Η Samsung εξαγόρασε τη Liquavista για έγχρωμο και γρήγορο ηλεκτρονικό χαρτί (διαρροή)

Οθόνες Liquavista

Η Samsung, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια οθονών LCD στον κόσμο, εξαγόρασε την ολλανδική εταιρεία κατασκευή οθονών Liquavista, σύμφωνα με αξιόπιστη διαρροή. Η Liquavista έχει αναπτύξει οθόνες που λειτουργούν τόσο ως LCD όσο και ως έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί, χωρίς φως προερχόμενο από την οθόνη και που είναι αρκετά γρήγορες ώστε να αναπαράγουν βίντεο.

Οι οθόνες της Liquavista δεν έχουν φτάσει στην παραγωγή και ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν να κυκλοφορήσουν σε εμπορικές συσκευές στο τέλος του 2011. Η εξαγορά από τη Samsung δείχνει την έμφαση που δίνει στην κατασκευή μια νέας γενιάς οθονών, πέρα από τις υπάρχουσες δυνατότητες των οθονών LCD και του έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού που παρουσίασε η E Ink, ενώ αυξάνει την πιθανότητα εμπορικής κυκλοφορίας των οθονών Liquavista χάρη στον όγκο και τα κεφάλαια της Samsung. Οι Liquavista θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή tablet PC που θα λειτουργούν αποτελεσματικά και ως ηλεκτρονικοί αναγνώστες.

Οι φήμες που υπήρχαν για την εξαγορά της Liquavista φαίνεται να επιβειβαιώνονται από πληροφορία που έχει το blog The Digital Reader, καθώς και από αγγελία για πρόσληψη και, κάτι ακόμα πιο ισχυρό, από την καταχώρηση της Liquavista στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ολλανδίας ως θυγατρικής της Samsung.

Μια παρουσίαση των οθονών της Liquavista

H Liquavista, εταιρεία που προέκυψε το 2006 από τα εργαστήρια της Philips και έχει έδρα το Αϊντχόβεν, έχει αναπτύξει οθόνες με τη χρήση της ηλεκτροδιαβροχής (electrowetting). Το αποτέλεσμα είναι οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού που είναι πολύ πιο γρήγορες, που υποστηρίζουν και βίντεο και έχουν χρώμα χωρίς να υπάρχει backlight, αλλά αντανακλώντας το εξωτερικό φως. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ανάμεσα σε backlight και χρήση του εξωτερικού φωτός. Η κατανάλωση ενέργειας είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Μια διαφορά που προβάλλει η Liquavista σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες όπως η Mirasol και η Pixel Qi είναι ότι η δική της οθόνη μπορεί να βασιστεί στα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής οθονών LCD προσθέτοντας μόνο ένα μηχάνημα. Επίσης, οι οθόνες της Liquavista μπορούν να είναι έγχρωμες ακόμα και χωρίς backlight, ενώ οι οθόνες Pixel Qi, όπως φαίνεται και από το tablet PC Notion Ink Adam που τις χρησιμοποιεί, είναι σε αυτή τη λειτουργία ασπρόμαυρες. Η οθόνη έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού που παρουσιάστηκε από την E Ink αποδείχτηκε ότι δεν έχει ούτε ιδιαίτερα έντονα χρώματα ούτε υψηλή ταχύτητα (refresh rate).

Samsung E61 και Samsung E60

Η Samsung είχε κυκλοφορήσει τους δικούς της ηλεκτρονικούς αναγνώστες, E60 (τύπου slide, όπως τα κινητά) και E61/E65 (με πληκτρολόγιο QWERTY), αλλά λόγω της χαμηλής ζήτησης αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή τους.

Διαβάστε επίσης: