Στις 23 Οκτωβρίου η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης για τα ελληνικά ηλεκτρονικά συγγράμματα

Ο χώρος της ημερίδας άλλαξε: θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (δείτε το σχετικό site)

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, στις 12:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών, Κτήριο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου), θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης για τη Δράση “Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα”. Η Δράση υλοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).  Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση σε φοιτητές και καθηγητές των ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, ιδιαίτερα των διαδραστικών και το τι σχεδιάζεται σχετικά,  ενώ ειδικά για τους καθηγητές θα υπάρξει ενημέρωση για τη διαδικασία υποβολής ενός ηλεκτρονικού συγγράμματος προς έκδοση, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ποσό έως €10.000.  
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των οργανωτών:
Η ημερίδα αφορά στους καθηγητές και στους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θα αποτελέσει την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων για τη διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών βιβλίων και την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων τους ως του πλέον σύγχρονου, συμπληρωματικού εργαλείου για την εκπαίδευση και τη μάθηση. Θα παρουσιαστεί σε πρόδρομη έκδοση «Το Διαδραστικό Ηλεκτρονικό Βιβλίο», ένα ηλεκτρονικό βιβλίο το ίδιο.
Ιδιαίτερα οι καθηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία που απαιτείται και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να μπορέσουν να επιλεγούν και να λάβουν την αναγκαία χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης – την ίδια ημέρα, στις 10.00 π.μ., στην αίθουσα της Συγκλήτου – θα γίνει παρουσίαση από τον εκδοτικό οίκο Springer με θέμα “Publishing Scientific Research”. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν εργαλεία που παρέχει ο Springer, όπως Springer Link, Author Mapper, Exemplar, Author Academy και Journal Selector Tool, καθώς επίσης θα δοθούν κατευθύνσεις για το πώς δομείται ένα άρθρο, τι θέλουν οι εκδότες, Impact Factor (στοιχεία χρήσης τίτλων επιστημονικών περιοδικών), Ανοικτή Πρόσβαση (Open Access) και άλλα.
Για δήλωση συμμετοχής, στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα της δράσης: http://www.kallipos.gr
Η Δράση “Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα” για τα ηλεκτρονικά συγγράμματα έρχεται σε συνέχεια του τελευταίου νόμου-πλαισίου για την πανεπιστήμια όπου ορίζεται η πλήρης ψηφιοποίηση το συγγραμμάτων (ν. 4009/2011, γνωστός και ως “νόμος Διαμαντοπούλου”).  Στη συζήτηση στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε θέσει τότε ως ορίζοντα για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Τον Ιούλιο του 2011 οι εκδότες είχαν θέσει ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, κόστους ψηφιοποίησης των βιβλίων και γενικότερα επικοινωνίας και διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, προετοιμάζεται η κατάργηση από το εαρινό εξάμηνο της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς (δηλαδή από τις αρχές του 2013) των έντυπων συγγραμμάτων χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η έκδοση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων λόγω προβλημάτων με τα πνευματικά δικαιώματα και ελλιπούς χρηματοδότησης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας (23/10/2012)

Οι δύο παρουσιάσεις πριν την ημερίδα (23/10/2012)
Διαβάστε επίσης: