Πρώτα hands-on review του Nook Color: εντυπώσεις θετικές

Το Nook Color (7 ίντσες) κυκλοφορεί στις ΗΠΑ στις 19 Νοεμβρίου, και μάλιστα οι πρώτες παραδοθούν και μερικές μέρες νωρίτερα, ξεκινώντας από σήμερα. Και σήμερα έχουμε από το Engadget, το Cnet, το Wired, το Gizmodo και το Crunch Gear τις πρώτες hands-on παρουσίασεις της συσκευής, του “reader’s tablet” σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του Barnes & Noble

Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη από τις παρουσίασεις αυτές, ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο. Αυτό είναι βασικά καλά νέα, καθώς o ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook όταν είχε κυκλοφορήσει, παρά τις προσδοκίες, είχε αρκετά bugs, ήταν αρκετά αργός και πήρε τρία firmware updates για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του (χωρίς να λυθούν εντελώς τα προβλήματα ταχύτητας, σε σύγκριση πάντα με το Kindle). To Nook Color λοιπόν λειτουργεί ικανοποιητικά, με τα χαρακτηριστικά που είχε δώσει η Barnes & Noble στην επίσημη παρουσίαση και με λίγα επιμέρους θέματα να θέλουν ρύθμιση. Η απόκριση της της οθόνης, αλλά και ο browser είναι γενικά ικανοποιητικά, με σποραδικές μόνο καταρρεύσεις κατά την πλοήγηση στο ίντερνετ. Οι περιορισμοί είναι επίσης οι αναμενόμενοι για μια συσκευή με Android 2.1 και χωρίς πρόσβαση στο Android Market (δεν υποστηρίζει lash, τα βίντεο που αναπαράγονται είναι αυτά που υποστηρίζει ο Android Media Player κλπ). Γενικώς, πράγματα που μπορεί να συγχωρήσει κανείς σε μια συσκευή όταν κοστίζει μόνο $249 (περίπου €183), μισή τιμή δηλαδή σε σχέση με το iPad.

Ένα σημείο που διευκρινίζεται είναι τι ακριβώς γίνεται με το pinch-to-zoom (ζουμάρισμα χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα, όπως στο iPhone και το iPad). Τελικά, υποστηρίζεται στις κεντρικές οθόνες (είναι 3) και στα περιοδικά, αλλά όχι στον browser και τα ebooks (ούτε στο iPhone και το iPad υπάρχει pinch-to-zoom στα ebooks).

Το δεύτερο που διευκρινίζεται είναι ότι η RAM του είναι στα 512 ΜΒ. Όχι πολύ μεγάλης σημασίας για τους περισσότερους από τη στιγμή που η συσκευή λειτουργεί κανονικά, αλλά σημαντικό για ένα ενδεχόμενο jailbreak.

Στο ζήτημα του κατά πόσο ένα tablet PC μπορεί να αντικαταστήσει έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη δεν υπάρχουν νεότερα επιχειρήματα στη συζήτηση πέρα από τα όσα αναφέρονται στο Το Nook Color, τα tablet PCs και ο “θάνατος του ηλεκτρονικού χαρτιού”.

Για τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες, δείτε την ανάρτηση Nook Color, tablet PC με οθόνη αφής LCD, Android και στόχο τα ebooks (έχει γίνει update στα σημεία που χρειάζεται).

Από τα hands-on reviews, το πιο ουσιαστικό και περιεκτικό βίντεο, που επίσης δείχνει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες ισορροπημένα, είναι αυτό του Engadget:

Πηγές: Engadget, Cnet, Wired.com, Gizmodo, Crunch Gear