Εφαρμογή Readability και για τις συσκευές με Android

Διαθέσιμη και για κινητά και tablet PC με λειτουργικό Android είναι η εφαρμογή Readability, υπηρεσία για πιο ευανάγνωστες σελίδες στο internet, για τροποποίηση της εμφάνισής τους και για δημιούργία λιστών με άρθρα που θέλουμε να “διαβάσουμε αργότερα”.
Η κύρια λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι μπορούμε να δούμε και να διαβάσουμε στη συσκευή μας τα άρθρα που έχουμε “στείλει” από τον browser του υπολογιστή μας. Τα άρθρα αποκτούν εμφάνιση φιλική προς την ανάγνωση και μπορεί να τροποποιηθεί το μέγεθος και το είδος της γραμματοσειράς, καθώς και το χρώμα του φόντου (το σκουρόχρωμο φόντο συνιστάται για συνθήκες χαμηλού φωτισμού).  Μέσα από την εφαρμογή τα μοιραζόμαστε επίσης στα κοινωνικά δίκτυα και με email. Όπως και στους υπολογιστές μας, το Readability στο Android έχει την πολύ όμορφη τυπογραφία των Hoefler & Frere-Jones.

Φιλική στην ανάγνωση εμφάνιση των άρθρων

Δυνατότητες παραμετροποίησης με όμορφη τυπογραφία

“Night mode” για ανάγνωση με λίγο φωτισμό
Επιπλέον, μπορούμε να αντιγράψουμε μια διεύθυνση από τον browser του κινητού στην εφαρμογή και να κάνουμε αναζήτηση στο Google μέσα από αυτήν για να χρησιμοποιήσουμε τις παραπάνω δυνατότητες και για σελίδες στο internet που δεν είχαμε “στείλει” στη συσκευή μας από τον υπολογιστή. Οι λειτουργίες αυτές όμως έχουν περιορισμένη χρησιμότητα αφού δε γίνεται αυτόματα μέσα από τον browser του κινητού.
Χρησιμοποιώντας ως τώρα την εφαρμογή, φαίνεται να έχει ακόμα αρκετά προβλήματα και να μην αποκρίνονται άμεσα όλες οι υπηρεσίες που υπόσχεται. Η αναγνωσιμότητα βελτιώνεται πραγματικά πολύ, ειδικά στα κινητά, που κουράζουν με τη μικρή τους οθόνη με την προβληματική φωτεινότητα. Στα άρθρα στα ελληνικά, παρόλο που απεικονίζονται σωστά, δεν υπάρχει ομοιόμορφη χρήση των διαθέσιμων γραμματοσειρών για τους ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες – είναι σαν να χρησιμοποιείται άλλη γραμματοσειρά για το ελληνικό αλφάβητο και άλλη για το λατινικό.
Το Readability πάντως είναι πια και στις συσκευές με Android και μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτιώσεις της εφαρμογής.
Στις αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε και η εφαρμογή Readability για iPhone, iPod touch και iPad
Ήδη το Readability διαθέτει μια εξελιγμένη εκδοχή των υπηρεσιών του για τα κινητά και τα tablet PC μέσω των browser. Πληκτρολογήστε απλά www.readability.com στον browser της συσκευής σας. Ακόμα λειτουργεί ως “πρόσθετο/επέκταση” σε όλους τους σύγχρονους browser των υπολογιστών, όπου έχετε και τη δυνατότητα να στείλετε ένα άρθρο κατευθείαν στο Kindle σας. Εδώ υπάρχει μια πλήρης λίστα των εφαρμογών και των “πρόσθετων/επεκτάσεων” του Readability. 
Παρόλο που δεν είναι η μόνη υπηρεσία που δίνει τέτοιες δυνατότητες, είναι σαφώς η πιο ολοκληρωμένη και καλαίσθητη λύση. Το Instapaper λειτουργεί αποτελεσματικότερα για την απλή αποθήκευση άρθρων που θέλουμε να διαβάσουμε αργότερα (και υποστηρίζει επίσης αποστολή στο Kindle) και το Send to Kindle εκπληρώνει την υπόσχεση του τίτλου του, αλλά το Readability με τις δυνατότητες τροποποίησης της εμφάνισης των άρθρων πηγαίνει πολύ παραπέρα από την αποθήκευση πρόχειρων bookmarks ή την αποστολή άρθρων στο Kindle.