Λίστες με bestseller και για e-books από τους New York Times
Λίστες με τα bestseller και για e-books εγκαινίασαν οι New York Times. Καλύπτουν τις πωλήσεις λογοτεχνικών και μη-λογοτεχνικών βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος.
Οι λίστες ξεκίνησαν και για τις δύο κατηγορίες στις αρχές Φλεβάρη. Τα στοιχεία αντλούνται από τα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλίοπωλεία στις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το είδος του αρχείου του ηλεκτρονικού βιβλίου και ανεξάρτητα και από το αν έχει κυκλοφορήσει και τυπωμένο. Προς το παρόν, δεν καταμετρώνονται τα e-books που είναι οδηγοί (how-to, self-help), παιδικά βιβλία και εικονογραφημένα βιβλία. Η κάθε λίστα καταγράφει τις πωλήσεις της προ-προηγούμενης βδομάδας από τη δημοσίευσή της.
Τα e-books περιλαμβάνονται σε τέσσερις επιμέρους λίστες, μία για τα λογοτεχνικά και μία για τα μη-λογοτεχνικά e-books γενικού ενδιαφέροντος, καθώς και άλλες δύο λίστες που οι πωλήσεις για e-books κια τυπωμένα βιβλία αθροίζονται για τις δύο αυτές κατηγορίες. Είναι ενδιαφέρουσες οι διαφορές ανάμεσα στις πωλήσεις του ίδιου βιβλίου σε e-book και τυπωμένου, καθώς ένα bestseller στην κατηγορία e-book δεν είναι απαραίτητα εξίσου bestseller και ως τυπωμένο βιβλίο και αντίστροφα.
Οι λίστες των New York Times με τα bestseller έχουν μεγάλο κύρος και είναι βαρόμετρο στις ΗΠΑ για την επιτυχία ενός βιβλίου. Τη συμβουλεύονται τόσο αναγνώστες όσο και βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς και ατζέντηδες. Εγκαινιάστηκε το 1942 (Wikipedia) και δημοσιεύται στο ένθετο των New York Times για τα βιβλία κάθε Κυριακή.
Η συμπερίληψη των πωλήσεων των ηλεκτρονικών βιβλίων για τον καθορισμό των bestseller από τους New York Times αντανακλά την ολοένα αυξανόμενη σημασία των e-books στις ΗΠΑ, όπου το 2010 το 8.3% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων αφορούσε e-books.
Διαβάστε επίσης:
Eμεις εχουμε δρομο ακομη .
Πρεπει πρωτα να ανακαλυψουμε τα ebooks .
Καλά, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καλά καλά αξιόπιστες λίστες bestseller για τα τυπωμένα βιβλία.
Kαι για να πουμε και ενα αστειο .
Στις ΗΠΑ τα ebooks εχουν το 8.3% της αγορας .
Στην Ελλαδα ??
Προφανώς, ασήμαντο.
Αλλά κοίτα, στην Ελλάδα από το φθινόπωρο του 2010 ξεκίνησε στην ουσία το ηλεκτρονικό βιβλίο. Έχουμε ακόμα δρόμο. Στις ΗΠΑ, ήταν αρκετά χρόνια στο 0,κάτι λίγο πριν φτάσουμε στο 8.3%
Πράγματι στη χώρα μας οι λίστες με τα best sellers είναι ή αόριστες ή κατά προσέγγιση. Νομίζω μόνο ο Ελευθερουδάκης δίνει ακριβή νούμερα πωλήσεων.
Κάποια στιγμή θα πλησιάσουμε το 1% στα e-books κι εμείς, πού θα πάει.