Από σήμερα σε ebooks και audio books ο Χάρι Πότερ στα αγγλικά

Από σήμερα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονικά βιβλία και audio books στα αγγλικά η σειρά βιβλίων “Χάρι Πότερ” της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε και από την Ελλάδα. Όλη η σειρά των ebooks κοστίζει €46.19 και το κάθε μενομωμένο ebook κυμαίνεται από €5,97 ως €8,36. Όλη η σειρά των audio books, σε αφήγηση Stephen Fry, κοστίζει €200,06 και κάθε ebook κοστίζει από €21,51 έως €39,44. Οι τιμές για τα ebooks στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερες, αλλά οι αναγνώστες από την Ελλάδα μπορούν να τα αγοράσουν μόνο στην εκδοχή τους για τη Βρετανία.
Αγοράζοντας τα ebooks, ο αναγνώστης μπορεί να τα κατεβάσει σε έως 8 διαφορετικές συσκευές. Τα ebooks δεν είναι κλειδωμένα, αλλά έχει ενσωματωθεί υδατογράφημα με τα στοιχεία του αγοραστή (social DRM). 

Τις “επόμενες εβδομάδες” τα ebooks θα είναι διαθέσιμα επίσης στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά και “αργότερα” και σε άλλες γλώσσες.
Τα ebooks θα είναι διαθέσιμα μόνο από το Pottermore, το site που έχει φτιάξει για αυτόν το σκοπό η Ρόουλνιγκ. Παρόλο που τα ebooks θα προωθηθούν μέσα και από το Amazon, το Barnes & Noblle και το Google Play Books, και αυτά τα βιβλιοπωλεία θα παραπέμπουν στο Pottermore για τις αγορές.

Τα ebooks είναι συμβατά με όλες τις δημοφιλείς συσκευές ανάγνωσης και “προωθούνται” αυτόματα από το site στις συσκευές KindleNook και Sony Reader. Όμως, όταν γίνεται αυτή η αυτόματη “προώθηση” το κάθε βιβλιοπωλείο κλειδώνει το ebook. Οπότε η καλύτερη λύση για τους αναγνώστες  που θέλουν το ebook τους να μην είναι κλειδωμένο είναι να κατεβάσουν το ePUB στον υπολογιστή τους και να το περάσουν οι ίδιοι στη συσκευή τους ή, αν έχουν Kindle, να το μετατρέψουν σε Mobi (δείτε πώς) και να το περάσουν στη συνέχεια.

Το υπόλοιπο περιεχόμενο του Pottermore, επιπλέον κείμενο από τη Ρόουλινγκ καθώς και εικόνες και διαδραστικά παιχνίδια, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο.

Η Ρόουλινγκ ήταν γνωστή για την αντίθεσή της στην ηλεκτρονική διάθεση των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι φανατικοί αναγνώστες του Χάρι Πότερ να στρέφονται σε πειρατικές σελίδες για να το βρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Τον Ιούνιο του 2011 όμως άλλαξε στάση και εγκαινίασε το site Pottermore. Το νέο της βιβλίο, μάλλον αστυνομικό μυθιστόρημα, θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Πηγή: The Bookseller