Με την προσθήκη 5 ακόμα εκδοτών έφτασε τα 300 e-books το βιβλιοπωλείο e-bookshop.gr


5 ακόμα εκδότες ανέβασαν τα e-books τους στο e-bookshop.gr, το οποίο πια διαθέτει συνολικά σχεδόν 310 e-books. Πρόκειται για τους εκδοτικούς οίκους Λιβάνη, Άγκυρα, Περίπλους, Πελεκάνος και Νομική Βιβλιοθήκη, που έρχονται να προστεθούν στις εκδόσεις Anubis, Compupress, Ειδικός Τύπος και τις εκδόσεις του ίδιου του e-bookshop, καθώς και κάποιες αυτοεκδόσεις που φιλοξενούνται στο ηλεκτρονικό βιβλίοπωλείο. Πέρα από το άνοιγμα σε περισσότερους και σημαντικούς εκδοτικούς οίκους ο αριθμός των τίτλων έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το Νοέβριο. Τα e-books του e-bookshop.gr είναι κλειδωμένα με Adobe DRM και διατίθενται είτε σε PDF είτε σε ePUB είτε για κάποια από τα βιβλία και στις δύο μορφές.

Από τις νέες προσθήκες, τα περισσότερα ebooks έχουν ανεβάσει οι εκδόσεις Λιβάνη, που έχουν 52 e-books, 11 από τα οποία είναι σε ePUB, και εντάσσονται κυρίως στις κατηγορίες της λογοτεχνίας και του πολιτικού βιβλίου, καθώς και οι εκδόσεις Άγκυρα, που ειδικεύονται στα παιδικά και εφηβικά βιβλία, και διαθέτουν 51 ebooks σε PDF. Οι εκδόσεις Περίπλους επίσης, με ποικιλία βιβλίων, έχουν 24 ebooks σε PDF, ενώ σε PDF είναι επίσης και τα e-books της Νομικής Βιβλιοθήκης και των εκδόσεων Πελεκάνος. Η Νομική Βιβλιοθήκη έχει ένα, εκ των πραγμάτων, συγκεκριμένο κοινό, και υψηλές τιμές, αλλά για νομικά ζητήμα το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μπορεί κανείς εύκολα να ανατρέχει σε σημεία που τον ενδιαφέρουν. Οι εκδόσεις Πελεκάνος έχουν μια σειρά από βιβλία της κλασικής νεοελληνικής λογοτεχνίας με κόστος €3.

Από τα e-books που υπήρχαν ήδη στο e-bookshop.gr, αρκετά e-books (93)  είναι εκδόσεις του βιβλιοπωλείου και τα 2/3 από αυτά είναι επίσης βιβλία κλασικής νεολληνικής λογοτεχνίας με τιμή €1 και διατίθενται τόσο σε ePUB όσο και σε PDF. Τα βιβλία αυτά, όπως και των εκδόσεων Πελεκάνος, έχουν τόσο χαμηλή τιμή γιατί δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα. Κάποια από αυτά είναι διαθέσιμα δωρεάν και από το Project Gutenberg, αλλά χωρίς να έχουν ενσωματωθεί στα ePUB οι ελληνικές γραμματοσειρές, κάτι αναγκαίο για την σωστή απόδοση των ελληνικών στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες και στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το Adobe Digital Editions (στις υπόλοιπες συσκευές ή με άλλα προγράμματα δεν υπάρχει πρόβλημα). Τα e-books των εκδόσεων Anubis, σε PDF και ePUB, είναι κυρίως βιβλία φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας, όπως τα μυθιστορήματα του Guy Gavriel Kay (στην ηλεκτρονική έκδοση όπου ένα τυπωμένο βιβλίο είναι σε 2 τόμους διατίθεται ως ένα ενιαίο ηλεκτρονικό βιβλίο) και η σειρά βιβλίων Dune. Τέλος, οι εκδόσεις Compupress, επίσης σε PDF και ePUB, ειδικεύονται σε βιβλία εκλαϊκευμένης ιστορίας.

To ePUB είναι η πλέον κατάλληλη μορφή αρχείου για ηλεκτρονική ανάγνωση και είναι αυτά που πρέπει να επιλέγεται ανεπιφύλακτα, με μόνη εξαίρεση e-books που βασίζονται σε εικόνες (παιδικά βιβλία π.χ.) όπου η απεικόνιση τους σε ePUB δεν είναι ικανοποιητική. Οι τιμές καθορίζονται από τους εκδότες και είναι ίδιες με τις τιμές που βρίσκουμε στα sites, για αυτούς που πουλάνε τα βιβλία τους και από εκεί, και στο myeBooks.gr. Καθώς τα e-books είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, μπορού να διαβαστούν με τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες που το υποστηρίζουν (πρακτικά όλους πλην Kindle), με το Adobe Digital Edition για PC και Mac, καθώς και μέσω της υπηρεσίας txtr σε tablet PC και κινητά με Android και σε iPad, iPhone και iPod touch.

Το site του e-bookshop.gr, που λειτουργεί από το 2000 και είναι το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για e-books στα ελληνικά, έχει καλή δομή όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των βιβλίων και τις προσθήκες και τα προτεινόμενα βιβλία. Όμως θα πρέπει η πλοήγηση στο βιβλιοπωλείο να είναι ευκολότερη ανά εκδότη, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς τι υπάρχει σε ePUB και τι σε PDF, ενώ θα ήταν χρήσιμο να βλέπουμε, χωρίς να ανοίγουμε τη σελίδα του συγκεκριμένου βιβλίου, σε ποιες μορφές αρχείων είναι διαθέσιμα.

Διαβάστε επίσης: