Γιατί το νέο iPhone χωρίς μεγαλύτερη οθόνη θα είναι μια απογοήτευση

Το τηλέφωνο στα αριστερά έχει πια μικρή οθόνη
Το iPhone έδωσε στον κόσμο την οθόνη retina (προφέρεται “ρέτινα”). Με τόσα pixels ανά τετραγωνική ίντσα ο αμφιβληστροειδής του ανθρώπινου ματιού δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα pixels. Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Οι οθόνες retina έχουν επίσης τα πιο φυσικά χρώματα από οποιαδήποτε άλλη οθόνη κυκλοφορεί στην αγορά. Το αποτέλεσμα: κείμενο και χρώματα που στην καθαρότητα και τη φυσικότητά τους φτάνουν το επίπεδο της παραδοσιακής τυπογραφίας.
Στις οθόνες το μέγεθος μετράει. Και το επόμενο βήμα στην οθόνη του iPhone είναι από καιρό υπερώριμο.

Η Apple είχε δίκιο όταν τον Ιούνιο του 2010 επέλεξε η οθόνη του iPhone 4 να μην είναι μεγαλύτερη, αλλά να είναι καλύτερη. Σήμερα όμως οι 3,5 ίντσες της οθόνης του iPhone 4S, οι ίδιες ακριβώς 3,5 ίντσες του πρώτου iPhone του Ιουνίου του 2007 είναι λίγες πολύ λίγες. 
Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ανταγωνισμός, όπως το Samsung Galaxy S III, έχει φτάσει τις 4,8 ίντσες, ούτε καν ότι ακόμα και συσκευές με τα μισά λεφτά του iPhone έχουν μεγαλύτερες οθόνες. Το θέμα είναι ότι πλέον είναι απόλυτα εφικτό τεχνολογικά ένα iPhone με 4 τουλάχιστον ίντσες, αν όχι και κάπως μεγαλύτερο.
Πριν δύο χρόνια η Apple είχε σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της. Πρώτο, και σημαντικότερο,  καλύτερα να έχεις μια εξαιρετική οθόνη για τα μάτια στις διαστάσεις του iPhone παρά να έχεις μια μεγαλύτερη με μια οθόνη όχι και τόσο εξαιρετική. Τότε η υποστήριξη μιας μεγαλύτερης οθόνης με την πυκνότητα των pixels της retina και τη φυσικότητα των χρωμάτων θα απαιτούσε περισσότερη υπολογιστική δύναμη και περισσότερη μπαταρία, ενώ, ακόμα και αν αυτά παρά το κόστος τους ήταν εφικτά, το αποτέλεσμα θα ήταν μια βαριά και ογκώδης συσκευή. Και πράγματι τα παλαιότερα τηλέφωνα με μεγάλες οθόνες δεν ήταν καθόλου κομψά, καθόλου βολικά για την τσέπη και το χέρι και απαιτούσαν συμβιβασμούς. Το iPad 3 έχει ήδη αποδείξει ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει πια.
Σήμερα ένα iPhone με 4 ίντσες οθόνη retina μπορεί να είναι τόσο λεπτό και ελαφρύ όσο και το σημερινό χωρίς εκπτώσεις στην μπαταρία και την ταχύτητα. Σήμερα τηλέφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτήν την ισχύ μπορούν άνετα να χωρούν σε μια τσέπη και ένα χέρι χωρίς να ενοχλούν. Εξάλλου, από την Apple περιμένουμε να δείξει τις ικανότητές της στο design και την κατασκευή συσκευών για να τα χωρέσει όλα αυτά σε ένα τηλέφωνο.
Γιατί έχει σημασία
Διαβάζοντας ένα e-book σε μια οθόνη 3,5 ιντσών χρειάζεται να γυρίζεις συνέχεια τις σελίδες – εκτός αν αντέχεις τα πολύ μικρά γράμματα. Και αυτό δεν είναι καλή αναγνωστική εμπειρία. Τα e-books όμως δεν είναι μόνο το κείμενο πια. Για ό,τι περιλαμβάνει εικόνες π.χ., από τα παιδικά e-books και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια ως τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τους οδηγούς μαγειρικής, οι 3,5 ίντσες είναι απελπιστικά λίγες.
Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη οθόνη ευνοεί το σερφάρισμα σε σελίδες στο internet, το “πραγματικό” internet με τις πλήρεις σελίδες, όχι την πιο περιορισμένη mobile εκδοχή τους. Ακόμα περισσότερο που ένα μεγάλο κομμάτι της ανάγνωσης σελίδων στο internet μετατοπίζεται σε εφαρμογές-περιοδικά, όπως -πιο χαρακτηριστικά απ’ όλα- το Flipboard και το Zite. Για να έχεις την αίσθηση και την εμπειρία του περιοδικού χρειάζεσαι αρκετό χώρο τουλάχιστον για την αρχή του άρθρου, την εικόνα και το βίντεο.
Περιττό πιθανόν και να το αναφέρει κανείς, αλλά βγαίνοντας από το χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και πηγαίνοντας στα βίντεο, π.χ. από το YouTube, και τις φωτογραφίες η μεγαλύτερη οθόνη είναι απλά απολύτως αναγκαία.
Για αυτούς τους λόγους, το νέο iPhone, που παρουσιάζεται σήμερα, οποιαδήποτε άλλη σημαντική βελτίωση και φέρει, αν δεν έχει μεγαλύτερη οθόνη θα είναι μια απογοήτευση.

Αν σύμφωνα με τις διαρροές το νέο iPhone είναι στην ουσία μακρόστενο, με αναλογία πλευρών 16:9 από τις σημερινή αναλογία 4:3, θα είναι ημίμετρο – αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερο από 3,5 ίντσες.