Συμβιβασμός εκδοτών και της Apple για το καρτέλ τιμών στα ebooks στην Ευρώπη, νίκη για το Amazon

Την κατάργηση του ορισμού της τελικής τιμής των e-books από τους εκδότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει σημερινή προκαταρκτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή στην απόφασή της θεωρεί πως οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι Hachette Livre, HarperCollins, Macmillan και Simon & Schuster και η  Apple είχαν υιοθετήσει εναρμονισμένες πρακτικές που αύξαναν τις τιμές των e-books. Οι 4 εκδοτικοί οίκοι και η Apple, αν και δεν αποδέχονται τις κατηγορίες, προτείνουν στην Επιτροπή να τερματίσουν τον ορισμό της τελικής τιμής των e-books από τους εκδότες (agency model) και να μην υιοθετήσουν αντίστοιχη πρακτική για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Επιτροπή αποδέχεται το συμβιβασμό που προτείνουν οι εκδότες και η Apple και τους δίνει προθεσμία ενός μήνα για να καταθέσουν πιθανές εναλλακτικές προτάσεις πριν οριστικοποιήσει την απόφασή της. Ο όμιλος Pearson, στον οποίο ανήκει εκδοτικός οίκος Penguin, δε συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά νίκη για το Amazon, που πίεζε για το δικαίωμα να καθορίζουν τα βιβλιοπωλεία, και όχι οι εκδότες, την τελική τιμή των e-books, κάτι που επιτρέπει μεγάλες εκπτώσεις σε δημοφιλείς κυρίως τίτλους. Πρόκειται για ευρωπαϊκό σκέλος μια διεθνούς διαμάχης για το μοντέλο πώλησης των e-books, που στις ΗΠΑ επίσης οδήγησε σε ήττα των εκδοτών και της Apple.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι 4 εκδότες και η Apple έχουν εξής:

  • Οι εκδότες και η Apple δεσμεύονται να τερματίσουν άμεσα συμφωνίες που προβλέπουν τον ορισμό της τελικής τιμής των e-books από τους εκδότες και να μην προχωρήσουν σε αντίστοιχες νέες συμφωνίες για τα επόμενα 2 χρόνια.
  • Οι εκδότες δεσμεύονται να μην παρεμποδίζουν εκπτώσεις στα e-books που πραγματοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, αρκεί αυτές να μην ξεπερνούν αθροιστικά το συνολικά ποσό που ο εκδότης πληρώνει στο βιβλιοπωλείο για την πώληση των e-books του για το διάστημα των 12 μηνών
  • Οι εκδότες και η Apple δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε συμφωνίες που να περιέχουν του “πλέον ευνοούμενου κράτους (most favoured nation / MFN), που απαγορεύουν στους συμβαλλόμενους να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σε άλλο βιβλιοπωλείο.

Η έρευνα τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καρτέλ τιμών στα e-books είχε ξεκινήσει επίσημα το Δεκέμβριο του 2011, ενώ το Μάρτιο του ίδιου χρόνου είχε πραγματοποιηθεί εισβολή των υπηρεσιών στα γραφεία ευρωπαϊκών εκδοτικών οίκων.

Η πλήρης απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ελληνικά)
(κλικ πάνω στο έγγραφο για μεγέθυνση)

Διαβάστε επίσης: