Την εξαγορά των Nook σχεδιάζει η Microsoft

Την εξαγορά της Nook Media LLC, που πλειοψηφικά ανήκει στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Noble, φέρεται να σχεδιάζει η Mircrosoft σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που δημοσίευσε το TechCrunch
Το εκτιμώμενο κόστος της εξαγοράς θα ανέλθει στο 1 δισ. δολάρια και η Microsoft σκοπεύει να καταργήσει αρχικά τα tablet PC Nook και σταδιακά και τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες διατηρώντας μόνο τις εφαρμογές ανάγνωσης, το βιβλιοπωλείο με ebooks και τη μεγάλη βάση χρηστών της πλατφόρμας, που ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια λογαριασμούς.
Η πλατφόρμα Nook είναι η δεύτερη σε πωλήσεις ebooks στις ΗΠΑ, μετά το Amazon, με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 25%. Το Amazon εκτιμάται πως αγγίζει το 60%, ενώ η Apple έρχεται τρίτη με 10%. Το Nook όμως δεν έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να μειώσει τη διαφορά με το Amazon, ενώ τα tablet PC Nook που διαθέτει δεν έχουν σημειώσει επιτυχία.

Η Nook Media διαθέτει τα tablet PC, τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες και τις εφαρμογές Nook μαζί με το αντίστοιχο βιβλιοπωλείο για ebooks. Αποτελεί από τον Οκτώβριο ξεχωριστή εταιρία από το Barnes & Noble, τη μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ. Ήδη η Microsoft διαθέτει ποσοστό 16.8% της Nook Media, που είχε αγοράσει προς 300 εκατομμύρια δολάρια. Η στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσαν τότε οι δύο εταιρίες δεν έχει αποδώσει τίποτε πέρα από εφαρμογές για τα νέα Windows.
Η στρατηγική της Microsoft
Κύριος στόχος για τη Microsoft στην εξαγορά της Nook Media είναι να αποκτήσει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, τόσο τις εφαρμογές όσο και το περιεχόμενο, για τις tablet PC και τα κινητά τηλέφωνα με Windows που διαθέτει.
Τόσο τα κινητά τηλέφωνα της Nokia με Windows Phone, με την οποία η Microsoft έχει επίσης στρατηγική συνεργασία, όσο και τα tablet PC Surface με Windows 8 δεν έχουν κατορθώσει να αναδειχτούν σε ισότιμους ανταγωνιστές με τις συσκευές της Apple και το οικοσύστημα Android. Ένας από τους βασικούς λόγους θεωρείται η έλλειψη εφαρμογών και περιεχομένου.
Οι εφαρμογές και το βιβλιοπωλείο Nook θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρότυπο του iBooks και του iBookstore της Apple, που είναι διαθέσιμα αποκλειστικά σε ιδιόκτητες συσκευές της εταιρίας, ή να είναι προσβάσιμα από όλες τις πλατφόρμες φορητών συσκευών, στο πρότυπο του Amazon. Στην πρώτη περίπτωση ο κύριος στόχος θα είναι η ενίσχυση των συσκευών και του οικοσυστήματός τους, ενώ στη δεύτερη η έμφαση θα δοθεί στην επιτυχία του ίδιου του βιβλιοπωλείου.
Το Barnes & Noble στο κενό
Τα Nook έχουν δικαιολογημένα θεωρηθεί η μεγαλύτερη ελπίδα του Barnes & Noble για τη μετάβαση του τούβλινου βιβλιοπωλείου στην ψηφιακή εποχή. Η πώληση της Nook Media θα δώσει μια πρόσκαιρη οικονομική ανάσα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αφήσει την εταιρία εκτός της ψηφιακής κούρσας: το Barnes & Noble δε θα είναι πια παρόν στα ebooks για τα επόμενα χρόνια.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τους όρους της συμφωνίας. Όμως μια εταιρία αποκλειστικά προσανατολισμένη στα έντυπα βιβλία, όταν το 2012 στις ΗΠΑ ένα στα τέσσερα βιβλία που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρονικά, είναι καταδικασμένη σύντομα να αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας.