Το πρόγραμμα “SchoolBook – Ηλεκτρονικό Βιβλίο Μαθητή” της Ματζέντα μοιράζει το Βήμα την Κυριακή (videos)

Update 2: To Βήμα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου μοιράζει DVD με τα σχολικά βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου και ένα CD με το SchoolBook σε “βελτιωμένη έκδοση”: αναλυτικότερα


Update: Αγόρασα και δοκίμασα το CD-ROM. Δε δίνουν το πλήρες πρόγραμμα της Ματζέντα (μόνο την ανάγνωση PDF και την ενσωμάτωση των εργασιών του μαθητή). Δεν υπάρχουν link για να κατεβάσουμε όλα τα βιβλία. Π.χ. για την Α’ τάξη Γενικού Λυκείου υπάρχουν link για τα βιβλία 6 μαθημάτων, όταν στο site του Υπουργείου υπάρχουν βιβλία για 12 μαθήματα. Επίσης, για το Λύκειο καλύπτεται έστω κι έτσι μόνο το Γενικό Λύκειο, όχι τα ΕΠΑ.Λ. και τα ΕΠΑ.Σ. Το πρόγραμμα για την ανάγνωση το βιβλίων είναι το PDF Χchange Viewer (κατεβάστε το δωρεάν) και στη (δωρεάν) εκδοχή του που μοιράζεται με το CD έχει επιπλέον δυνατότητες σημειώσεων και είναι πιο ελαφρύς από τον (δωρεάν) Adobe Reader. Το κατέβασμα των βιβλίων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι ιδιαίτερα αργό. To CD είναι μόνο για υπολογιστές με Windows. Η Μαντζέντα έχει αναρτήσει οδηγίες για την εγκατάσταση του προγράμματος.

Αύριο Κυριακή η εφημερίδα “Το Βήμα” μοιράζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για υπολογιστές “SchoolBook – Το ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή” σε ένα CD-ROM. Το CD διατίθεται τόσο με τη φτηνότερη έκδοση της εφημερίδας στα €2 όσο και με την ακριβότερη στα €4. Λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές με Windows (XP, Vista, 7). Το πρόγραμμα συνδέεται με τη βάση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και κατεβάζει το κάθε σχολικό βιβλίο σε ένα ενιαίο PDF αρχείο. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τα βιβλία, αλλά είναι ένας τρόπος για να τα κατεβάσετε μέσω internet από το site του Υπουργείου. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης των βιβλίων και πολλούς τρόπους για να κρατήσουν οι μαθητές σημειώσεις πάνω σε αυτά. Περιλαμβάνεται πρόσβαση σε λεξικά αρχαίων και νέων ελληνικών και στην εγκυκλοπαίδεια LivePedia.gr, ενώ ενσωματώνεται υπηρεσία chat με συμμαθητές του ίδιου τμήματος, καθώς και  χρήση email και αποθηκευτικού χώρου από τη δωρεάν υπηρεσία της Microsoft Live@Edu. Τέλος, μπορεί κανείς να δουλέψει μέσα από το πρόγραμμα τις εργασίες του σε Microsoft Word, Excel κλπ και σε OpenOffice και να βλέπει για κάθε μάθημα/βιβλίο τις εργασίες που έχει κάνει (προϋποθέτει να έχει εγκαταστήσει τα προγράμματα αυτά στον υπολογίστή του).

Στο site της Ματζέντα το λογισμικό κοστίζει €31,71 και επομένως, συγκριτικά, τα €2 είναι όντως προσφορά. Το πρόγραμμα είναι στην ουσία ένας πιο εύκολος τρόπος να κατεβάστε τα σχολικά βιβλία και από κει και πέρα τα υπόλοιπα είναι ενοποιήση υπηρεσιών που θα μπορούσατε να έχετε και ανεξάρτητα από το πρόγραμμα: π.χ. να επικοινωνείτε με τους συμμαθητές σας με το Windows Live Messanger, το Facebook ή το Google Talk, να έχετε το email σας στην υπηρεσία που προτιμάτε (π.χ. Gmail), να μπαίνετε στη Wikipedia ή να χρησιμοποιείτε άλλα site αντί για την περιορισμένων δυνατότητων LivePedia κλπ. Έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά προϋποθέτουν σύνδεση στο internet. Εκεί που το SchoolBook της Ματζέντα δίνει κάτι παραπάνω είναι ότι έχει ένα καλό πρόγραμμα για σημειώσεις, υπογραμμίσεις με πολλά χρώματα και τρόπους, post-it σημειώματα και τα λοιπά πάντω στα βιβλία. Από αυτήν την πλευρά είναι πληρέστερο από τον Adobe Reader (δωρεάν πρόγραμμα), που πάντως έχει και αυτός  σημειώσεις, αν και απλούστερες. Συμπερασματικά, το SchoolBook έχει σα βασικό του πλεονέκτημα την ενοποίηση σε ένα πρόγραμμα των σχολικών βιβλίων και διαφόρων προγραμμάτων και υπηρεσιών που θα χρειαστεί ένας μαθητής αξιοποιώντας προϊόντα της Microsoft. Δεν έχω δοκιμάσει προσωπικά το πρόγραμμα, ώστε να μπορώ να πω για την ταχύτητα και τη σταθερότητά του.
Τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή μπορείτε να το κατεβάσετε από το site του Υπουργείου (δείτε τον οδηγό βήμα-βήμα του “Ηλεκτρονικού Αναγνώστη”), ενώ θα μοιραστούν και από τα σχολεία στους μαθητές σε DVD.
Το ότι “Το Βήμα” μοιράζει πρόγραμμα για τα σχολικά βιβλία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τις ελλείψεις του site του Υπουργείο, καθώς και ότι τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή δεν αρκού, θα έπρεπε τα σχολεία να δίνουν στους μαθητές τόσο προγράμματα για την αξιοποίησή τους όσο και κατάλληλες συσκευές για ανάγνωση των βιβλίων, πρόσβασης στο internet και συγγραφής εργασιών.
Όσοι προμηθετείτε το πρόγραμμα SchoolBook, δείτε μια λίστα με συνήθεις ερωτήσεις [κατεβαίνει αρχείο PDF] της Ματζέντα, ενώ στο φόρουμ της εταιρείας παρέχεται υποστήριξη για το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2009.
Πώς λειτουργεί το SchoolBook
(πατήστε κάτω δεξιά σε κάθε βίντεο για να το δείτε μεγαλύτερο)
Άνοιγμα βιβλίου και σημειώσεις
Εργασίες μέσα από το SchoolBook
Βάση δεδομένων για την ελληνική γλώσσα
Πρόσβαση στην εγκυκλοπαίδεια
Chat με συμμαθητές
Αγγλοελληνικό και ελληνοαγγλικό λεξικό
Εγγραφή μαθητή και σύνδεση με συμμαθητές

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Ματζέντα