Μεγάλη μείωση ΦΠΑ για τα ebooks σε Λουξεμβούργο και Γαλλία, πλεονέκτημα για Amazon και Apple

Σημαντική μείωση στο ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία από την 1η Ιανουρίου του 2012 ανακοίνωσαν το Λουξεμβούργο και η Γαλλία. Και στις δύο χώρες ο ΦΠΑ για τα ebooks θα εξισωθεί με τον ΦΠΑ για τα τυπωμένα βιβλία, κάτι που όμως είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία κατατάσσει τα ebooks στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και, επομένως, ορίζει πως πρέπει να επιβαρύνονται με την ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ, όχι με τη κατώτερη κλίμακα που προβλέπεται για τα τυπωμένα βιβλία.
Στη Γαλλία ο ΦΠΑ για τα ebooks θα διαμορφωθεί από το 19,6 % στο 5,5% (ή στο 7% αν ενδιάμεσα εγκριθεί η σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ για τα τυπωμένα βιβλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ενημερώσει του εκδότες ότι θα αναλάβει να πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα επιβάλει στη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Λουξεμβούργο η μείωση το ΦΠΑ θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς η χώρα έχει έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι, από τη αρχή του χρόνου ο ΦΠΑ για τα ebooks θα διαμορφωθεί σε μόλις 3% από 15% που είναι σήμερα (Η απόφαση σε PDF-γαλλικά)
Πλεονέκτημα για Amazon και Apple
Η μείωση του ΦΠΑ των ebooks στο Λουξεμβούργο θα έχει συνέπειες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της μικρής ευρωπαϊκής χώρας. Στο Λουξεμβούργο έχουν την έδρα των ευρωπαϊκών τους δραστηριοτήτων τόσο το Amazon όσο και η Apple. Επίσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατά τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών το ΦΠΑ υπολογίζεται με βάση την έδρα του πωλητή και όχι του αγοραστή. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για το Amazon, αλλά και το iBookstore της Apple να πωλούν ebooks με ΦΠΑ κατά πολύ μιρκότερο απ’ όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τοπικά βιβλιοπωλεία που θα πρέπει να αποδίδουν τον κατά πολύ υψηλότερο ΦΠΑ της χώρας τους. Καθώς η τελική τιμή του κάθε ebook ορίζεται στην Ευρώπη από τους εκδότες, το αποτέλεσμα δε θα είναι η μείωση της τιμής των ebooks, αλλά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για το Amazon και την Apple.

Ήδη με τα σημερινά δεδομένα πάντως Amazon και Apple βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς καταβάλλουν ΦΠΑ Λουξεμβούργου, δηλαδή 15%, όταν για τα ebooks o ΦΠΑ στην Ισπανία είναι 18%, στη Γερμανία 19% και στη Σουηδία 25%.

Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ για τα τυπωμένα βιβλία είναι 6,5%, αλλά για τα ebooks είναι 23%. 

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι με ορίζοντα το 2015 ο υπολογισμός του ΦΠΑ θα γίνεται με βάση τη χώρα διαμονής του αγοραστή, όχι την έδρα του πωλητή, κάτι που θα εξουδετέρωνε το πλεονέκτημα του Amazon και της Apple. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε “παρόμοια προϊόντα να έχουν παρόμοιο ΦΠΑ”, κάτι που θα μπορούσε να αφορά τα τυπωμένα και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Τη μείωση του ΦΠΑ για τα ebooks είχε υποστηρίξει και η επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα Νέλι Κρους στη φετινή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Το πρόβλημα ξεκινάει από οδηγία για το ΦΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 98 παράγραφος 2 της Οδηγίας για το ΦΠΑ: Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου [PDF], 28/11/2006), που ορίζει πως το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ηλεκτρονική υπηρεσία και επομένως, σε αντίθεση με το τυπωμένο βιβλίο, εντάσσεται στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ που έχει ορίσει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2006 όμως το ηλεκτρονικό βιβλίο ήταν κυρίως προγράμματα-βιβλία σε CD ή DVD και δεν είχε τη σημερινή του μορφή.

Προηγούμενες απόπειρες μείωσης του ΦΠΑ για τα ebooks από τη Γαλλία και την Ισπανία είχαν προσκρούσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.