Επίσημα ο Asus Eee Reader DR-900 με οθόνη αφής 9”, WiFi και πολύγλωσσος

Η ταϊβανέζικη Asus ανακοίνωσε επίσημα από τη σελίδα της στο internet την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού αναγνώστη Asus Eee Reader DR-900. Θα διαθέτει μεγάλη οθόνη αφής 9 ιντσών, σύνδεση με το internet μέσω WiFi ή WiFi+3G και πολύγλωσση υποστήριξη. Πέρα από την ανάγνωση ebooks, ανάμεσα σε άλλα είδη αρχείων, σε ePUB και PDF, θα υποστηρίζει την αναπαραγωγή μουσικής και audio books.

Από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι ότι θα διαθέτει text-to-speech (η συσκευή θα μας διαβάζει το ebook) και εξελιγμένη υποστήριξη σημειώσεων: αναδυόμενο πληκτρολόγιο, σημειώσεις με το χέρι και αναγνώριση χειρόγραφου κειμένου, σημειωματάριο για σημειώσεις και σκίτσα, υπογραμμίσεις. Επίσης, είναι μια συσκευή που από την αρχή είναι πολύγλωσση, καθώς το text-to-speech υποστηρίζεται σε 23 γλώσσες (δε διευκρινίζεται ποιες) και θα υπάρχει λειτουργία “click and translate” για άμεση μετάφραση λέξεων και φράσεων από τα ενσωματωμένα λεξικά.

Κατά τα λοιπά, υπάρχει εσωτερική μνήμη 2GB, επεκτάσιμη όμως, και μπαταρία που διαρκεί δύο εβδομάδες με το WiFi κλειστό. Το βάρος τους είναι 440 γραμ. για την WiFi έκδοση και 470 για την WiFi+3G. Το Kindle DX με οθόνη 9.7 ιντσών και 3G έχει βάρος 544. Το μόνο που δε διευκρινίζεται αν έχει είναι περιστροφή της οθόνης – και από τις φωτό δε φαίνεται ότι υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το blog eBook Reader Italia, θα αρχίσει να διατίθεται στην Ιταλία το Δεκέμβρη στην πολυ δελεαστική τιμή των €319 (μοντέλο WiFi). Ο Eee Reader DR-900 είχε παρουσιαστεί νωρίτερα το 2010 στις εκθέσεις CES και CeBIT, αλλά ενώ επρόκειτο να κυκλοφορήσει στο 3ο τρίμηνο του 2010 υπήρχε καθυστέρηση. Αν τελικά η ημερομηνία και η τιμή επαληθευτούν, τότε στα €319 ευρωπαϊκή τιμή η συσκευή θα είναι πολύ καλή περίπτωση, καθώς το Kindle DX, που έχει παραπλήσιο μέγεθος οθόνης, φτάνει μετά τους δασμούς σχεδόν τα €450 για παραγελλία στο Amazon από την Ελλάδα. To Kindle DX πάντως έχει τιμή στο Amazon $379 (€290), ενω διαθέτει 3G, δηλαδή θα ήταν φτηνότερο από το Asus αν δε μεσολαβούσαν οι δασμοί. Το μεγάλο μειονέκτημα του Kindle DX είναι ότι δεν έχει WiFi.

Όπως μας τα παρουσιάζει η Asus, ο ηλεκτρονικός της αναγνώστης φαίνεται να συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από το Kindle DX και τους Sony Reader. Έχει το internet, το text-to-speech, το μέγεθος της οθόνης και τη χαμηλή τιμή του Kindle και έχει και την οθόνη αφής και τις δυνατότητες ελεύθερης σημείωσης και σχεδίασης των Sony Reader. Η οθόνη μόνο δεν είναι από τις κορυφαίες σήμερα Pearl της E Ink, αλλά οθόνη της Sipix, που δε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, αλλά είναι φτηνότερη. Μεγάλο συν το WiFi που λείπει από το Kindle DX. Μένει να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη.

Τον Οκτώβριο είχε κυκλοφορήσει δοκιμαστικά στην Ταϊβάν ο Asus Eee Reader TZ-900, ενώ μια βδομάδα πριν ανακοινώθηκε ο Asus Eee Note EA800, που είναι ηλεκτρονικός αναγνώστης και σημειωματάριο με μικρόφωνο και κάμερα και έχει οθόνη αφής 8 ιντσών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά DR-900
  • Capacitive οθόνη αφής 9 ιντσών της SiPix, ανάλυση 1024 x 768 pixel στα 150 ppi, 16 κλίμακες του γκρι
  • Λειτουργικό: Linux
  • browser, 802.11b/g Wi-Fi internet, προαιρετικά και 3G internet
  • Μπαταρία για 10.000 γυρίσματα σελίδων ή 2 βδομάδες με κλειστό το WiFi, 4 ημέρες με ανοιχτό το WiFi, πλήρης φόρτιση σε 4 ώρες μέσω υπολογιστή ή φορτιστή (περιλαμβάνεται)
  • Διαστάσεις: 222 x 161 x 9,7 χιλιοστά
  • Βάρος: 440 γραμ. με WiFi, 473 γραμ. με WiFi και 3G
  • 2GB εσωτερικής μνήμης και θύρα για κάρτα microSD/SDHC
  • Λειτουργία text-to-speech
  • Ενσωματωμένα stereo ηχεία και θύρα για ακουστικά (3.5mm)
  • Θύρα USB 2.0 για φόρτιση και μεταφορά αρχείων
  • Υποστήριξη αρχείων κειμένου EPUB και PDF (με και χωρίς DRM), TXT, HTML, ZIP/CBZ, ήχου MP3, AAX, εικόνας, JPG, GIF, PNG, BMP

Στο κουτί:

  • θήκη
  • φορτιστής
  • καλώδιο USB 2.0

Βίντεο με τον Asus Eee Reader DR-900
σε μοντέλα πριν την παραγωγή

Πηγή: Asus