Περισσότερα από τα μισά ηλεκτρονικά βιβλία στη Γερμανία δεν είναι κλειδωμένα

Όπως προκύπτει από το site libreka!, την πλατφόρμα της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών για τα e-books, το 56% των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι διαθέσιμα στη Γερμανία δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM ή κάποιo άλλο είδος κλειδώματος.

Από τα 70.929 διαθέσιμα e-books στο libreka! ανεξαρτήτως γλώσσα, τα 40.015 δεν είναι κλειδωμένα (56%). Από τα 24.150 e-books στα γερμανικά, τα 8.373 δεν είναι κλειδωμένα, δηλαδή το 35% ή περισσότερο από 1 στα 3 ηλεκτρονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί στα γερμανικά.  Από την άλλη, τα 2/3 των αγγλόφωνων ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφορούν στη Γερμανία δεν είναι κλειδωμένα.

Τα στοιχεία εντοπίστηκαν από το blog “Aldus – depuis 2006” του Hervé Bienvault, που είναι σύμβουλος ηλεκτρονικών εκδόσεων και μέλος της επιτροπής “Ηλεκτρονικής Οικονομίας” του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (commission “Economie numérique” du CNL – Centre National du Livre). Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” επιβεβαίωσε τα στοιχεία με το site libreka!, από το οποίο προέρχονται τα αναλυτικότερα στοιχεία.

Πριν δέκα ημέρες, ο Hervé Bienvault είχε δημοσιεύσει έναν αναλυτικό κατάλογο όπου αποδείκνυε ότι 1 στα 2 ηλεκτρονικά βιβλία στα γαλλικά δεν είναι κλειδωμένα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Fnac, η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στη Γαλλία και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, εγκαινίασε και προβάλλει συστηματικα μια ειδική κατηγορία με ηλεκτρονικά βιβλία που δεν είναι κλειδωμένα

Η περίπτωση τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας δείχνει ότι το κλείδωμα των βιβλίων δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο για τους εκδότες στην Ευρώπη.

Τα e-books στα ελληνικά είναι τα περισσότερα κλειδωμένα, υδατογράφημα και social DRM χρησιμοποιούν όμως οι εκδόσεις Ίκαρος και Καστανιώτης, ενώ οι εκδόσεις ΙωλκόςΒορειοδυτικέςBookstarsBookstage δεν κλειδώνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία.

Διαβάστε επίσης: