“Η Έρημη Χώρα” του Έλιοτ σε μια πρωτοποριακή εφαρμογή για iPad (video)

Συγχρονισμένη με το κείμενο κινηματογραφημένη ανάγνωση του ποιήματος
Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Faber & Faber και η Touch Press, γνώστη από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες εφαρμογές της “The Elements” και “Solar System”, δημιούργησαν την πρωτοποριακά εφαρμογή “The Waste Land”, που μεταφέρει στο iPad το ποίημα “Η Έρημα Χώρα” του Τόμας Σ. Έλιοτ πηγαίγοντας πολύ παραπέρα από την απλή ψηφιοποίηση του κειμένου. Σε μια εφαρμογή που αγγίζει το 1 GB περιλαμβάνονται πέρα από το κείμενο ηχογραφημένες αναγνώσεις, ένα πλήθος σημειώσειων, επεξηγηματικά βίντεο από ειδικούς και το αρχικό χειρόγραφο με τις αλλαγές που πρότεινε στον Έλιοτ ο Έζρα Πάουντ. Ένα ενοποιημένο σύνολο δηλαδή κειμένου, χειρογράφου, κριτικής έκδοσης, audio book και ντοκιμαντέρ. Η εφαρμογή αποδεικνύει ότι και η ποίηση έχει θέση στην ηλεκτρονική ανάγνωση και την ψηφιακή εποχή. Είναι διαθέσιμη και στο ελληνικό App Store της Apple και κοστίζει €10.99, μια τιμή απόλυτα δικαιολογημένη.

Βίντεο παρουσίασης της εφαρμογής

Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται:

  • Κινηματογραφημένη ανάγνωση/ερμηνεία ολόκληρου του ποιήματος από την ηθοποιό Φιόνα Σο, συγχρονισμένη με το κείμενο
  • Ηχογραφημένες αναγνώσεις του ποιήματος, επίσης συχρονισμένες με το κείμενο, από τον ίδιο τον Έλιοτ και τους Άλεκ Γκίνες, Τέντ Χιουζ και Βίγκο Μόρτενσεν
  • Διαδραστικές σημειώσεις
  • Περισσότερα από 35 βίντεο όπου μιλούν ειδικοί μελετητές. Τα βίντεο κινηματρογραφήκαν σε συνεργασία με το BBC Arena και περιλαβάνουν συνεισφορές από τους Σέιμους Χήνυ και Τζάνετ Ουίντερσον
  • Το αυθεντικό χειρόγραφο που αποκαλύπτει πώς διαμορφωνόταν το ποίημα με την επιμέλεια του Έζρα Πάουντ
  • Επισκόπηση της δομής των στίχων και γρήγορη πλοήγηση μέσα στο ποίημα
Όπως φαίνεται και από το βίντεο, διαβάζοντας π.χ. το κείμενο μπορούμε εύκολα και απλά να μεταβούμε στις σχετικές σημειώσεις ή να ακούσουμε μία ή περισσότερες από τις αναγνώσεις του ποιήματος. Έτσι, μπορούμε να συγκρίνουμε αναγνώσεις και ερμηνείες του ποιήματος, αλλά, καθώς όλο αυτό το υλικό είναι διακριτικά ενσωματωμένο, διατηρείται και η δυνατότητα για τη δική μας πρωτογενή επαφή με το κείμενο χωρίς παρεμβάσεις, αποπροσανατολισμούς και ερμηνείες άλλων.
Η εφημερίδα Guardian έχει επίσης μια εκτενή βίντεο-παρουσίαση της εφαρμογής, καθώς και συνεντεύξεις με τους δημιουργούς της.
Το ποίημα του Έλιοτ “Τhe Waste Land” εκδόθηκε πρώτη φορά το 1922 και θεωρήθηκε από τα πιο επαναστατικά ποιήματα της εποχής του κάνοντας μια σαρωτική κριτική του μοντέρνου πολιτισμού ανάμεσα στος δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ο Τόμας Στέρνς Έλιοτ (1888-1965, Βικιπαίδεια)  γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μισούρι στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1915, όπου και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο ποιημάτων το 1917. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.
Στα ελληνικά το ποίημα μεταφράστηκε από τον Γιώργο Σεφέρη ως “Η Έρημη Χώρα” το 1936.

Screenshots

Η αρχική σελίδα της εφαρμογής

Το χειρόγραφο με τις προτάσεις του Πάουντ

Ο Σέιμους Χήνυ μιλάει για το ποίημα

Οι σημειώσεις δίπλα στο κείμενο

Πηγές: Faber & Faber, Touch Press