Τα e-books των Εκδόσεων Λιβάνη – Δηλώσεις στον “Ηλεκτρονικό Αναγνώστη”

Οι Εκδόσεις Λιβάνη έχουν προχωρήσει στην έκδοση 122 βιβλίων σε e-books. Πρόκειται για σχολικά βοηθήματα (περίπου τα μισά από αυτά), καθώς και βιβλία λογοτεχνίας και πολιτικής. Τα ebooks τους είναι σε μορφή PDF και προέρχονται από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή τους, συχνά λίγο μόλις καιρό μετά την έντυπη έκδοσή τους.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Ανδρέα Μαχαίρα, υπεύθυνο ηλεκτρονικών εκδόσεων του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη και από τη συνομιλία μας προέκυψαν τα εξής σημεία για την πολιτική και τα σχέδια των εκδόσεων ως προς το ηλεκτρονικό βιβλίο:

  • Οι Εκδόσεις Λιβάνη τοποθετούν τα e-books τους, σχολικά, λογοτεχνικά και πολιτικά, στην πλατφόρμα του myeBooks.gr σε μορφή PDF, ενώ τα σχολικά e-books διατίθενται στο site των εκδόσεων www.livanisatschool.gr, που λειτουργεί σε συνεργασία με το e-na.com (εδώ τα αρχεία δεν είναι PDF, αλλά σε μορφή που διαθέτει αποκλειστικά το e-na.com)
  • Έχουν παραδώσει στο myeBooks.gr και θα είναι σύντομα διαθέσιμα e-books σε μορφή ePUB
  • Σκοπεύουν να μπουν επίσης στο iBookstore της Apple, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ανακοινώσιμο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό.
  • Υιοθετούν το κλείδωμα των e-books με Adobe DRM “για την προστασία των συγγραφέων και των βιβλιοπωλείων”. Φαίνεται πάντως να υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο αυτό θα είναι προοπτικά βιώσιμο.
  • Έχουν προχωρήσει ήδη σε έκδοση e-books σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κυκλοφορία των αντίστοιχων έντυπων βιβλίων, ενώ σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ταυτόχρονη έκδοση βιβλίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
  • Η πολιτική τους για τις τιμές είναι να υπάρχει έκπτωση γύρω στο 20% σε σχέση με το τυπωμένο βιβλίο. Στη δική μου παρατήρηση ότι στο τυπωμένο βιβλίο στα περισσότερα βιβλιοπωλεία υπάρχει ήδη έκπτωση 10%, ενώ για τα e-books προστίθεται το κόστος της αγοράς συσκευής, ο υπεύθυνος για τα e-books των Εκδόσεων Λιβάνη επισήμανε ότι η έκπτωση του 20% οφείλεται στο ότι ο ΦΠΑ στα e-books είναι 23% αντί για 5.5% στα τυπωμένα και ότι το κόστος της διανομής και της πώλησης μέσω των βιβλιοπωλείων αντικαθίσταται από το ποσοστό-προμήθεια που παίρνουν οι πλατφόρμες πώλησης των e-books, ενώ ακόμα το κοινό που ενδιαφέρεται για τα e-books είναι περιορισμένο.

Κατά την άποψή μου, είναι ιδιαίτερα θετικό που ένας ακόμη εκδοτικός οίκος προσανατολίζεται προς το ePUB (ήδη e-books σε ePUB διαθέτουν οι εκδόσεις Καστανιώτη, Πατάκη και Ψυχογιός), ενώ σχεδιάζει και την είσοδό του στο iBookstore. Ως τώρα, τα e-book σε PDF δεν έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη ή ενός tablet PC. Ως προς το DRM, πέρα από το ότι θέτει περιορισμούς στους αναγνώστες στο ποια συσκευή θα διαβάσουν τα e-books και του πόσο κάτοχοι είναι στο περιεχόμενο που έχουν αγοράσει, επιβραδύνει τη διάδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου ενώ επιβάλλει τη διάθεση των e-books σε πολλές πλατφόρμες πώλησης, που όμως συχνά εισπράττουν μεγάλα ποσοστά (η Apple π.χ. διαπρέπει σε αυτόν τον τομέα). Όσο για τις τιμές, το πρόβλημα με το ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό βιβλίο είναι γνωστό και απαράδεκτο, αλλά οι σημαντικές οικονομίες που γίνται σε σχέση με το τυπωμένο βιβλίο (διανομή, βιβλιοπωλείο, χαρτί, δέσμευση κεφαλαίων) δίνουν το περιθώριο για πολύ καλύτερες τιμές για το ηλεκτρονικό βιβλίο, κάτι που θα βοηθούσε και τη διάδοσή του.

Κλείνοντας να επισημάνω ένα από τα διαθέσιμα e-book των Εκδόσεων Λιβάνη, που ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών βιβλίων, όπου οι εκδόσεις διαθέτουν εκτενή κατάλογο. Είναι το βιβλίο “Επιστροφή στο μέλλον”  του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου που “επιχειρεί µια συνεκτική θεώρηση του µεγάλου µετασχηµατισµού που δροµολόγησε ο διεθνής καπιταλισµός τα τελευταία τριάντα χρόνια, µετά το σοκ του Μάη του ’68 και την οικονοµική κρίση της δεκαετίας του ’70, η οποία έθεσε τέλος στον κεϊνσιανό συµβιβασµό του «κοινωνικού κράτους».” Το e-book είναι στα €10,10 και το τυπωμένο βιβλίο στα €12.62 (στο site του Λιβάνη έχει έκπτωση 10% και φτάνει στα €11.36)