Τα ebooks στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αύριο, Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι ανοίγει τις πύλες της η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo. Πλούιο το πρόγραμμα και πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης με τα αφιερώματα στην τιμώμενη χώρα Σερβία, τη Θεσσαλονίκη και τον Νικηγόρο Βρεττάκο να δίνουν τον τόνο, ενώ, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν να διαλέξουν από πλειάδα δραστηριοτήτων.
Όπως γράψαμε χτες, την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι θα γίνει η εκδήλωση για τα ebooks που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με εμένα ομιλητή και τον Σωκράτη Καμπουρόλοπουλο να προλογίζει και να παρουσιάζει έρευνα για τα ebooks στην Ελλάδα.
Πέρα από αυτήν την εκδήλωση, δε θα υπάρχει, σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα, κάποια άλλη παρουσίαση ή ομιλία αμιγώς προσανατολισμένη στα ebooks.
Ο Αντρέ Σιφρίν στη Θεσσαλονίκη

Όποιος όμως ενδιαφέρεται για τις εκδόσεις, παραδοσιακές ή ψηφιακές, δεν πρέπει να χάσει σε αυτήν την έκθεση τον αμερικανογάλλο εκδότη Αντρέ Σιφρίν το Σάββατο στις 8 το βράδυ στην αίθουσα Νικηφόρος Βρεττάκος (περίπτερο 13). Ο Σιφρίν  μιλάει με τη Φλοράνς Νουαβίλ της εφημερίδας “Le Monde” και τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου για τον ρόλο των hedge funds στον κόσμο των εκδόσεων, τις καταστροφικές επιπτώσεις τους για το “small is beautiful” των γραμμάτων αλλά και το μέλλον των εφημερίδων. O Σιφρίν στα βιβλία, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις του είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη συγκέντρωση των εκδοτικών επιχειρήσεων πιστεύοντας ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα της λογοτεχνικής παραγωγής, ενώ υποστηρίζει σθεναρά πως η κρίση στο βιβλίο και τον τύπο προϋπάρχει του internet και δεν εξηγείται αποκλειστικά από αυτό. Στη Θεσσαλονίκη έρχεται με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του τελευταίου του βιβλίου “Οι λέξεις και το χρήμα ” (“Words and Money”) από τις Εκδόσεις Αιώρα, που μαζί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνδιοργανώνουν την εκδήλωση. Για όσους δε θα μπορέσουν να τον ακούσουν στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα το βράδυ ο Σιφρίν θα βρεθεί στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone.

Ο Αντρέ Σιφρίν

Internet, φιλαναγνωσία, βιβλιοθήκες
Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις εκδηλώσεις για τη φιλαναγνωσία με ιδιαίτερα υπογραμμισμένη τη διάσταση του internet και των νέων τεχνολογιών.
Σάββατο 13:00-18:00 Περίπτερο Φιλαναγνωσίας (περίπτερο 13) 
Ημερίδα: «To δικαίωμα στο διάβασμα: βιβλιοθήκες και φιλαναγνωσία» 
Ομιλητές: Αλεξάνδρα Παπάζογλου, διευθύντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Χαλκιαδάκη Άβα, ερευνήτρια- συνεργάτης του Εργαστηρίου Τέχνης & Λόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μπρίντεζη Χαρά, MSc Bιβλιοθηκονομίας, διευθύντρια Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Ευγενίδου, Φλώρα Μποσματζή, βιβλιοθηκονόμος στην Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, Τσολάκης Μπάμπης, γραμματέας Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Συντονισμός ημερίδας: Δημήτρης Πολίτης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, Ντεκουμές Χρήστος, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος (ΠΕΤ) Βορείου Ελλάδος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Θα ακολουθήσει εργαστήριο της Αλεξάνδρας Παπάζογλου με το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι» (ΕΨΥΠΕ). 
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Bιβλιοθηκονόμων με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ
Σάββατο 19:00-20:00 Περίπτερο Φιλαναγνωσίας (περίπτερο 13)
Συζήτηση: «Tο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας του EKEBI»
Συντονίζει ο Κώστας Κατσουλάρης, συντονιστής της Πράξης «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών».
Ομιλητές: Άντα-Κατσίκη Γκίβαλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ΑΠΘ, Γιάννης Σ. Παπαδάτος, λέκτορας Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας πρόεδρος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Διοργάνωση: ΕΚΕΒΙ
Κυριακή 11:00-13:00 Περίπτερο Φιλαναγνωσίας (περίπτερο 13)
Ομιλία: «Φιλαναγνωσία και Διαδικτυακές Τεχνολογίες»
Ομιλητές: Σ. Ρετάλης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μ. Μπολουδάκης, ITisART ΕΠΕ, Σ. Δημητριάδης, ΑΠΘ.
Τέλος, στο περίπτερο της  ΙΤisΑRT, stand 22 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη δημιουργία ψηφιακών κόμικς αξιοποιώντας τις διαδραστικές τεχνολογίες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με παρουσιάσεις παραδειγματικών σεναρίων σχολικών μαθημάτων.