ΗΠΑ: 3 στις 4 δημόσιες βιβλιοθήκες δανείζουν ήδη ebooks

Το 76% των δημόσιων βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ διαθέτουν ebooks για δανεισμό, ενώ το 39% (σχεδόν 4 στις 10) δανείζουν επίσης ηλεκτρονικούς αναγνώστες, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (American Library Association) για τη χρηματοδότηση και την πρόσβαση στην τεχνολογία, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2011 αλλά δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Ενδιάμεσα τα ποσοστά αναμένεται να έχουν αυξηθεί.

Ήδη το 2007 το 38% των δημόσιων βιβλιοθηκών διέθεταν ebooks, ενώ το 2011 είχαν φτάσει το 67%.   Και αυτό παρόλο που για το 2011 6 στις 10 δημόσιες βιβλιοθήκες αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός τους μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερός.  4 στις 10 πολιτειακές βιβλιοθήκες μάλιστα αναφέρουν ότι η επιχορήγησή τους μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην πρόσβαση των πολιτών στους υπολογιστές και στο internet. Παρά τις ελλείψεις σε υπολογιστές, το 91% των βιβλιοθηκών αναφέρει ότι προσφέρουν δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet, ενώ 62% των βιβλιοθηκών αναφέρει ότι είναι το μόνο δωρεάν σημείο πρόσβασης στο internet για τις κοινότητές τους.

Έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο επισημαίνει πάντως ότι μόνο το 14% όσων διαβάζουν ebooks τα δανείζονται από δημόσια βιβλιοθήκη, ενώ μόνο το 12% ξεκινούν την αναζήτηση ebooks από τη βιβλιοθήκη. Οι περισσότεροι προτιμούν τη βιβλιοθήκη, κάτι όμως που μπορεί να οφείλεται είτε σε άγνοια πως η τοπική τους βιβλιοθήκη διαθέτει ebooks είτε στο ότι ξεκινούν την αναζήτηση από την ιδιόκτητη συσκευή τους, που είναι ήδη συνδεδεμένη κατ’ αποκλειστικότητα με ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.