Νέο, δωρεάν ebook: “Ο άνδρας με την πουά γραβάτα” από το Open Book

Ένα νέο, δωρεάν ebook, θεατρικό έργο αυτή τη φορά, κυκλοφόρησε σήμερα από το Open Book σε μορφή PDF. “Ο άνδρας με την πουά γραβάτα” είναι μια μαύρη κωμωδία που έγραψαν ο Ελ Ρόι (γνωστός μας από τη “Ματριότσκα” και το “Στη Γιορτή“) και οι ΑΒΓ (Αριστοτέλης Καλύβας, Βάιος [Άκης] Βαΐου, Γιάννης Φαρσάρης, Γιάννης Καρακατσανίδης). Πέρα από δωρεάν, το βιβλίο διατίθεται με άδεια Creative Commons που επιτρέπει την ελεύθερη διανομή του αρκεί να αναφέρεται η πηγή και να μην πρόκειται για εμπορική χρήση του. Το έργο γράφτηκε συνεργατικά μέσω internet σε περιβάλλον wiki (με δυνατότητες συλλογικής επεξεργασίας κειμένου αντίστοιχες της Wikipedia).

Η υπόθεση του “άνδρα με την πουά γραβάτα”:

Ο Ιάκωβος Λέδερμαν είναι 33 ετών, εργένης, απόφοιτος μιας φημισμένης σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακό στην τραπεζική και δουλεύει τα τελευταία 9 χρόνια για την τράπεζα Fabulous Life & Co. Η ανέλιξή του στην ιεραρχία της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα γρήγορη και εδώ και σχεδόν 4 χρόνια απασχολείται στο Business Center στα κεντρικά της γραφεία, στον ουρανοξύστη Vanity Capitalism. Τα γραφεία της Fabulous Life & Co στεγάζονται στους πρώτους 30 ορόφους (από τους συνολικά 110) του κτιρίου και το γραφείο του Iάκωβου Λέδερμαν είναι στον 24ο. Έξι όροφοι τον χωρίζουν από την κορυφή της ιεραρχίας και την απόλυτη επαγγελματική καταξίωση, ενώ εικοσιτέσσερις από το πεζοδρόμιο. 

Ένα πρωινό, λίγο πριν αρχίσει το ωράριο εργασίας, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 24ο όροφο του, ομολογουμένως, εντυπωσιακού ουρανοξύστη. Πεζοί και σταματημένοι στα φανάρια οδηγοί, βλέπουν έναν κοστουμαρισμένο άνδρα με μια περίεργη πουά γραβάτα να αιωρείται 75 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ο Ιάκωβος Λέδερμαν – απελπισμένος λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πιο πριν, όταν πατούσε το κούφωμα του ανοικτού παραθύρου του γραφείου του- αισθάνεται τώρα για πρώτη φορά τόσο ελεύθερος και φαίνεται να απολαμβάνει τη θέα. Βρίσκεται 75 μέτρα πάνω από το έδαφος και αρχίζει η πτώση του: t=0 sec, s=75 m, και m (Jacob Lederman)=78 kg. Και ο όροφος: 24ος. 

Τι συμβαίνει, άραγε, στο μυαλό του Ιάκωβου Λέδερμαν;

Το OpenBook.gr είναι το site όπου ο συγγραφέας Γιάννης Φαρσάρης συγκεντρώνει και δημοσιεύει ηλεκτρονικά βιβλία που διατίθενται δωρεάν και με άδειες Creative Commons, ανάμεσά τους και τα δικά του. Υπάρχουν επίσης πολλά links για δωρεάν ebooks στα ελληνικά. Ο Γιάννης Φαρσάρης έχει ξεκινήσει επίσης το site ONE:STORY, όπου δημοσιεύεται “μια ιστορία κάθε μέρα” από πολλούς συγγραφείς που ήδη έχουν δημοσιεύσει κείμενά τους ή είναι πρωτοεμφανιζόμενοι.