Στις συσκευές Android η εφαρμογή Instapaper

Διαθέσιμη και για τις συσκευές με λειτουργικό Android είναι πλέον η εφαρμογή Instapaper, που επιρέπει την αποθήκευση link που θέλουμε “να διαβάσουμε αργότερα”, με το κείμενο “καθαρό” απαλλαγμένο από το βαρύ γαφικό περιβάλλον των σελίδων στο internet.

Η εφαρμογή Instapaper επιτρέπει να αποθηκεύσουμε από το κινητό και το tablet PC μας ή από τον browser του υπολογιστή (με μια ποικιλία extensions/add-ons) άρθρα μόνο με το κείμενό τους. Είναι σχεδιασμένο για την ανάγνωση εκτενών άρθρων ειδικά, που λόγω έκτασης δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε εκείνη τη στιγμή ή θέλουμε ένα πιο ξεκούραστο περιβάλλον για τα μάτια. Μπορούμε πάντα να επισκεφτούμε την αρχική σελίδα στο internet για το link που έχουμε αποθηκεύσει.

Μπορούμε να κατεβάσουμε μέχρι 500 άρθρα για να τα διαβάσουμε χωρίς σύνδεση στο internet (offline reading). Η εμφάνισή τους είναι τροποποιήσιμη, με ρυθμίσεις για το φόντο του κειμένου, τη γραμματοσειρά, το μέγεθος των γραμμάτων, την απόσταση των γραμμών και τα περιθώρια. Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να μοιραστούμε τα άρθρα μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Το Instapaper για Android έχει λιγότερες δυνατότητες από το Instapaper για iPhone και iPad, κυρίως ότι δεν μπορούμε να δούμε το κείμενό μας σε πλήρη οθόνη και ότι δεν είναι σελιδοποιημένο, που βοηθάει να υπολογίζουμε την έκταση και την πρόοδο της ανάγνωσης και δίνει την αίσθηση περιοδικού. Από την άλλη, ενώ η εφαρμογή για Android κοστίζει €2,49, η εφαρμογή για iPhone και iPad κοστίζει €3,99. Για μια δωρεάν επιλογή, δείτε την εφαρμογή Readability.

Οι κάτοχοι ηλεκτρονικών αναγνωστών με browser, όπως Kindle, Nook, Sony Reader και Cybook Odyssey, μπορούν να πληκτρολογήσουν www.instapaper.com στη συσκευή τους και μπορούν να έχουν τη λίστα με τα link τους, χωρίς πάντως το πλεονέκτημα του offline reading. Είναι πάντως χρήσιμο για την ανάγνωση εκτενών άρθρων στον υπολογιστή. Από το site του Instapaper μάλιστα μπορούμε να μετατρέψουμε τα άρθρα που θέλουμε σε ebook για τη συσκευή μας.

Screenshots από το Instapaper για Android

Η λίστα με τα άρθρα σε κινητό με Android

Ένα άρθρο, με μόνο το κείμενο και τις δυνατότητες τροποποίησης της εμφάνισής του

Night mode, για ανάγνωση σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας

Η λίστα με τα άρθρα σε tablet PC με Android

Ένα άρθρο, με μόνο το κείμενο και τις δυνατότητες τροποποίησης της εμφάνισής του