Ψηφοφορία στο Engadget για τον ebook reader της χρονιάς – και κάποια σχόλια

Το Engadget διοργανώνει τα 2010 Engadget Awards και ζητάει, ανάμεσα στα άλλα, να επιλέξουν οι αναγνώστες του τον ηλεκτρονικό αναγνώστη της χρονιάς που μας πέρασε. Οι 5 συσκεύες από τις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε είναι οι Kindle 3, Nook Color, Amazon Kindle DX, Sony Reader Touch edition (PRS-650) και Kobo. Οι 5 υποψηφιότητες έχουν επιλεχτεί από το Engadget ανάμεσα στις διαθέσιμες συσκευές στην αμερικανική αγορά και έχει κυκλοφορήσει το 2010.

Ενώ απομένουν 2 ημέρες για την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, προηγείται, όπως ήταν αναμενόμενο, το Kindle 3, συγκεντρώνοντας σχεδόν τις μισές ψήφους.

Οι υποψηφιότητες που έχει επιλέξει πάντως το Engadget δεν είναι ακριβώς οι πιο κατάλληλες. Καταρχήν, το ότι έχουν βάλει το Nook Color, που έχει οθόνη LCD και όχι ηλεκτρονικού χαρτιού, δεν είναι δηλαδή ηλεκτρονικός αναγνώστης, σημαίνει απλά ότι αποδέχονται το marketing του Barnes & Noble που θέλει να παρουσιάσει ένα tablet PC ως “reader’s tablet” και να το πουλήσει για ανάγνωση βιβλίων. To Nook Color είναι ένα πολύ καλό tablet για τα $250 που κοστίζει, απλά ανήκει σε άλλη κατηγορία από τις υπόλοιπες συσκευές τις λίστας. Επίσης, είναι κάπως άδικο που έχει μπει το Kobo στη λίστα και δεν έχει μπει το Nook. Και μόνο που το Kobo δεν έχει QWERTY πληκτρολόγιο ούτε οθόνη αφής εγώ θα το απέκλεια, ενώ και στο internet μειονεκτεί σε σχέση με το Nook. Ο λόγος που δεν έβαλαν το Nook βέβαια είναι ότι έχει κυκλοφορήσει το 2009 και όχι το 2010. Τέλος, στην ψηφοφορία για τις οθόνες του 2010 (κάτω ακριβώς από την ψηφοφορία για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες), πιστεύω θα είχε θέση η οθόνη Pearl της E Ink (κυκλοφόρησε Ιούλιο του 2010), που έχουν τα Kindle και οι Sony Reader, γιατί και κάτι διαφορετικό είναι μιας και μιλάμε για ηλεκτρονικό χαρτί και βελτίωσαν σημαντικά την αναγνωσιμότητα στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.

Μεταξύ των 5 ψήφισα Kindle 3, και λόγω χαρακτηριστικών και λόγω τιμής. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας άποψη. Θα σας ενδιέφερε να επιλέξω 5, ας πούμε, από τους διαθέσιμους ηλεκτρονικούς αναγνώστες στην Ελλάδα (σε καταστήματα και μέσω internet) και στη συνέχεια να γίνει ψηφοφορία στο blog;