Εικαστική έκθεση για το ηλεκτρονικό βιβλίο το Γενάρη

Update: Η έκθεση έχει ακυρωθεί. Θα ενημερώσω για τυχόν νεότερα. 

Το Γενάρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μια εικαστική έκθεση με θέμα το ηλεκτρονικό βιβλίο και  την ανάγνωση στην ψηφιακή εποχή. Η έκθεση θα γίνει στη γκαλερί per omnia στην Πλάκα και νομίζω ότι είναι η πρώτη έκθεση με αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Περισσότερα καθώς πλησιάζουμε στα εγκαίνια. Προς το παρόν αναδημοσιεύω το πρώτο δελτίο τύπου της διοργάνωσης (Η εικόνα είναι από το ίντερνετ και δε σχετίζεται με τους διοργανωτές ή όσους θα συμμετάσχουν στην έκθεση).

Δελτίο Τύπου > Εικαστική έκθεση

Ανάγνωση εν τω παρόντι… E-book/reading in an art way

Οι αναζητήσεις του σημερινού ανθρώπου και η γοργή εξέλιξη της Τεχνολογίας μας οδήγησαν, εδώ και λίγα χρόνια, στη δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (eBooks) μέσω ψηφιακών αναγνωστών. Στα ράφια, δίπλα στα έντυπα βιβλία, συνυπάρχει μια συσκευή που μπορεί να αποθηκεύσει μια ακόμη βιβλιοθήκη.

Συγγραφείς και εκδότες συζητούν και ανιχνεύουν το νέο τοπίο. Τα eBooks παράγονται με σχεδόν καταιγιστικό ρυθμό. Δημιουργοί, διανοούμενοι και παραγωγοί κατατείνουν να κατανοήσουν την ανάγκη και να συμπορευθούν, να στηρίξουν ή να ασκήσουν κριτική στο νέο μέσο. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η ανάγνωση eBooks είναι ήδη μέρος της καθημερινότητας. Επιστήμονες και ερευνητές τα θεωρούν πολύτιμο εργαλείο τους, καθώς μπορούν να αποθηκεύουν σε αυτά, χωρίς κόπο και με ελάχιστο κόστος, χιλιάδες επιστημονικές εργασίες.

Το eΒook, λένε οι υποστηρικτές του, δεν έρχεται να καταργήσει τα βιβλία, όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Έρχεται να τροποποιήσει, καταλυτικά, τους όρους και τη διαδικασία της ανάγνωσης. Το eΒook είναι ζήτημα επιλογής. Από την άλλη, δεν παύει να είναι κι ένα μέσο που έρχεται να κλονίσει μια παράδοση αιώνων. Όπως κάθε νεωτερισμός, δημιουργεί γόνιμα πεδία διαπραγμάτευσης.

Όλη αυτή η διεργασία, η ζύμωση, ο νεωτερισμός, αλλά και οι προοπτικές που αναδεικνύονται, γέννησαν την ιδέα μιας πρωτότυπης εικαστικής έκθεσης. Με τον ερχομό του νέου χρόνου, στη νέα γκαλερί per omnia κάτω από τον ίσκιο της Ακρόπολης, σύγχρονοι εικαστικοί μας προσκαλούν και μας περιμένουν για να μας μεταφέρουν σε μια «εικαστική ανάγνωση». Μια ανάγνωση που μας ταξιδεύει από τον καιρό της προγιαγιάς μας, εκεί δίπλα στο παραγώνι, ίσαμε την εποχή του eΒook. Ενός ταξιδιού προς την ανάγνωση «εν τω παρόντι χρόνω».

Επιμέλεια έκθεσης Μίνα Καραγιάννη, Μουσειολόγος

Γκαλερί per omnia, Πιττακού 8Α , Πλάκα