Νέος ebook reader Nook 2 με οθόνη αφής, Android και μπαταρία 2 μήνες (videos)

Όπως αναμενόταν, το Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη νέα γενιά ηλεκτρονικών αναγνωστών Nook με σύθημα “The Simple Touch Reader”. Σημαντικά βελτιωμένος από την προηγούμενη γενιά, το Nook 2 έχει οθόνη αφής, ηλεκτρονικό χαρτί τελευταίας τεχνολογία (Pearl της E Ink) και λειτουργικό Android 2.1 Eclair. Η μπαταρία του έχει ανακοινωθεί πως διαρκεί για το πρωτόγνωρο για ηλεκτρονική συσκευή διάστημα των 2 μηνών, αν και αυτό αμφισβητήθηκε στη συνέχεια από το Amazon. Κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου στις ΗΠΑ σε μόνο ένα μοντέλο με WiFI internet, καθώς αυτή τη φορά δε θα υπάρξει εκδοχή με WiFi+3G. Η τιμή του στα $139 (€98) είναι η ίδια με του Kindle 3 WiFi χωρίς διαφημίσεις.

Όπως και ο Kobo Touch Edition που παρουσιάστηκε χτες, για την αφή χρησιμοποιείται η τεχνολογία zForce της Neonode, που χρησιμοποιούν οι Sony Reader και δεν απαιτεί πρόσθετη επίστρωση φίλτρου για την αφή. Ο τρόπος που υπογραμμίζει κανείς στη νέα συσκευή ή κάνει ζουμ στα PDF, αλλά και το γύρισμα της σελίδας με tap (αγγιγμα στα πλάγια) θυμίζει έντονα το iPad. Μέσα από αναδυόμενη μπάρα, επιτρέπεται η εύκολη και γρήγορη μετάβαση σε άλλο σημείο του βιβλίου.

Το Nook 2 υποστηρίζει υπογραμμίσεις, σελιδοδείκτες, λεξικό και αναζήτηση, αλλά όχι σημειώσεις. Η οθόνη έχει μόνο κάθετο προσατολισμό και οριζόντιος δεν υποστηρίζεται, κάτι που όμως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τα PDF.

Παρόλο που έχει σύνδεση στο internet μέσω WiFi, δεν έχει browser, οπότε το internet μπορεί να χρησιομοποιηθεί για την αγορά και το κατέβασμα βιβλίων από το Barnes & Noble. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα, γιατί δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η συσκευή για την ανάγνωση άρθρων από το internet, αλλά ούτε και το κατέβασμα, δωρεάν ή αγορασμένων, ebook από site στο internet πέρα από το Barnes & Noble. Και το Nook 1 δεν είχε browser στην αρχή, για να αναγκαστεί λίγους μήνες αργότερα να τον προσθέσει η B&N.

Το Nook 2 είναι εξαιρετικά ελαφρύ, στα 212 γραμμάρια. Tο Κindle 3 έχει βάρος 247 γραμμάρια και το νέο Kobo 200 γραμμάρια. Η χρήση της οθόνης αφής πέρα από την ευκολία στην υπογράμμιση, το γύρισμα σελίδας κλπ επιτρέπει η συσκευή να έχει μικρότερο μήκος από το Kindle, αν και το Nook έχει μεγαλύτερο πλάτος και μήκος.

Τέλος, παρόλο που το Barnes & Noble δεν έχει εξηγήσει πώς το πέτυχε αυτό, ανακοίνωσε ότι κατά το γύρισμα της σελίδας υπάρχει 80% μικρότερη ενόχληση από το τρεμούλιασμα (flashing) της οθόνης, εννοώντας ότι η οθόνη “αναβοσβήνει” στιγμαία μόνο ανά έκτη σελίδα αντί για κάθε σελίδα.

Το Nook 2 είναι διαθέσιμο μόνο σε μαύρο χρώμα και μόνο στις ΗΠΑ, αν και στην παρουσίασή του σήμερα στη Νέα Υόρκη το σχόλιο “ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από εξωτερικό” φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος και για πωλήσεις εκτός ΗΠΑ.

Τόσο ο ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook όσο και το tablet PC Nook Color έχει αποδειχτεί ότι πολύ εύκολα μπορούν να ξεκλειδωθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο Android Market, οπότε θα μπορεί να κατεβάσει κανείς και browser, όπως τον ιδιαίτερα ελαφρύ Opera Mini. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το νέο, ισχυρότερο και με νεότερη εκδοχή Android Nook.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες

 • οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών, Pearl της E Ink, 16 κλίμακες του γκρι, ανάλυση 800 x 600
 • Neonode zForce infrared οθόνη αφής
 • επεξεργαστής 800MHz Texas Instruments OMAP 3
 • λειτουργικό Android 2.1 Eclair (χωρίς πρόσβαση στο Android Market)
 • 2GB εσωτερική μνήμη, επεκτάσιμη με κάρτα mircoSD έως 32GB 
 • internet μέσω WiFi, αλλά δε διαθέτει browser
 • Υποστήριξη αρχείων ePUB και PDF, με και χωρίς το κλείδωμα της Adobe (Adobe DRM), αρχείων εικόνας JPG, GIF, PNG, και BMP
 • Δεν υποστηρίζεται οριζόντιος προσανατολισμός της οθόνης
 • Σελιδοδείκτες, υπογράμμιση, λεξικό και αναζήτηση, δεν υποστηρίζει σημειώσεις.
 • 6 είδη γραμματοσειρών, serif και sans serif, 7 μεγέθη χαρακτήρων
 • Εικονικό πληκτρολόγιο
 • Μπαταρία διάρκειας 2 μηνών (αλλά αμφισβητήσιμο το υπό ποιους όρους ισχύει)
 • 80% λιγότερο τρεμούλιασμα της οθόνης κατά την αλλαγή σελίδας
 • Βάρος: 212 γραμμάρια (7,48 ουγγιές)
 • Διαστάσεις: 165 x 127 x 12 χιλιοστά (6.5″ x 5″ x 0.47 ίντσες)
 • Nook Friends για δανεισμό και ανταλλαγή πληροφοριών για βιβλία μέσα από τη συσκευή
 • Συγχρονισμός τελευταίου σημείου ανάγνωσης, σελιδοδεικτών, υπογραμμίσεων και σημειώσεων με άλλες συσκευές μέσω των εφαρμογών Nook για υπολογιστές, tablet PC και κινητά

Nook official promo videos

Πρώτα hands-on

CNet

Laptop Mag

EngadgetΔιαβάστε επίσης:

Πηγή: Barnes & Noble