Νέο “οικολογικό” ηλεκτρονικό χαρτί με δυνατότητα 260 εκτυπώσεων (video)

Ηλεκτρονικό χαρτί, αλλά όχι σαν κι αυτό που γνωρίζουμε από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Το i2R e-paper που παρουσίασε το φημισμένο τεχνολογικό ιστιτούτο της Ταϊβάν ITRI αποτελείται από εύκαμπτους υγρούς κρυστάλλους πάνω σε μια πλαστική μεβράνη και μπορούμε να το τυπώσουμε με ανάλυση 300 dpi και να το σβήσουμε μέχρι 260 φορές χρησιμοποιώντας ένα θερμικό εκτυπωτή. Με τα κατάλληλα φίλτρα μπορούν να παραχθούν και έγχρωμες παραλλαγές του. Πέρα από επανεκτυπώσιμο, είναι πολύ ελαφρύ, μαλακό και δεν υπάρχει (θεωρητικά) περιορισμός στις διαστάσεις που μπορεί να παραχθεί. Επιπλέον, το κόστος του υπολογίζεται σε περίπου $2 (€1,4) για μια σελίδα διαστάσεων A4 (χαρτί εκτυπωτή). Ρεύμα καταναλώνεται μόνο κατά την εκτύπωση ή τη διαγραφή του περιεχομένου του.

Η τεχνολογία, που δεν έχει μπει ακόμα στην παραγωγή, κέρδισε ένα από τα φετινά R&D 100 Awards, τα “όσκαρ της τεχνολογίας”, ως ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πίνακες ανακοινώσεων, διαφημίσεις, βιβλία και γενικώς όπου υπάρχουν μηνύματα μεγάλων ή ακανόνιστων διαστάσεων που ανανεώνονται τακτικά.
Το ηλεκτρονικό χαρτί που χρησιμοποιείται από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, παρόλο που έχει το ίδιο όνομα, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για είδος οθόνης, με τεχνολογία ηλεκτρονικού μελανιού, όχι για επιφάνεια στην οποία μπορεί να εκτυπωθούν κείμενο ή εικόνες, ενώ εδώ και χρόνια παράγεται μαζικά για εμπορικά προϊόντα.  Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του στον κόσμο, η E Ink, έχει έδρα επίσης την Ταϊβάν και προτείνει κι αυτή χρήσεις της τεχνολογίας της για οικονομικούς πίνακες ανακοινώσεων ή διαφημίσεις, και μάλιστα με περιεχόμενο με κίνηση και ευκολότερα εναλλασσόμενο, αφού έχουμε να κάνουμε με οθόνη και όχι με εκτύπωση.
Το αν η τεχνολογία i2R e-paper θα μπει κάποια στιγμή στην παραγωγή είναι άγνωστο, είναι πάντως ένας ενδιαφέρον πειραματισμός, ενδεικτικός για το πώς εξελίσσονται οι τεχνολογικές δυνατότητες.

Πηγές: Reuters, ITRI