Η εφαρμογή iBooks έρχεται για πρώτη φορά στους υπολογιστές Mac

iBooks για Mac

Η εφαρμογή iBooks θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη και για υπολογιστές, αν και μόνο Mac, ανακοίνωσε σήμερα η Apple στο συνέδριο για τους προγραμματιστές της WWDC. Η δημοφιλής εφαρμογή ανάγνωσης ebooks της Apple, διαθέσιμη ως τώρα μόνο για iPhone, iPad και iPod touch, θα είναι διαθέσιμοι και για Mac από το Σεπτέμβριο, μαζί με το OS X Mavericks, την επόμενη γενιά του λειτουργικού συστήματος των Mac.
Στο iBooks για τους Mac τα ebooks θα διαβάζονται με τη μορφή δύο ανοιγμένων σελίδων οριζόντια. Υποστηρίζονται αντίστοιχες δυνατότητες υπογραμμίσεων και σημειώσεων με την εφαρμογή για τις φορητές συσκευές. Το background της βιβλιοθήκης φαίνεται να μην είναι πλέον ξύλινο, σε μια ευρύτερη τάση που επικρατεί στην Apple για εγκατάλειψη των σκευομορφικών απεικονίσεων στο σχεδιασμό των εφαρμογών.

Ηλεκτρονικά ακαδημαϊκά εγχειρίδια στο iBooks για Mac

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Apple στην καταλληλότητα του iBooks για τους Mac για την ανάγνωση ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών εγχειριδίων. Έτσι, υποστηρίζονται και τα ebooks που δημιουργούνται με το iBooks Author, το πρόγραμμα της Apple για τη δημιουργία ebooks πλούσιων σε εικόνες, βίντεο και διαδραστικότητα.

Στο ίδιο πνεύμα, η εφαρμογή θα έχει τρεις δυνατότητες που βοηθούν στη μελέτη, αλλά και τη συγγραφή εργασιών. Πρώτον, θα υποστηρίζει “study cards”, καρτέλες που θα δημιουργούνται με αποδελτιωμένο περιεχόμενο από τις σημειώσεις που κρατάει ο αναγνώστης στο βιβλίο. Δεύτερον, δύο ή περισσότερα ebooks θα είναι συγχρόνως ανοιχτά – κάτι χρήσιμο όχι μόνο για τα ακαδημαϊκά βιβλία. Και τρίτον, για τη συγγραφή εργασιών υπάρχει η δυνατότητα να προστίθεται αυτόματα μια βιβλιογραφική παραπομπή όταν παρατίθεται ένα απόσπασμα από το ebook που διαβάζουμε.

Δύο ebooks συγχρόνως ανοιχτά

Όπως και στις άλλες εφαρμογές ανάγνωσης ebooks, το τελευταίο σημείο ανάγνωσης και οι σημειώσεις θα συγχρονίζονται ανάμεσα στις συσκευές μας, ενώ στο Mac η ανάγνωση, το γύρισμα των σελίδων, η εμφάνιση των σημειώσεων και το ζούμ στις εικόνες θα γίνεται, ανάμεσα σε άλλα, με τη χρήση κινήσεων πολλαπλής αφής (multi-touch) στο track pad.

Το iBooks ήταν η τελευταία σημαντική εφαρμογή ανάγνωσης ebooks που ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά σε φορητές συσκευές. Σε συνδυασμό με το ιδιόκτητο σύστημα κλειδώματος, όσο ebooks αγοράζονταν από το iBookstore δεν μπορούσαν να διαβαστούν σε υπολογιστές. Παρόλο που αυτό το εμπόδιο δε θα ισχύει πια για τους κατόχους Mac, η Apple δεν ανακοίνωσε πότε η εφαρμογή θα γίνει διαθέσιμη και για τους κατόχους υπολογιστών με Windows.