Η συζήτηση του “Ηλεκτρονικού Αναγνώστη” και της Δώρας Παυλίδου για τα ebooks στο Βήμα FM
Μπορείτε να ακούσετε ηχογραφημένη τη συζήτη που κάναμε σήμερα με τη Δώρα Παυλίδου (@doradidit) στην εκπομπή της “Βουτιά στα social media” στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 Πώς και γιατί ξεκίνησε να γίνεται σημαντικό το ηλεκτρονικό βιβλίο; Ποιες συσκευές θα ήταν η πρώτη μας επιλογή; Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα στα σχολεία όντως απόπειρα εισαγωγής του ηλεκτρονικού βιβλίου και πόσο αυτό θα ήταν εφικτό;
Οι συσκευές που αναφέρω στην εκπομπή είναι το Kindle 3 WiFi, το Cybook Orizon και το Cybook Opus
Ωραία εκμπομπή.
Οι Βορειοδυτικές Εκδόσεις όπως βλέπεις έχουν γίνει διάσημες :)
Μπράβο Μιχάλη, όμορφη παρουσίαση : ) και η φωνή σου ταιριάζει στο ραδιόφωνο
Εξαιρετική συζήτηση, μου άρεσε ειδικά ο διαχωρισμός ότι τα σχολικά, δεν είναι ηλεκτρονικά βιβλία και η ύπαρσξή τους σε ηλεκτρονική μορφή δεν καθιστά το σχολείο ψηφιακό !! ;-Ρ Επίσης, το ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για την ένταξη ηλεκτρονικών βιβλίων και συσκευών στα σχολεία!!! ;-)
@Γιάννης Φαρσάρης: :)
@Sophia: Έτσι όπως το πάμε θα ακούει ο κόσμος “ηλεκτρονικό βιβλίο” και θα τρέχει, θα νομίζει ότι είναι αυτό που ζούμε τώρα στα σχολεία. Όπως και με τα netbook…
ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι… Γιατί αυτά τα διαφημιστικά κολπάκια του Υπουργείου (με λένε netbook και διαδριαστικό πίνακα και δεν είμαι καθόλου καλά) που στην ουσία είναι ενέργειες κομήτης με μόνο στόχο να ενισχύσουν με λάθος τρόπο συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς αναιρούν με τον τρόπο που γίνονται, την ίδια την ύπαρξή τους. Πολλοί από τους γνωστούς μου ήδη εδώ και 3 χρόνια έχουν φτιάξει διαδραστικούς πίνακες για την τάξη τους με ελάχιστο κόστος, και τα netbookάκια, στο σχολείο, με τις παρούσες υποδομές και υλικό, περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν από αυτά που λύσανε, και το μαθησιακό όφελος των μαθητών είναι ακόμα κάτι απροσδιόριστο και αδιευκρίνιστο. Και αμφιβάλλω αν έχει γίνει ή θα γίνει κάποια σοβαρή αξιολόγηση στο θέμα. Για να μη μιλήσω για την ΑΣΤΕΙΑ επιμόρφωση των συναδέλφων πάνω στα θέματα αυτά….
Πολύ μεγαλύτερο όφελος θα υπήρχε αν τα σχολεία δουλεύανε ηλεκτρονικές τάξεις συμπληρωματικά μέσω Moodle, παρά αυτά τα άστοχα χωρίς προγραμματισμό που ανακοινώνονται κατά καιρούς.
Και για να μην μπερδευόμαστε, είμαι εντελώς υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας και όλων των εργαλείων που θα κάνουν ένα παιδί να σκέφτεται και να μαθαίνει καλύτερα. Αλλά ο τρόπος που εισάγονται οι Νέες Τεχνολογίες στο σχολείο, στην ουσία, είναι χωρίς σαφή και σωστό προγραμματισμό.
Δηλαδή, εγώ αν τους βάλω ένα βιντεάκι από το youtube για listening comprehension (αντί για το κασετόφωνο) και συμπληρώσουν κάτι στα netbooks έχω ηλεκτρονική τάξη?
+1
Αν έχει δώσει πρίν συνέντευξη τύπου η Υπουργός, έχεις…
Αχ, ωραία, οπότε κι εγώ είμαι ψηλή, ξανθιά με πράσινα μάτια!!!
;-ΡΡΡΡΡΡ
(Hey, she lies, I lie…) :-P
Η κ. Παυλίδου θα έπρεπε να είναι ίσως λίγο πιο προετοιμασμένη. Είχες τις απαντήσεις αλλά δεν σου έκανε τις ερωτήσεις. Εντάξει, υπάρχουν απαντήσεις που είναι στα όρια της νομιμότητας, αλλά…
Κατά τα άλλα έχεις δίκιο γενικά, και για το ηλεκτρονικό “χαρτί”, έχεις δίκιο, “πρέπει να το πιστέψεις για να το δεις” :)
Παραδρομή του λόγου το “πρέπει να το πιστέψεις για να το δεις”. Δεν το κατάλαβα καθόλου εκείνη τη στιγμή.