Ηλεκτρονικά σχολικά βιβλία και νέο SchoolBook μοιράζει το Βήμα την Κυριακή – Τι αλλάζει

Update: 18.09.2011: Όντως αυτήν την Κυριακή το πρόγραμμα που μοιράστηκε με το Βήμα είναι σύμφωνο με την ανακοίνωση της Ματζέντα. Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” το δοκίμαστε και έχει μερικές προτάσεις για το πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Update 17.09.2011: O Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Μαντζέντα, έχει ποστάρει στα σχόλια την επίσημη απάντηση της εταιρείας καθώς και διευκρινίσεις για το τι περιέχει το CD που μοιράζει το Βήμα αυτήν την Κυριακή. Προκύπτει ότι το πρόγραμμα θα περιέχει links για το κατέβασμα και των βιβλίων για τους εκπαιδευτικούς, ενώ τα ηλεκτρονικά σχολικά βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου που θα μοιράζει παράλληλα το Βήμα σε DVD θα μπορούν να περαστούν στο πρόγραμμα (δε θα χρειάζεται να τα κατεβάσετε από το internet). Έχω κάνει τις ανάλογες προσθήκες σε αυτήν την ανάρτηση με την ένδειξη “update”. Το πρωί της Κυριακής θα αγοράσω και θα δοκιμάσω και το νέο CD, για να υπάρχει εικόνα για το τι αλλαγές έχουν γίνει.
Σύμφωνα με διαφήμιση που τρέχει στην τηλεόραση και στο site της εφημερίδας, το Βήμα θα μοιράσει την Κυριακή ένα DVD που θα περιέχει τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου σε ηλεκτρονική μορφή και ένα CD με το πρόγραμμα “SchoolBook – Hλεκτρονικό βιβλίο του μαθητή” της Ματζένα “βελτιωμένο”, “εμλουτισμένο με περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες”. Όπως προκύπτει από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” με τη Ματζέντα και αυτήν την Κυριακή το πρόγραμμα που θα μοιραστεί δεν είναι το πλήρες, ενώ οι βελτιώσεις είναι οριακές.

Την προηγούμενη Κυριακή το Βήμα μοίραζε το CD με το πρόγραμμα SchoolBook και πολλοί αναζητούσαν μάταια την εφημερίδα από περίπτερο σε περίπτερο. Αποδείχτηκε πως το CD δεν είχε το πλήρες πρόγραμμα της Ματζέντα, παρόλο που αυτό δεν αναφερόταν στη διαφήμιση. Αρκετοί επίσης πίστευαν ότι το CD περιείχε τα ίδια τα βιβλία, αν και η διαφήμιση διευκρίνιζε ότι είναι απλώς πρόγραμμα για να τα κατεβάσεις από το internet. Η επιτυχία της προσφοράς, αλλά και τα προβλήματα που υπήρξαν εξηγεί γιατί το Βήμα επανέρχεται αυτήν την Κυριακή μοιράζοντας τόσο ένα DVD με τα βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου όσο και μοιράζοντας το πρόγραμμα “βελτιωμένο”.
Τι περιλαμβάνει το SchoolBook που μοιράζει το Βήμα
Το SchoolBook που μοιράστηκε την προηγούμενη Κυριακή, το οποίο αγόρασα και δοκίμασα, τρέχει σε υπολογιστές με Windows και στην πραγματικότητα είναι μια διασύνδεση  άλλων προγραμμάτων μαζί με links προς τη βάση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τα σχολικά βιβλία. Η επιλογή να κατεβαίνουν τα σχολικά βιβλία από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ήταν λογική το 2009 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα, αλλά ενδιάμεσα έχει δημιουργηθεί το site “Ψηφιακό Σχολείο” από το Υπουργείο Παιδείας. Το “Ψηφιακό Σχολείο”  είναι η πιο πλήρης και ενημερωμένη πηγή για να κατεβάσετε τα σχολικά βιβλία, έχει π.χ. περισσότερα βιβλία από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Εξάλλου και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας στο “Ψηφιακό Σχολείο” παραπέμπει για κατέβασμα των βιβλίων. Η ταχύτητα που κατεβαίνουν τα βιβλία από τo Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι ίδια είτε τα κατεβάσει κανείς μέσω του προγράμματος είτε κατευθείαν από το site του Π.Ι. Στο CD της προηγούμενης Κυριακής πάντως δεν υπήρχαν link για να κατεβάσουμε όλα τα τα βιβλία. Π.χ. για την Α’ τάξη Γενικού Λυκείου υπάρχουν link για τα βιβλία 6 μαθημάτων, όταν στο site του Υπουργείου υπάρχουν βιβλία για 12 μαθήματα. Επίσης, για το Λύκειο καλυπτόταν έστω κι έτσι μόνο το Γενικό Λύκειο, όχι τα ΕΠΑ.Λ. και τα ΕΠΑ.Σ.
Πέρα από το ότι δεν έχει επιλεχτεί η πιο πλήρης και ενημερωμένη βάση με σχολικά βιβλία, το SchoolBook όπως μοιράστηκε από το Βήμα δίνει ένα πρόγραμμα ανάγνωσης των σχολικών βιβλίων, το PDF Χchange Viewer, το οποίο όμως μπορούμε να το κατεβάσουμε δωρεάν χωρίς να αγοράσουμε την εφημερίδα ή το πρόγραμμα. Για την ανάγνωση των PDF εξάλλου υπάρχουν και αρκετές άλλες δωρεάν επιλογές.
Έτσι το SchoolBook που μοιράστηκε δίνει στην ουσία τις εξής δυνατότητες
  • link για κατέβασμα των βιβλίων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (που δεν είναι το πιο ενημερωμένο site με σχολικά βιβλία)
  • άνοιγμα των βιβλίων με τον PDF Xchange Viewer μέσα από το SchoolBook
  • άνοιγμα εγγράφων Microsoft Office και OpenOffice μέσα από το SchoolBook (τα προγράμματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο SchoolBook)
  • συσχέτιση των εργασιών με συγκεκριμένα μαθήματα
  • σύνδεση με άλλους συμμαθητές του ίδιου τμήματος του ίδιου σχολείου (δε βλέπω όμως τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα να ξεκινήσει κανείς chat μαζί τους)
Τι αλλάζει
Για το CD με το SchoolBook που θα μοιραστεί αυτήν την Κυριακή πήρα τηλέφωνο τη Μαντζέντα και ρώτησα σε τι συνίστανται οι “βελτιώσεις” και ο “εμπλουτισμός” που αναφέρει η διαφήμιση του Βήματος. Σύμφωνα με τη Μαντζέντα, θα υπάρχουν δύο αλλαγές:
  • [update:] τα βιβλία του Δημοτικό και του Γυμνασίου που μοιράζονται από το Βήμα σε DVD θα μπορούν να εισαχθούν στο πρόγραμμα (δε θα χρειαστεί να τα κατεβάσετε από το internet)
  • θα προστεθούν σχολεια όπως τα ΕΠΑ.Λ. στις λίστες με τα σχολεία που μπορεί να δηλώσει κανείς για να συνδεθεί με συμμαθητές του
  • θα προστεθούν links για κατέβασμα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για σχολικά βιβλία που έλειπαν (π.χ. Άλγεβρα Α’ Λυκείο), [update:] ενώ θα προστεθούν και links για το κατέβασμα βιβλίων για τους εκπαιδευτικούς. 
  • [update:] θα προστεθεί link μέσα στο πρόγραμμα προς τη Wikipedia (υπήρχε για τη Livepedia)
Και αυτήν την Κυριακή δηλαδή δε θα μοιραστεί το πλήρες πρόγραμμα (που περιλαμβάνει λεξικά και εγκυκλοπαίδεια της Ματζέντα), αλλά μια περιορισμένη εκδοχή του.

Από τη σελίδα της Ματζέντα στο Facebook, προκύπτει ότι για όσους αγόρασαν το Βήμα την προηγούμενη Κυριακή θα γίνει αναβάθμιση και θα έχουν και αυτοί την ενημερωμένη έκδοση του προγράμματος. [update:] O Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Μαντζέντα, στην επίσημη απάντηση της εταιρείας που έχει ποστάρει στα σχόλια αναφέρει: “Τα εργαλεία που ολοκληρώνουν το SchoolBook αλλά και άλλα που το επεκτείνουν, θα προστεθούν σταδιακά με δωρεάν αναβαθμίσεις μέσω Διαδικτύου. Αυτό διαφαίνεται ήδη από την επικείμενη έκδοση 2.”

Το πρωί της Κυριακής θα αγοράσω και θα δοκιμάσω και το νέο CD, για να υπάρχει εικόνα από πρώτο χέρι για το τι αλλαγές έχουν γίνει.
Η Μαντζέντα έχει αναρτήσει οδηγίες για την εγκατάσταση του προγράμματος στο φόρουμ της.
Do-It-Yourself
Θέλετε να ρωτήσετε ή να σχολιάσετε; Αφήστε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση, γράψτε στη σελίδα του blog στο Facebook ή στείλτε μήνυμα στο Twitter στο @eAnagnostis
Διαβάστε επίσης: