Νέο τεύχος και δωρεάν ebooks από το περιοδικό Βακχικόν

Το τριμηνιαίο Περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών Βακχικόν ανέβασε σήμερα στο site του το νέο, 15ο τεύχος του. Το περιοδικό κυκλοφορεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά και από το Μάρτιο κάθε τεύχος του συνοδεύεται από την έκδοση ενός βιβλίου, επίσης μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF). Τόσο τα ebooks όσο και η πρόσβαση στο περιοδικό είναι δωρεάν.
Τα τρία ebooks που έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις του Περιοδικού Βακχικόν είναι:

Το περιοδικό εκδίδεται σταθερά από το Μάρτιο του 2008 και εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα παλιότερα τεύχη του.

Με αφορμή το πρώτο ebook του περιοδικού ο εκδότης του Νέστορας Πουλάκος έγραψε ένα ενδιαφέρον ψηφιακό μανιφέστο, που δίνει και τη φιλοσοφία των ηλεκτρονικών εκδόσεων του Βακχικόν:

Επιτέλους το e-book μπήκε -και με το νόμο- στην επίσημη βιβλιογραφία του συγγραφέα. Και επειδή σε αυτή τη διαδικτυακή εποχή, οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε με το μέσο ν’ αξιοποιούμε την όποια δυνατότητα μας προσφέρει, στο (ηλεκτρονικό) Περιοδικό Γραμμάτων & Τεχνών Βακχικόν, που αισίως έχει κυκλοφορήσει 13 τεύχη και μετράει 3 χρόνια ζωής, αποφασίσαμε να στήσουμε ψηφιακή εκδοτική παραγωγή. Πιο επίσημα δεν γίνεται, έχω να σας πω. 

Τα ψηφιακά βιβλία των Εκδόσεων του Περιοδικού Βακχικόν εκδίδονται με ελάχιστα χρήματα, προσφέρονται στο κοινό δωρεάν. Δεν υπάρχουν έξοδα παραγωγής, ούτε κλειδώματα και ξεκλειδώματα (πληρωμένης) ανάγνωσης. Μπορούν με αυτό τον τρόπο όσοι σκεπτόμενοι λογοτέχνες το θελήσουν, να γλυτώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ και να μην πονάει τόσο η τσέπη τους, όπως συνήθως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στην πλειοψηφία των μικρών και μεγάλων εκδοτικών οίκων. Προσέξτε, δεν λέμε όχι στο τυπωμένο βιβλίο. Κάθε άλλο. Είμαστε εραστές του, με αυτό μεγαλώσαμε. Απλώς θέλουμε να βάλουμε το διαδίκτυο πιο ενεργά στη λογοτεχνική παραγωγή, και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του, ώστε και η ψηφιακή ανάγνωση να δοκιμαστεί περισσότερο, και η έκδοση να μην επιβαρύνει την τσέπη του συγγραφέα. 

Οι Εκδόσεις του Περιοδικού Βακχικόν -έχουν σχεδιάσει- να κυκλοφορούν τέσσερις τίτλους το χρόνο, έναν σε κάθε τεύχος της περιοδικής έκδοσης. Τα βιβλία προέρχονται από όλο το φάσμα της λογοτεχνικής παραγωγής. Η ελεύθερη ανάγνωση γίνεται μέσω της συγκεκριμένης ενότητας του περιοδικού. Επίσης, τα βιβλία είναι διαθέσιμα και μέσω ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Tέλος, εξετάζεται και η περίπτωση εκτύπωσης της έκδοσης σε χαρτί, εν είδει φετίχ, πάντα βεβαίως εκτός εμπορίου και διανομής. 

Go, little book, with all your faults, to one
who, smiling as she puts it down, shall say :
“Sometime his thoughts will permeate my own –
but not today…” 
Νέστορας Πουλάκος
Αθήνα,
11/3/2011