Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: η ποίηση στα ebooks και το internet

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα και είναι πολλές οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρόλο που η ποικιλία στα τυπωμένα βιβλία είναι απείρως μεγαλύτερη, η ποίηση δε λείπει από την ηλεκτρονική ανάγνωση, με ποιητικές συλλογές στα ελληνικά να έχουν εκδοθεί σε ebooks, τόσο από εκδοτικούς οίκους όσο και από τους ίδιους τους ποιητές, ενώ ο σύντομος χαρακτήρας των περισσότερων ποιημάτων ευνοεί την ανάγνωσή τους τόσο κατευθείαν στο internet όσο και σε εφαρμογές για κινητά και tablet PC. Χαρτογραφούμε στη συνέχεια πηγές για την ηλεκτρονική ανάγνωση ποίησης στα ελληνικά, τόσο τα ebooks προς πώληση όσο και δωρεάν, ενώ επισημαίνουμε και ενδιαφέρουσες αγγλόφωνες εφαρμογές.
Στα ελληνικά
Οι Εκδόσεις Ίκαρος, για να ξεκινήσουμε από τον εκδοτικό οίκο που είναι περισσότερο ταυτισμένος με την ποίηση από οποιονδήποτε άλλο στην Ελλάδα, διαθέτουν 7 ποιητικές συλλογές σε μορφή ebook (ePUB), ανάμεσά τους την τελευταία ποιητική συλλογή “Τα εύρετρα” της Κικής Δημουλά, καθώς και δύο πεζά της ίδιας.
Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο MyeBooks είναι διαθέσιμα 48 ebooks-ποιητικές συλλογές (PDF). Αρκετά ebooks τα έχουν εκδώσει οι ίδιοι οι ποιητές, όπως π.χ. η Ελένη Σεμερτζίδου, και διατίθενται δωρεάν, ενώ οι εκδόσεις Οξύ, Λιβάνη, Επικαιρότητα, Μεταίχμιο, Οσελότος, Έναστρον, Βακχικόν, Κέδρος και Γκοβόστη διαθέτουν περιορισμένο αριθμό τίτλων ο καθένας. Ανάμεσά τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η επιλογή από την “Παλατινή Ανθολογία” (Οξύ), η ανθολογία “Τα ωραιότερα ποιήματα του κόσμου” (Άγνωστο), “Όταν οι άγγελοι περπατούν. Ανθολογία πεζού ποιήματος” από τον Στρατή Πασχάλη (Μεταίχμιο), “Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας” του Jack Kerouac (Απόπειρα) και “Θα διασχίσεις έναν πρωινό τον κόσμο” του Κωνσταντίνου Βήτα.
Στο internet σελίδες με πλούσιο και ποιοτικό υλικό είναι το (.poema..), ηλεκτρονικό ποιητικό περιοδικό με εκδότη τον Βασίλη Ρούβαλη, το ποιείν.gr των Σωτήρη Παστάκα και Σπύρου Αραβανή, το poeticanet και το περιοδικό/εκδόσεις Βαχκικόν, που συνοδεύει κάθε τεύχος του με ebook-ποιητική συλλογή. Επίσης, το blog “Νέοι ήχοι σε παμπάλαιο νερό” φιλοξενεί “μια διαδικτυακή ανθολογία ποίησης εν προόδω”.

Για συσκευές με λειτουργικό Android είναι διαθέσιμα σε δωρεάν εφαρμογές τα ποιήματα των Σολωμού, Κάλβου και Καβάφη.

Στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού θα βρείτε έγκυρες πληροφορίες και ανθολόγηση κλασικών Ελλήνων ποιητών.

Στα αγγλικά
Πολλές είναι οι πηγές για ποίηση σε ηλεκτρονική μορφή στα αγγλικά. Σα σημείο εκκίνησης θα πρότεινα την εφαρμογή του Poetry Foundation για iPhone, iPod touch και iPad και για Android. Εναλλακτικά, για iPhone υπάρχει και η εφαρμογή Poetry Daily και άλλες επί πληρωμή εφαρμογές. Στο Android παρόλο που υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές, δεν είναι όλες τους ιδιαίτερα προσεγμένες.

Η εφαρμογή για iPad πάντως που δείχνει τις πλήρεις δυνατότητες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης για την ποίηση είναι “H Έρημη Χώρα” του Έλιοτ. Περιλαμβάνονται πέρα από το κείμενο ηχογραφημένες αναγνώσεις, ένα πλήθος σημειώσειων, επεξηγηματικά βίντεο από ειδικούς και το αρχικό χειρόγραφο με τις αλλαγές που πρότεινε στον Έλιοτ ο Έζρα Πάουντ. Ένα ενοποιημένο σύνολο δηλαδή κειμένου, χειρογράφου, κριτικής έκδοσης, audio book και ντοκιμαντέρ (δείτε και την αναλυτική παρουσίαση).

Σημείωση: Παρόλο που ο κατάλογος για την ποίηση σε ηλεκτρονική μορφή στα ελληνικά φιλοδοξεί να είναι εξαντλητικός, είναι βέβαια ότι θα υπάρχουν πηγές και σελίδες που δεν έχω αναφέρει. Θα με βοηθούσατε αν, αφήνοντας ένα σχόλιο, μου τις επισημαίνατε.