Μετά το “Kindle summer” στη Βρετανία, και οι χειμερινές γιορτές ανήκαν στα ebooks
“Kindle summer” είχαν ανακηρύξει οι Financial Times το προηγούμενο καλοκαίρι στη Βρετανία. Τα Kindle και τα e-books δεν είναι μόνο για τις παραλίες, όπως αποδεικνύεται, αλλά για όλες τις εποχές. Αν και στις ΗΠΑ η τόσο εμφατική παρουσία των ebooks είναι κάτι οικείο πια για τις γιορτές, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα ήταν οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες και τα ebooks που έδωσαν τον τόνο στην αγορά του βιβλίου – δίνοντας μάλιστα νέα έσοδα στους εκδότες που βλέπουν τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων να μειώνονται.
Ρεκόρ πωλήσεων ebooks σημειώθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων. 100.000 ebooks ανέφερε ο μεγάλος εκδοτικός οίκος HarperCollins πως αγοράστηκαν και κατέβηκαν σε συσκευές εκείνη την ημέρα στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και αλλού, αλλά χωρίς να προσμετρά τις (πολλές) πωλήσεις στην πιο ώριμη αγορά των ΗΠΑ. 100.000 πωλήσεις ebooks αλλά αποκλειστικά και μόνο στη Βρετανία ανέφερε ο επίσης μεγάλος εκδότης Hachette. Ο Random House ανέφερε πωλήσεις 300.000 ebooks συνολικά όμως για την περίοδο των εορτών. Το βιβλιοπωλείο Kobo, που συνεργάζεται με το βιβλιοπωλείο W. H. Smith, ανέφερε επταπλασιασμό των πωλήσεων ebooks για το ίδιο χρονικό διάστημα, πάντα μόνο στη Βρετανία
1.330.000 ηλεκτρονικοί αναγνώστες πουλήθηκαν μέσα στις γιορτές και από αυτούς το 90% ήταν Kindle. Αύξηση όμως σημειώθηκε και στο κατέβασμα της εφαρμογής iBooks για ανάγνωση και αγορά βιβλίων στις φορητές συσκευές της Apple, που έφτασαν στην 6η θέση συνολικά των δωρεάν εφαρμογών.
Και ενώ οι πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων ήταν την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μειωμένες κατά 16%, το έγκυρο περιοδικο “The Bookseller” αναφέρει πως για αυτήν την περίοδο οι πωλήσεις ebooks πρέπει να ξεπέρασαν τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων στη Βρετανία, και μάλιστα τα έσοδα από τα ebooks αναπλήρωσαν τις απώλειες σε πωλήσεις στα τυπωμένα βιβλία για όλο το 2011.
Η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης που οικονομικά και πολιτιστικά βρίσκεται πιο κοντά στις ΗΠΑ. Το Amazon δραστηριοποιείται στη Βρετανία από τον Αύγουστο του 2010 και το Kobo από τον Οκτώβριο του 2011.
στην ελλάδα πιστεύεις θα έχει χρησιμότητα; Εννοώ δηλαδή να μπορεις να διαβάζεις ελληνικά βιβλία και εφημερίδες- περιοδικά. αν ναι, σίγουρα είναι πολύ καλό εργαλείο γι αυτούς που διαβάζουν συνεχώς
Στην Έλλαδα ήδη έχει χρησιμότητα – για όσους από μας έχουμε πάρει το Kindle ή κάποιον άλλο ηλεκτρονικό αναγνώστη. Κυρίως για ebooks αλλά και για πολύ υλικό από σελίδες στο internet όπως εκτενή άρθρα από site που τα στέλνεις κατευθείαν στη συσκευή.
Καταρχήν συγχαρητήρια για το site σου, Μιχάλη.
Μήπως μπορείς να πεις, αν οι καινούριοι τίτλοι Ελληνικών βιβλίων ( αλλά και ξένων σε Ελληνική γλώσσα) βγαίνουν ταυτόχρονα και σε ηλεκτρονική μορφή ?
@Haris:
Ευχαριστώ :)
Από τους νέους τίτλους ένα μικρό ποσοστό βγαίνει και σε ebook, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Εξαρτάται βέβαια και από τον εκδότη. Γενικά, πάντως, τα μεταφρασμένα βιβλία πιο δύσκολα θα τα βρεις σε ebook, γιατί δεν είναι δεδομένο ότι ο κάθε εκδότης έχει τα δικαιώματα να το εκδώσει και σε ebook (είναι διαφορετικά στα συμβόλαια).
Άρα, δεν είναι ότι διαβάζοντας ηλεκτρονικά θα εγκαταλείψεις εντελώς το τυπωμένο. Αλλά και βολεύει και αρκετοί τίτλοι υπάρχουν πια και μπορείς να εκμεταλλευτείς δωρεάν ebooks και ebooks στα αγγλικά π.χ.
Μιχάλη
Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες σου.
Υπάρχει δρόμος ακόμη….