Τα e-books χωρίς Adobe DRM κατεβαίνουν κατευθείαν στο iPad με το iBooks 1.2 – παράδειγμα με τα e-books του Καστανιώτη

Γράφαμε χτες για το αναβαθμισμένο iBooks 1.2 και, ενώ η ταξινόμηση σε “συλλογές” που εμείς δημιουργούμε και ο αυτόματος συλλαβισμός είναι χρήσιμες αναβαθμίσεις, μας δίνει μια ακόμα σημαντική δυνατότητα. Για πρώτη φορά μπορούμε να κατεβάσουμε και να διαβάσουμε με το iBooks e-books σε ePUB που δεν έχουμε αγοράσει από το iBookstore κατευθείαν στο iPad, το iPhone και το iPod touch. Ως τώρα ο μόνος τρόπος για να διαβάσουμε ePUB που δεν προέρχονταν από το iBookstore ήταν να τα περάσουμε μέσω iTunes (χρειαζόταν δηλαδή σύνδευση μέσω USB με τον υπολογιστή) ή να τα στείλουμε από έναν υπολογιστή με e-mail στον εαυτό μας. Τώρα πια ο υπολογιστής γίνεται περιττός για να κατεβάζουμε και τα ePUB μας, όχι μόνο για τα PDF. Προϋπόθεση: τα e-books να μην είναι κλειδωμένα με το Adobe DRM.

Στα screenshot του παραδείγματός μας βλέπουμε πως κατεβάζουμε κατευθειαν στο iPad ένα e-book σε ePUB από τις εκδόσεις Καστανιώτη, που δε χρησιμοποιούν Adobe DRM, και μας δίνεται η επιλογή να το ανοίξουμε με το iBooks. Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεται να γίνει αυτό μόνο με το iBooks, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες εφαρμογές, όπως το Stanza και το Ouiivo.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα e-books σε ePUB και άλλων εκδοτών και βιβλιοπωλείων που δε χρησιμοποιούν Adobe DRM, π.χ. με τα e-books που αγοράζουμε από το Smashwords. Και φαίνεται, πιστεύω, άλλη μια φορά το πλεονέκτημα του να μην κλειδώνει κανείς τα e-book του με Adobe DRM: ο αναγνώστης μπορεί να τα διαβάζει εύκολα παντού, με την εφαρμογή της προτίμησής του, ενώ ο εκδότης και το βιβλιοπωλείο δε βάζουν σώνει και καλά τον Steve Jobs και το iBookstore της Apple συνέταιρο στα έσοδά τους.

Διαβάστε επίσης: