Δυνατότητα δανεισμού από σήμερα για τα Kindle ebooks δίνει το Amazon

Από σήμερα το Amazon ενεργοποίησε τη δυνατότητα δανεισμού των Kindle ebooks. Ο δανεισμός θα είναι δυνατός για μία και μόνη φορά και θα διαρκεί για 14 ημέρες, ενώ όσο το βιβλίο θα είναι δανεισμένο  ο αρχικός κάτοχός του δε θα μπορεί να το διαβάσει. Για όσους κατοικούν εκτός ΗΠΑ είναι δυνατό να δανειστούν ebooks, αλλά όχι να δανείσουν. Δε θα μπορούν όλα τα ebooks να δανειστούν, αλλά μόνο εκείνα που το επιτρέπει ο εκδότης τους. Το ποια ebooks που δεν έχουμε αγοράσει ακόμα μπορούν να δανειστούν αναφέρεται στα “Product Details” τους, μαζί με τον αριθμό σελίδων κλπ, δηλαδή σε όχι και τόσο εμφανές σημείο.  Ο εκδότης επίσης μπορεί να ορίζει σε ποιοες χώρες του κόσμου μπορεί να δανειστεί ένα ebook. Δανεισμό των e-books, με τους ίδιους όρους, επέτρεπε ως τώρα μόνο ο μεγαλός ανταγωνιστής του Amazon στις ΗΠΑ, το Barnes & Noble, που έχει δικό του βιβλιοπωλείο με e-books και τις συσκεύες Nook και Nook Color.

Μια δυσκολία στο δανεισμό των Kindle ebooks είναι ότι πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κατευθείαν από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες ή τις εφαρμογές Kindle, αλλά μόνο μέσα από το site του Amazon. Έτσι, όποιος θέλει να δανείσει ένα ebook που έχει αγοράσει πρέπει, ανοίγοντας τον browser, είτε να πάει στη σελίδα του ebook που θέλει να δανείσει και να βρει το “Loan this book” είτε να πάει στη σελίδα Manage Your Kindle στους τίτλους με τα ebook που έχει και να πατήσει + δίπλα στον τίτλο που θέλει να δανείσει για να εμφανιστεί και πάλι το “Loan this book”. Στη συνέχεια πρέπει ο δανειστής του ebook να συμπληρώσει τη διεύθυνση email αυτού στο οποίο θέλει να δανείσει το ebook, που, προσοχή, πρέπει να είναι η σωστή διεύθυνση, δηλαδή αυτή με την οποία έχει λογαριασμό στο Amazon. Αυτός στον οποίο δανείζουμε το βιβλίο θα πάρει ένα email και μέσα σε 7 μέρες θα πρέπει να δεχτεί το δανεισμό. Αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσει το link που θα βρει στο email, να μπει στο site του Amazon και -αλληλούια!- μπορεί να στείλει μέσω ίντερνετ στη συσκευή του το ebook. Δηλαδή, εκτός αν θέλει να παιδευτεί κανείς πολύ με τον browser του Kindle, δεν είναι πρακτικά δυνατό να δανείσεις ένα ebook κατευθείαν από ένα Kindle σε ένα άλλο. Ακόμα και για να διαγράψεις το ebook πριν περάσουν οι 14 μέρες και να το επιστρέψεις γρηγορότερα στον αρχικό του κάτοχο πάλι πρέπει να πας στο Manage Your Kindle, δηλαδή να ανοίξεις τον browser.

Για τη σύγκριση, το Barnes & Noble επιτρέπει το δανεισμό ενός ebook απευθείας από ένα Nook σε ένα άλλο, χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε από τον browser, ενώ έχει μια ξεχωριστή, εύκολη να τη βρει κανείς κατηγορία με τα ebooks που μπορούν να δανειστούν (LendMe NookBooks).

Το Amazon μάλλον δεν το κάνει πολύ εύκολο να δανείσει και να δανειστεί κανείς ένα ebook, έστω για μία και μόνη φορά. Οι όροι για το δανεισμό των ebooks είναι οι ίδιου με το Barnes & Noble, αλλά το ο τρόπος είναι σαφώς δυσκολότερος. Έτσι, μάλλον συνεχίζουν να δικαιώνονται όσοι προτιμούν να ξεκλειδώνουν έτσι κι αλλιώς τα Kindle ebooks που αγοράζουν, όχι για να κάνουν “πειρατεία”, αλλά για να είναι σίγουροι ότι δε θα τα αποσύρει ξαφνικά το Amazon από τη συσκευή τους, να μπορούν να τα μετατρέψουν και μπορούν εύκολα να δανείσουν το ebook τους όχι μόνο σε ένα μόνο φίλο τους και όχι μόνο μία φορά, όπως θα έκαναν και με το τυπωμένο βιβλίο τους.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Amazon