Παίζοντας Doom 2 σε οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού – PocketBook 360 Plus

Οι προγραμματιστές της PocketBook, εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών αναγνωστών με έδρα το Κίεβο της Ουκρανίας, εγκατέστηκαν το παιχνίδι Doom 2 στην υπό ανάπτυξη συσκευή PocketBook 360 Plus με οθόνη 5 ιντσών. Το Doom 2 είναι παιχνίδι 15 ετών πια, αλλά έχει μια μεγάλη παράδοση ως δοκιμή για να διαπιστωθούν τα όρια μια συσκευής. Με δεδομένο ότι οι οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού, οι οθόνες των ηλεκτρονικών αναγνωστών δηλαδή, δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο και γενικότερα την αναπαράσταση γραφικών, το πείραμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε ότι το Doom 2 παίζεται χωρίς κολλήματα ή καθυστερήσεις, μπορεί δηλαδή κανεις να παίζει πραγματικά το παιχνίδι, αν και βέβαια ασπρόμαυρο.

Η οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού είναι η Pearl της E Ink, που είναι η τελευταία γενιά οθονών της εταιρείας, αυτή που έχουν και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες Kindle και Sony Reader. O επεξεργαστής είναι Freescale.

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε κάνει το Φεβρουάριο και η Bookeen (που κατασκευάζει τα Cybook Opus και Cybook Orizon) με γρήγορη αναπαραγωγή βίντεο επίσης σε οθόνη Pearl της E Ink σε πειραματική συσκευή.

Το να παίζει κανείς παιχνίδι, έστω μικρότερων απαιτήσεων, σε μια οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού εξερευνά τα όρια ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη και δείχνει ότι η τεχνολογία αυτή έχει ακόμα σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Κατ’ αρχήν, με το σωστό συνδυασμό οθόνης, επεξεργαστή και software η ταχύτητα γυρίσματος των σελίδων μπορεί να βελτιωθεί δραματικά. Η αναπαραγωγή εμπλουτισμένων βιβλίων με γρήγορα γραφικά και βίντεο, ακόμη και με διαδραστικότητα, προνόμιο ως τώρα των ηλεκτρονικών βιβλίων σε tablet PC και κινητά, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Αυτή η τάση θα ενισχυθεί και από το ότι με το EPUB3 για να αναπτύξει κανείς τέτοιες δυνατότητες σε ένα βιβλίο δε θα χρειάζεται να δημιουργήσει μια εφαρμογή αλλά ένα ebook σε ePUB. Και τέλος, αυτές οι ταχύτητες σημαίνουν ότι και κάποια παιχνίδια θα μπορούμε να παίζουμε και θα έχουν και γρηγορότερο internet (ειδικά όσο το internet φεύγει από το flash και πηγαίνει στην html5).

Αυτό που μένει είναι το χρώμα. Όμως οι οθόνες έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού Triton που έχει αναπτύξει η E Ink είναι στην ουσία οθόνες Pearl, σαν αυτές δηλαδή που βλέπουμε στα βίντεο από την PocketBook και τη Bookeen, αλλά με φίλτρο χρώματος. Τα χρώματα στην Triton δεν είναι ιδιαίτερα πειστικά, αλλά σημασία έχει πως, ό,τι βλέπουμε στα βίντεο, θα μπορούσαμε να τα έχουμε έστω και με κάποιο χρώμα.

Όλη η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα βίντεο δεν είναι “υπό ανάπτυξη”, απλά ένα demo σε μια έκθεση κλπ. Είναι υπαρκτή και δοκιμασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται καλύτερα και πηγαίνει ένα -σημαντικό- βήμα παραπέρα. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι αναπτύσσεται από δύο άσχετες μεταξύ τους εταιρείες, που είναι μάλιστα βασικά εταιρείες software, όχι hardware. Σύντομα λοιπόν τέτοιες συσκευές θα είναι εμπορικά διαθέσιμες.

Θα μπορούσαν οι υπάρχουσες συσκευές με οθόνες Pearl, π.χ. τα Kindle, να αναβαθμιστούν; Κανείς δε γνωρίζει, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς επιτυγχάνονται οι ταχύτητες αυτές στο refresh rate από την PocketBook και την Bookeen.

Πηγή: the-ebook.org