Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ χρεοκοπεί λόγω Amazon και ebooks

Σήμερα χρεοκόπησε το Borders, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ μετά το Barnes & Noble, αφήνοντας χρέη $1,29 δις, αρκετά από αυτά στους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στη χώρα. Το Borders διέθετε 629 “τούβλινα” καταστήματα στις ΗΠΑ και 6.100 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και 11.400 μερικής απασχόλησης. Οι λόγοι της χρεοκοπίας είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ από το φθινόπωρο του 2008 και μέχρι σήμερα έχει παίξει το ρόλο της, αλλά υπάρχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι που το Borders χρεοκόπησε. Σύμφωνα με το Bloomberg και τη Wall Street Journal, αυτό οφείλεται στο ότι έμεινε πίσω τόσο στις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων μέσω internet όσο και στη διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων. Το Borders ξεκίνησε το online κατάστημά του μόλις το 2008, 13 χρόνια μετά το Amazon, ενώ ξεκίνησε τη διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων τον Ιούλιο του 2010, 3 χρόνια μετά το Amazon. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, το Borders είχε μείνει πίσω και από το Barnes & Noble.

Για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις εφαρμογές για την ανάγνωσή τους και τις συσκευές βασιζόταν στην καναδική εταιρεία Kobo.

Τώρα το Borders ετοιμάζεται να κλείσει το 30% των καταστημάτων της και να βρει νέους χρηματοδότες.

Στις ΗΠΑ το 9% του συνόλου των βιβλίων που πουλήθηκαν το 2010 ήταν ηλεκτρονικά βιβλία.

Τα ηλεκτρονικά σας βιβλία είναι ασφαλή
Η Kobo αμέσως διευκρίνισε ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία που έχουν αγοραστεί από το Borders διαχειρίζονται από την ίδια την Kobo και οι αγοραστές και αναγνώστες τους δε χρειάζεται να ανησυχούν. Επίσης, οι αγορές ηλεκτρονικών βιβλίων μέσα από το online κατάστημα και τις εφαρμογές του Borders. Όσοι όμως είχαν αγοράσει gift cards από το Borders μάλλον έχουν χάσει τα χρηματά τους.

Το μήνυμα
Ένα συμπέρασμα είναι σαφές, και αφορά τόσο τα βιβλιοπωλεία όσο και τους εκδότες: το ερώτημα δεν είναι αν το ηλεκτρονικό βιβλίο θα επηρεάσει τις πωλήσεις και τις εταιρείς εκδόσεων και λιανικής, αλλά το πότε θα το κάνει. Στην Ελλάδα πάντως υπάρχει ακόμα χρόνος, καθώς το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι στην αρχή του.