“Το κορίτσι με το τατουάζ” και τα άλλα βιβλία του Στιγκ Λάρσον σε ebooks στο iBookstore από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ανέβηκαν σήμερα στο iBookstore της Apple τα 3 βιβλία της τριλογίας Millennium του Στιγκ Λάρσον στα ελληνικά. Τα 3 e-book σε ePUB του ιδιαίτερα δημοφιλούς συγγραφέα είναι Το κορίτσι με το τατουάζ, Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά και Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας, που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η τιμή για τον κάθε τόμο είναι €15 ($19.99), δηλαδή περίπου 30% φτηνότερα από το αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο (σημερινές ισοτιμίες). Σύμφωνα με τις Εκδόσεις Ψυχογιός, τα e-books μπορούν να αγοραστούν από το iBookstore (το ελληνικό ανακατευθύνει στο αμερικάνικο) και με ελληνική πιστωτική κάρτα, ενώ διαβάζονται σε iPad, iPhone και iPod touch.

Ο Στιγκ Λάρσον και η τριλογία Millennium
Η τριλογία Μιλένιουμ του Στιγκ Λάρσον (Wikipedia: Stieg Larsson) δεν είναι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα best seller των τελευταίων ετών, με τον ίδιο, ανάμεσα σε άλλα, να είναι ο πρώτος συγγραφέας που πούλησε 1 εκατομμύριο Kindle e-books στο Amazon, ενώ τα βιβλία του έχουν γυριστεί σε ταινίες στα σουηδικά και θα ξαναγυριστούν στα αγλλικά. Είναι και από τα αξιόλογα βιβλία των τελευταίων ετών στην κατηγορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Λάρσον, που έχει πεθάνει το 2004, πριν τα βιβλία του γίνουν γνωστά, παρουσιάζει τις σκοτεινές πτυχές της σουηδικής κοινωνίας στα βιβλία του, ενώ η πλοκή και το μυστήριο δεν παρουσιάζουν κενά και  η αφηγηματική ροή είναι ιδιαίτερα ομαλή. Ο Λάρσον καταφέρνει να παρουσιάζει μια σειρά από θέματα, από τη θέση της γυναίκας, το ρόλο της ψυχιατρικής, το παρελθόν της χώρας έως το ρόλο του τύπου και, τελικά, του κατά πόσο η Σουηδία είναι δημοκρατική χώρα, χωρίς όμως οι χαρακτήρες του, ιδιαίτερα ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ και η Λίσμπετ Σάλαντερ, να χάνουν την προσωπικότητά τους. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το συγγραφέα, τον ξαφνικό θάνατό του, τη διαμάχη για τα χρήματα που άφησε πίσω του, αλλά και το πώς έφτασε να γράψει αυτήν την τριλογία, το άρθρο The Afterlife of Stieg Larsson είναι αρκετά πλήρες και έγκυρο.

Η ελληνική μετάφραση έχει γίνει από το σουηδικά και είναι πολύ καλή δουλειά του Γιώργου Μαθόπουλου.

Υπόθεση:

H Χάριετ Βάνιερ εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος της δεκαεξάχρονης κοπέλας. Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Ή θύμα δολοφονίας; Κανένας δε γνωρίζει∙ η υπόθεση έκλεισε, όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες.

Όλοι, εκτός από το θείο της Χάριετ, τον Χένρικ Βάνιερ, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει. Στους τοίχους του γραφείου του υπάρχουν σαράντα τρία κορνιζαρισμένα λουλούδια. Τα πρώτα επτά ήταν δώρα από την ανιψιά του. Τα υπόλοιπα έφταναν ανώνυμα κάθε χρόνο στα γενέθλιά του.

Υπόθεση:

H Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη.

Κηρύσσοντας πόλεμο σ’ αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.

Υπόθεση:

H Λίσμπετ Σαλάντερ καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην Εντατική υπό στενή επιτήρηση, και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας.

Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ και των συνεργατών του στο περιοδικό Μιλένιουμ, η Λίσμπετ θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της αλλά και να καταγγείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν αφήσει τους αδύναμους να γίνουν θύματα βίας και κατάχρησης. Θύμα και η ίδια, η Λίσμπετ είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια.

Διαβάστε επίσης: