Και στον Firefox ο Kindle Cloud Reader για ανάγνωση ebooks μέσα από τον browser από το Amazon

Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του Kindle Cloud Reader για Chrome και Safari, η εφαρμογή του Amazon  για ανάγνωση ebooks μέσα από τον browser είναι διαθέσιμη από σήμερα και για Firefox. Ο Kindle Cloud Reader λειτουργεί όπου μπορεί να εγκατασταθεί ο Firefox, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών, κινητών και tablet PC. Για τη χρήση του Kindle Cloud Reader δε χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι, αρκεί να πάτε από τον broswer στη διεύθυνση http://read.amazon.com.
Όπως και στην εφαρμογή για Chrome και Safari, στον Kindle Cloud Reader για Firefox μπαίνοντας στο λογαριασμό μας στο Amazon μπορούμε να διαβάσουμε όλα τα ebooks που έχουμε αγοράσει ή κατεβάσει δωρεάν από το βιβλιοπωλείο. Μπορούμε να τροποποιήσουμε το μέγεθος των γραμμάτων, το φόντο του βιβλίου και άλλες παραμέτρους της εμφάνισης του κειμένου, καθώς και να κρατήσουμε σημειώσεις και να ορίσουμε σελιδοδείκτες. Πατώντας το Kindle Store, οδηγούμαστε στο Amazon για αγορές και κατέβασμα ebooks. Το τελευταίο σημείο ανάγνωσης και οι υπόλοιπες αλλαγές που κάνετε συγχρονίζονται αυτόματα με τις άλλες εφαρμογές και τις συσκευές Kindle. Παρόλο που η ανάγνωση των ebooks γίνεται μέσα από τον browser, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Kindle Cloud Reader και χωρίς σύνδεση στο internet, αρκεί να δώσετε την αντίστοιχη εξουσιοδότηση στην εφαρμογή (θα σας ρωτήσει στην πρώτη σας σύνδεση) και, με δεξί κλικ, να επιλέξετε “Pin Book” αφού το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (δεν αρκεί να το ανοίξετε απλώς).
Τεχνικά, ο Kindle Cloud Reader βασίζεται σε HTML5 και είναι μια web app. Η web app για Chrome και Safari είναι διαφορετική από αυτήν για τον Firefox αφού η πρώτη χρησιμοποιεί Web SQL database και η δεύτερη IndexedDB.
Σε σχέση με τις εφαρμογές για υπολογιστές, κινητά και tablet PC που μπορούμε να κατεβάσουμε από το Amazon ή τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών, ο Kindle Cloud Reader δεν είναι είναι τόσο πλούσιος σε δυνατότητες. Π.χ. στον Kindle Cloud Reader δεν έχετε την αναζήτηση μέσα στο βιβλίο,  πρόσβαση στα ενσωματωμένα λεξικά ή στην άμεση αναζήτηση μέσα από το βιβλίο σε Google και Wikipedia που διαθέτουν οι εφαρμογές για του υπολογιστές και τις συσκευές. Επίσης, δεν υποστηρίζονται τα “PDF του Amazon”, τα αρχεία Kindle Print Replica. Επιπλέον, σε σχέση με τις εφαρμογές δεν υπάρχει η ενσωματωμένη δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας  και ειδικότερα για τα iPhone, iPod touch και iPad δεν υποστηρίζεται ήχος και βίντεο για τα ebooks που διαθέτουν τέτοιο περιεχόμενο. Οι ελλείψεις αυτές δεν είναι καθόλου ασήμαντες, αλλά ο Kindle Cloud Reader είναι μια αξιοπρεπής, ελαφριά εναλλακτική, που λειτουργεί σε όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές και δεν απαιτεί σημαντικούς πόρους από το υπολογιστικό μας σύστημα.
Ο Kindle Cloud Reader δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Αντίστοιχες προσπάθειες με HTML5 έχουν γίνει με την εφαρμογή Ibis Reader και Book.ish αλλά και με το Google Books. Όμως στις περιπτώσεις αυτές είτε οι δυνατότες παραμετροποίησης είναι περιορισμένες, είτε δεν υποστηρίζεται η ανάγνωση χωρίς σύνδεση στο internet 
Στο επιχειρηματικό μέτωπο πρόκειται για την απάντηση του Amazon στην προσπάθεια της Apple να αποσπά προμήθεια 30% για τις πωλήσεις βιβλίων μέσα από τις συσκευές της. Αντίστοιχα σχέδια, για μια εφαρμογή ανάγνωσης e-book μέσα από τον browser, έχει και το Kobo. Στις αρχές Ιουνίου οι Financial Times εγινε ο πρώτος εκδότης εφημερίδας που εγκαινίασε εφαρμογή μέσα από τον browser για να παρακάμψει το App Store της Apple και την καταβολή προμήθειας στις συνδρομές. Αντίστοιχα σχέδια έχει και η Wall Street Journal. Στα τέλη Ιουλίου όλες οι εφαρμογές για ebooks σε iPad, iPhone και iPod touch τροποποιήθηκαν ώστε να αφαιρέσουν τη δυνατότητα αγοράς βιβλίων μέσα από τις εφαρμογές.

Πηγή: Amazon