Νέο Kindle Paperwhite από το Amazon, άμεσα διαθέσιμο σε Ελλάδα και Κύπρο


Τελικές τιμές και οδηγός αγοράς από Ελλάδα και Κύπρο εδώ
Χωρίς την καθιερωμένη και πανηγυρική συνέντευξη τύπου, το Amazon ανακοίνωσε χθες τη δεύτερη γενιά του ηλεκτρονικού αναγνώστη Kindle Paperwhite, με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών που λειτουργεί με την αφή.
Η νέα συσκευή διαθέτει οθόνη με υψηλότερο κοντράστ, ξανασχεδιασμένο και εντονότερο εσωτερικό φωτισμό και γρηγορότερο επεξεργαστή διατηρώντας τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις και το ίδιο βάρος. Το νέο Kindle Paperwhite εξακολουθεί να έχει εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 2GB, με τα 1,25 GB διαθέσιμα για αποθήκευση βιβλίων, και μπαταρία που διαρκεί έως 8 εβδομάδες.
Στο λογισμικό της συσκευής το Amazon προσφέρει μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά. Ενσωματώνεται το Goodreads, το κοινωνικό δίκτυο για το βιβλίο που εξαγόρασε πρόσφατα το Amazon, το ξεφύλλισμα των ebooks και η μετάβαση στις υποσημειώσεις  γίνεται ευκολότερη και πιο σταθερή χωρίς να φύγουμε από το σημείο που διαβάζουμε, τα αποτελέσματα από την αναζήτηση στο λεξικό εμπλουτίζονται από το X-Ray και τη Wikipedia, τα λήμματα στα οποία έχουμε ανατρέξει στο λεξικό είναι διαθέσιμα για επανάληψη, ενώ, τέλος, υπάρχει η δυνατότητα γονικού ελέγχου.
Η συσκευή θα είναι διαθέσιμη με σύνδεση στο internet με WiFi και με WiFi+3G. Οι συσκευές παραδίδονται από τις 30 Σεπτεμβρίου για το Kindle Paperwhite WiFi και από τις 5 Νοεμβρίου για το Kindle Paperwhite WiFi+3G , αλλά οι προπαραγγελίες είναι ανοιχτές για το μοντέλο με WiFi, και μάλιστα για όλες τις χώρες όπου αποστέλλει συσκευές το Amazon, ανάμεσά τους την Ελλάδα και την Κύπρο. Η τιμή για το μοντέλο με WiFi είναι $119 και δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ το WiFi+3G κοστίζει $209, είναι $10 ακριβότερο.

Οι βελτιώσεις στο hardware

Σε τέσσερα σημεία το νέο Kindle Paperwhite είναι βελτιωμένο ως προς το hardware:
 • Νέα τεχνολογία οθόνης, με υψηλότερο κοντράστ και καλύτερη αντανακλαστικότητα, με αποτέλεσμα καλύτερη απεικόνιση του λευκού και του μαύρου. Το Amazon χρησιμοποιεί τις οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού Carta από την E Ink. Η ανάλυση παραμένει στα 212 pixels ανά ίντσα (ppi) και απεικονίζονται 16 κλίμακες του γκρι.
 • Νέα γενιά εμπρόσθιου φωτισμού της οθόνης
 • Νέος, 25% γρηγορότερος επεξεργαστής για ταχύτερο άνοιγμα και ανάγνωση των ebooks
 • Βελτίωση της αφής, με 19% πυκνότερα κελιά αφής ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια 
Οι εξωτερικές διαστάσεις της συσκευής παραμένουν ίδιες με την προηγούμενη γενιά (169 x 117 x 9.1 χιλιοστά), ενώ είναι ελάχιστα ελαφρύτερο, με βάρος 206 γραμμάρια από 212. Όπως και στο προηγούμενο Kindle Paperwhite, η εσωτερική μνήμη είναι 2 GB, με τα 1,25 GB να είναι διαθέσιμα για αποθήκευση ebooks. Δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με κάρτα microSD, αλλά το Amazon δίνει δωρεάν 5GB online αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία διαρκεί έως 8 εβδομάδες με ανάγνωση 30 λεπτών την ημέρα και το φως ανοιχτό στην κλίμακα 10.
Η οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού είναι το κύριο πλεονέκτημα της συσκευής σε σχέση με υπολογιστές, tablet PCs και κινητά. Η ανάγνωση είναι τόσο ξεκούραστη όσο και στο έντυπο βιβλίο, χωρίς να κουράζονται τα μάτια, ενώ δεν υπάρχει θάμπωμα της οθόνης όταν π.χ. ο ήλιος πέφτει κατευθείαν σε αυτήν.

Οι βελτιώσεις στο software
Σημαντικότερες είναι οι προσθήκες και οι βελτιώσεις στο software του νέο Kindle Paperwhite:

 • Kindle Page Flip: διευκολύνει το ξεφύλλισμα χωρίς να απομακρυνθούμε από το σημείο που διαβάζουμε. Χωρίς να φύγει το κείμενο από το φόντο, εμφανίζονται σε ξεχωριστό παράθυρο άλλες σελίδες του βιβλίου, απ’ όπου μπορούμε να μεταβούμε γρήγορα σε άλλα κεφάλαια και με μία κίνηση να επιστρέψουμε στο σημείο που διαβάζαμε χωρίς επαναλαμβανόμενη χρήση του back. Έτσι π.χ. γίνεται πιο εύκολο να ανατρέξουμε στους χάρτες του ebook.
 • Ενσωμάτωση του Goodreads: το Goodreads εμφανίζεται στο κεντρικό μενού της συσκευής, με δυνατότητα εύκολης προσθήκης σε αυτό των ebooks που διαβάζουμε και επισκόπησης του τι διαβάζουν οι φίλοι μας
 • In-Line Footnotes: αντίστοιχα με το Page Flip, οι υποσημειώσεις ανοίγουν σε ξεχωριστό παράθυρο με το κείμενό μας στο φόντο, όπου μπορούμε να επιστρέψουμε χωρίς back
 • Kindle FreeTime: γονικός έλεγχος της συσκευής, με επιλογή συγκεκριμένων βιβλίων και χρόνου για ανάγνωση και καταγραφή της προόδου τους
 • Vocabulary Builder: όλες οι λέξεις στις οποίες ανατρέχουμε στο λεξικό είναι διαθέσιμες για επανάληψη σε μορφή λίστας και κουίζ με κάρτες (flashcards), διατηρώντας το αρχικό σημείο όπου τις συναντήσαμε
 • Smart Lookup: τα λήμματα του λεξικού εμπλουτίζονται με πληροφορίες από το X-Ray και τη Wikipedia, ώστε πέρα από μεμονωμένες λέξεις να είναι διαθέσιμη και η ερμηνεία φράσεων
 • Kindle MatchBook: οι αναγνώστες που διαθέτουν ή θα αγοράσουν ένα έντυπο βιβλίο μπορούν να αγοράσουν το ebook σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, $2.99 ή λιγότερο.

Η ενσωμάτωση του Goodreads και η ενεργοποίηση του γονικού ελέγχου θα γίνει με αναβάθμιση του software έως το τέλος του 2013.

Kindle Page Flip: νέος τρόπος ξεφυλλίσματος και μετάβασης σε σελίδες

Το Goodreads έχει πια θέση στο κεντρικό μενού

Όπως και στα προηγούμενα Kindle, υποστηρίζονται πλήρως τόσο το λατινικό και όσο και το ελληνικό αλφάβητο, αλλά και άλλα μη-λατινικά αλφάβητα (κυριλλικό, ιαπωνικό, κινέζικο, κορεάτικο). Το αναδυόμενο πληκτρολόγιο υποστηρίζει λατινικούς χαρακτήρες. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το μέγεθος των γραμμάτων και άλλα στοιχεία της εμφάνισης του κειμένου, να ανατρέξει σε λεξικά (αγγλοαγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιαπωνικά, κινέζικα), να βάλει σελιδοδείκτες, να κάνει υπογραμμίσεις και να κρατήσει σημειώσεις και να τις μοιραστεί σε Facebook και Twitter. Η συσκευή “θυμάται” το τελευταίο σημείο που διαβάζαμε για να ανοίγει το κάθε ebook στο σωστό σημείο. Τα ebooks και το τελευταίο σημείο ανάγνωσης συγχρονίζεται ανάμεσα στη συσκευή και τις εφαρμογές Kindle. Μπορούμε να αποστείλουμε ebooks στη συσκευή μέσω email, χωρίς να απαιτείται καλώδιο. Τέλος, πέρα από το λεξικό, το X-Ray προσφέρει σε επιλεγμένους τίτλους έναν νοητικό χάρτη του ebook με χαρακτήρες, λέξεις-κλειδιά και τα σημεία που εμφανίζονται.

Όπως όλα τα Kindle, η συσκευή διαβάζει αρχεία mobi (εναλλακτικές ονομασίες: Kindle Format 8, AZW3), χωρίς κλείδωμα ή κλειδωμένα και αγορασμένα από το Amazon, ΤXT, PDF και PRC. Αρχεία PDF κειμένου μπορούν να μετατραπούν σε mobi και HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP μπορούν να μετατραπούν σε κατάλληλες μορφές για Kindle αποστέλλοντάς τα για δωρεάν μετατροπή από το Amazon.