Ίδρυμα ανοιχτού λογισμικού και SDK για EPUB3 από την εφαρμογή Readium

Σε ίδρυμα οργανώνεται η πρωτοβουλία λογισμικού ανοιχτού κώδικα Readium, που ξεκίνησε το Internation Digital Publishers Forum (IDPF), που ρυθμίζει το ePUB, το διεθνές πρότυπο για τα ebooks. Το Readium Foundation ξεκινάει έχοντας ως μέλη του γνωστά και μεγάλα ονόματα στο χώρο των ψηφιακών εκδόσεων και της τεχνολογίας.
Παράλληλα, το Readium ανακοίνωσε τη διάθεση του κώδικα για προγραμματιστές (software developer’s kit – SDK), για την ανάπτυξη εφαρμογών ανάγνωσης ebooks σε ePUB3.
Σκοπός του Readium, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 από το IDPF, είναι η ανάπτυξη λογισμικού βασισμένου σε σύγχρονους browser που να καθιστούν εφικτή την ανάγνωση ebooks σε ePUB3, το αναβαθμισμένο πρότυπο για τα ebooks που επιτρέπει την ενσωμάτωση πολυμέσων και διαδραστικότητας στα ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτός ο πυρήνας λογισμικού θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές ανάγνωσης.
Ήδη είναι διαθέσιμη εφαρμογή (web app) ανάγνωσης ebooks μέσα από τον browser Chrome, που μπορούν να εγκαταστήσουν και να χρησιμοποιήσουν δωρεάν οι αναγνώστες.
Μέλη του Readium Foundation είναι μέχρι στιγμής οι εταιρίες: ACCESS, Aldiko, Bluefire Productions, Baker & Taylor, Benetech, Bokbasen, DAISY Consortium, Datalogics, De Marque, DILICOM, eBook.de, Eden Livres (που ανήκει στους εκδοτικούς οίκους Gallimard, La Martinière και Flammarion), Editis, Evident Point, Feedbooks, Firebrand Technologies, Hachette Livre, IDPF, Izneo, Kobo, LIA (από Ιταλική Ένωση Εκδοτών), Mantano, Numilog, Rakuten, Sony Corporation, TXTR και Vibal Publishing House.