Ο δημοφιλής Moon+ Reader αποκλείεται από το Google Play μετά από κατηγορίες για πειρατεία

Από τις 31 Ιανουαρίου η Google απέκλεισε από το Google Play Store την εφαρμογή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων Moon+ Reader, τόσο στη δωρεάν όσο και στην επί πληρωμή (Pro) εκδοχή. Η Google κατέβασε την εφαρμογή από το κατάστημά της για εφαρμογές Android μετά από καταγγελία που έκανε το ρωσικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο litres.ru ότι, μετά από πολλά βήματα, οι αναγνώστες μπορούν να κατεβάσουν πειρατικά βιβλία χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αναζήτησης σε καταλόγους OPDS που υποστηρίζει η εφαρμογή Moon+ Reader. Το σύστημα καταλογογράφησης OPDS (Οpen Publication Distribution System) επιτρέπει την εισαγωγή και ανάγνωση e-books που έχουν αγοραστεί ή διατίθενται δωρεάν από βιβλιοπωλεία και εκδότες ή έχουν αποθηκευτεί από χρήστη σε προσωπικά αποθηκευτικά μέσα.
Η εφαρμογή Moon+ Reader ήταν από τις πιο δημοφιλείς στην πλατφόρμα Android  για την ανάγνωση e-books, παρόλο που ο προγραμματιστής της δεν υποστηρίζεται από κάποιο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, όπως συμβαίνει με τις εφαρμογές Kindle και Kobo.

Η απόφαση της Google, στην οποία έφτασε χωρίς μάλιστα να συζητήσει με τον προγραμματιστή, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι εντελώς παράλογη. Αν εμποδιζόταν η πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα γιατί   μέσω αυτού, μετά από πολλά βήματα, μπορεί κανείς να εντοπίσει και να κατεβάσει πειρατικό περιεχόμενο, θα έπρεπε να αποκλειστούν π.χ. και οι browser (“φυλλομετρητές”). Πόσο μάλλον όταν η καταλογογράφηση OPDS αναπτύσσεται από ονόματα όπως τα Internet Archive, O’Reilly Media, Feedbooks και One Laptop Per Child. Εξάλλου, η εφαρμογή Moon+ Reader δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει OPDS, κάθε άλλο. Το OPDS, που είναι πολύ χρήσιμο μάλιστα, υποστηρίζεται επίσης από τις εφαρμογές Aldiko, Cool Reader, FBReader, Mantano, MegaReader και Stanza ανάμεσα σε άλλες – οι οποίες παραμένουν τόσο στο κατάστημα για εφαρμογές Android όσο και και στο App Store (όποιες είναι διαθέσιμες και για τα δύο οικοσυστήματα).
Αν θέλετε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Moon+ Reader, στη δωρεάν ή επί πληρωμή εκδοχή της, και τις αναβαθμίσεις της, μπορείτε να το κάνετε από τη σελίδα του προγραμματιστή της.
Πηγή: liliputing