Αστυνόμος Μπέκας, Ανταίος Χρυσοστομίδης και Βασίλης Παπαθεοδώρου σε ebooks από τον Καστανιώτη

3 νέα ebooks σε μορφή ePUB κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη συγχρόνως με την έντυπη έκδοσή τους. Ο αστυνόμος Μπέκας του Γιάννη Μαρή επιστρέφει με νέες ιστορίες γραμμές από σύγχρονους συγγραφείς και ο Ανταίος Χρυσοστομίδης δημοσιεύει σε βιβλίο τις συζητήσεις που είχε με συγγραφείς για την εμπομπή της ΝΕΤ “Οι κεραίες της εποχής μας”, ενώ ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στο νέο του νεανικό μυθιστόρημα προσεγγίζει την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Ο πολυγραφότατος Γιάννης Μαρής (1916-1979) δημιούργησε τον ήρωά του, τον αστυνόμο Μπέκα, όταν το αστυνομικό μυθιστόρημα θεωρούνταν παραλογοτεχνία. Σήμερα όμως 15 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς επιστρέφουν στον ήρωά του και το έργο του Μαρή και γράφουν ισάριθμες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μπέκα. Στη συλλογή διηγημάτων “Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα” (439 σελ, €9,90, iBookstore) εξιχνιάζονται νέες ιστορίες που εμπλέκουν “ένα ‘τελευταίο ραντεβού’ στο Ζάππειο, ένα ‘ματωμένο γάμο’ στη Χαλκιδική, τζόγος με ολέθριες συνέπειες στο Καφενείον ‘Των Φιλάθλων’, ένας φόνος από βιβλιοφιλία, ένα υπηρεσιακό ταξίδι στη χιονισμένη Βενετία, ένα American Bar στη Θεσσαλονίκη, μια παλιά ιστορία από το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, κοσμικές συγκεντρώσεις σε αθηναϊκά σπίτια και ‘εναν άνθρωπος με το λευκό κοστούμι'”. Το μυστήριο όμως είναι το ένα επίπεδο της αφήγησης, καθώς μέσα από το έγκλημα καταγράφεται η κοινωνική πραγματικότητα των ηρώων.

Γράφουν οι Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Αντώνης Γκόλτσος, Τιτίνα Δανέλλη, Βασίλης Δανέλλης, Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Δημήτρης Κεραμέας, Νίνα Κουλετάκη, Δημήτρης Μαμαλούκας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αθηνά Μπασιούκα, Γιάννης Πανούσης, Αργύρης Παυλιώτης και Φίλιππος Φιλίππου.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη είχαν να ευκαρία να συζητήσουν με πολλούς ενδιαφέροντες συγγραφείς διεθνούς φήμης, πολλοί μάλιστα νομπελίστες, στην εκπομπή της ΝΕΤ “Οι κεραίες της εποχής μας”. Μπορείτε μάλιστα να δείτε μερικές από τις εκπομπές online στη σελίδα της ΕΡΤ. Στο βιβλίο “Οι κεραίες της εποχής μου” (592 σελ, €9,90, iBookstore) ο Χρυσοστομίδης καταγράφει αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις. Όσοι έχουν δει την εμπομπή δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν πως “Το βιβλίο αυτό –όπως άλλωστε και η ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή στην οποία βασίστηκε– δεν απευθύνεται μονάχα στους λάτρεις της λογοτεχνίας αλλά σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, το οποίο παραμένει ευαίσθητο στα προβλήματα και στις αναζητήσεις του καιρού μας. Μεταγράφοντας τις συζητήσεις που έκανε είτε μόνος είτε με τη Μικέλα Χαρτουλάρη με τους 33 διάσημους συγγραφείς αυτού του τόμου, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης στρέφει κάθε φορά τη ματιά του σε ένα συγκεκριμένο θέμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του συνομιλητή του. Θέματα που αφορούν την εποχή μας –τα προβλήματα της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο, ο θρησκευτικός φανατισμός, το πρόβλημα των εθνικισμών, η κρίση ηθικών αξιών, ο ρατσισμός, τα ευρωπαϊκά ιστορικά τραύματα, η σεξουαλική ελευθερία– διασταυρώνονται συνεχώς με θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία, το μέλλον της, τη θετική ή μερικές φορές αρνητική επίδρασή της στην κοινωνία”.

Οι συζητήσεις του βιβλίου έγιναν με τους: Νικολό Αμανίτι, Μάργκαρετ Άτγουντ, Μωρίς Αττιά,    Μάρτιν Βάλζερ, Μάριο Βάργκας Λιόσα (Νόμπελ 2010), Γκαμάλ Αλ Γιτάνι, Ναντίν Γκόρντιμερ (Νόμπελ 1991),   Χανς Μάγκνους Εντσεσμπέργκερ, Χαβιέρ Θέρκας, Αντρέα Καμιλέρι, Ντάνιελ Κέλμαν, Χανίφ Κιουρέισι, Τζον Λε Καρέ, Κλάουντιο Μάγκρις, Βλαντίμιρ Μακάνιν,  Ίαν ΜακΓιούαν,  Νόρμαν Μάνεα, Χάρι Μούλις, Τζον Μπάνβιλ, Άμος Οζ, Πολ Όστερ, Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ 2006),   Τζορτζ Πελεκάνος, Σέρχιο Πιτόλ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ 1998), Ίνγκο Σούλτσε, Αντόνιο Ταμπούκι, Π. Ντ. Τζέιμς, Ντάριο Φο (Νόμπελ 1997), Κάρλος Φουέντες, Γιασμίνα Χάντρα και Άλαν Χόλινγκχερστ.

Ο πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος συγγραφέας εφηβικών και νεανικών μυθιστορημάτων στο νέο του βιβλίο “Οι άρχοντες των σκουπιδιών” (336 σελ, €9,90, iBookstore) αφηγείται σε κινηματογραφικό ρυθμό “έναν κόσμο και μια κοινωνία που αποσυντίθενται με ταχύτατους ρυθμούς. Ανεργία, οικονομική κρίση, εγκληματικότητα, καταστροφή του περιβάλλοντος, προπηλακισμοί πολιτικών, άνθρωποι που τρώνε σκουπίδια, άστεγοι… Μέχρι που έρχεται τελικά η Ώρα Μηδέν και γίνεται η μεγάλη έκρηξη, καθώς το ρολόι της Ιστορίας αρχίζει να τρέχει προς τα πίσω. Ένα κορίτσι, τρεις πληρωμένοι δολοφόνοι, μια ομάδα επιστημόνων, ένας πολιτικός και η οικογένειά του διασχίζουν όλη τη χώρα κι όλες τις εποχές, σε ένα ανθρωποκυνηγητό χωρίς έλεος. Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει από μέρα σε μέρα, όπου κάποιοι θα προσπαθήσουν να μείνουν ίδιοι, ενώ κάποιοι άλλοι να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι”. Παλιότερα βιβλία του είναι επίσης διαθέσιμα και σε ebooks.

Σημεία πώλησης και δυνατότητες ανάγνωσης

Οι Εκδόσεις Κατανιώτη διαθέτουν συνολικά 133 ebooks σε ePUB. Τα ebooks τους διατίθενται από το το site τους, από το ελληνικό iBookstore και από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία PERIZITITO.GRIANOS και MyeBooks.
Στα ηλεκτρονικά βιβλία τους ενσωματώνεται υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή/αναγνώστη (social DRM) και δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούν να διαβαστούν με την εφαρμογή ή τη συσκευή της επιλογής μας και να μετατραπούν σε αρχείο Mobipocket για Kindle (οδηγός βήμα-βήμα για τις μετατροπές).
Και τα ebooks που αγοράζονται iBookstore δεν είναι κλειδωμένα και μπορείτε έτσι, πέρα από το να τα διαβάσετε σε iPhone, iPod touch και iPad, να τα μεταφέρετε από το πρόγραμμα iTunes στον υπολογιστή σας σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες και εφαρμογές που υποστηρίζουν ePUB ή να τα μετατρέψετε σε Mobi για Kindle. Το αρχείο πάντως, αν και μετατρέπεται, περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του αγοραστή (digital watermark, μπορείτε να τα δείτε από το Get info στο iTunes)

Διαβάστε επίσης: