Δωρεάν όλα τα τεύχη του ιστορικού περιοδικού για τους υπολογιστές Pixel

Το 1ο τεύχος του Pixel, 1983

Σκαναρισμένα και διαθέσιμα δωρεάν είναι και τα 133 τεύχη του ιστορικού ελληνικού περιοδικού για τους υπολογιστές Pixel, που κυκλοφόρησε από τον Οκτώβριο του 1983 ως τον Ιούνιο του 1996. Η ψηφιοποίησή του είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής προσπάθειας παλιών φανατικών αναγνωστών του περιοδικού που ξεκίνησαν το σκανάρισμα από το 2006 για να βρεθούν και να ψηφιοποιηθούν τα τελευταία τεύχη το 2011. Το Μάιο η προσπάθεια απέκτησε και επίσημο χαρακτήρα με την παράδοση των σκαναρισμένων τευχών στην Compupress, που εξέδιδε το περιοδικό, η οποία και τα ανέβασε τον Ιούνιο στο site της. Τα τεύχη είναι επίσης διαθέσιμα για κατέβασμα και αποθήκευση ως PDF στα retromaniax.gr και silogomania.gr, ενώ στο retromaniax.gr υπάρχουν επίσης και ως PDF κειμένου, επεξεργασμένα με OCR και άρα αναζητήσιμα, τα 77 πρώτα τεύχη.
.
O Γιώργος Πεζιρκιανίδης, administrator του silogomania.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή με την οποία παραδόθηκαν τα τεύχη στην Compupress:

Το Pixel ήταν, είναι και θα είναι το περιοδικό που μας άλλαξε την ζωή. Μας έμαθε να αγαπάμε τους υπολογιστές και να τους σεβόμαστε. Μας έδειξε τον δρόμο για να γίνουμε προγραμματιστές, web designers, σχεδιαστές CAD, τεχνικοί υπολογιστών ή ακόμη και το πιο ταπεινό επάγγελμα, που είναι πωλητής σε κάποιο κατάστημα υπολογιστών. Μας άνοιξε νέους ορίζοντες και μας γέμισε γνώσεις που ευτυχώς από εδώ και στο εξής θα μπορούν και οι νεότερες γενεές να διδαχθούν, γιατί και αυτά τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και να μάθουν την ιστορία των υπολογιστών από τα αρχικά τους βήματα.

Και πράγματι, π.χ. το πρώτο τεύχος του Pixel, του 1983, ασπρόμαυρο με εξαίρεση τα εξώφυλλα, είναι εξαιρετικά διδακτικό για την ιστορία των υπολογιστών. Οι προσωπικοί υπολογιστές ονομάζονταν τότε micros ή μικροϋπολογιστές. Στην προτελευταία σελίδα του τεύχους διαφημίζεται ο Apple IIe, ενώ στις σελίδες του παρελαύνουν υπολογιστές από πολλές ξεχασμένες σήμερα εταιρείες. Για όσους όμως δεν είχαν γεννηθεί ακόμα τότε ή ήταν πολλοί μικροί για να το γνωρίζουν, ο σκοπός της έκδοσης του Pixel είναι αποκαλυπτικός για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής: όπως αναφέρει στο πρώτο του editorial o εκδότης και διευθυντής του Ν. Μανούσος, το Pixel δημιουργήθηκε για “να καλύψει τον τομέα των home/personal computers από πλευράς προγραμμάτων προσφέροντάς σας έτοιμα listings που μπορείτε να πληκτρολογήσετε στο μικροϋπολογιστή σας”. Και πράγματι ακολουθούν 144 σελίδες κυρίως με προγράμματα για να τα πληκτρολογίσετε στον υπολογιστή σας. Διότι αν θέλατε να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα σε ένα PC το 1983 έπρεπε να το πληκτρολογήσετε – πόσο μακριά φαντάζει αυτό από τις, μικρές ή μεγάλες δισκέτες, τα CD και τα DVD και τα σημερινό κατέβασμα των προγραμμάτων από το internet και της εγκατάστασης με ένα και μόνο κλικ.

Η ψηφιοποίηση του Pixel είναι ένα παράδειγμα του πώς οι αναγνώστες πέρνουν τη βιβλιοθήκη τους στα χέρια τους και την ψηφιοποιούν. Με δεδομένο ότι τα παλιά τεύχη του Pixel έχουν ιστορική αξία και όχι χρηστική το κόστος της ψηφιοποίησης θα ήταν εμπορικά ασύμφορο (τουλάχιστον με τη στενή έννοια, του κέρδους από τις πωλήσεις των παλιών τευχών του Pixel). Η αναγνώριση της προσπάθειας από την Compupress, κατόχου των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων, και η ανάρτηση του σκαναρισμένου Pixel στο site της είναι μια σαφώς καλύτερη τακτική από το να κατηγορούσε π.χ. τους φανατικούς αναγνώστες της ότι παραβίασαν τα δικαιώματά της.

Τέλος, μια πλήρης συλλογή με τα τεύχη του Pixel θα ήταν στην ουσία ανέφικτη αν δεν ήταν ψηφιακή. Δύσκολα, έχει αποδειχτεί, θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα και μόνο άτομο όλα τα τεύχη, ενώ οι επιμέρους συλλογές θα απειλούνταν από την υγρασία της αποθήκης, την επικείμενη μετακόμιση ή την επόμενη εκκαθάριση της “χαρτούρας”. Πέρα όμως από την πληρότητα, το ψηφιακό Pixel, με τις ισχυρές μνήμες που ξυπνάει σε πολλούς, μπορούν να το χαρούν όλοι όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό  και όλοι όσοι το κατεβάσουν, όχι μόνο ο προνοητικός ή και τυχερός αναγνώστης που έχει ακόμα τα παλιά, τυπωμένα τεύχη του.

Σημείωση: Να ευχαριστήσω τους geochatz και George Fertakis για τη διόρθωση στο link του silogomania.gr και τους +Hercules Koroneos, +Στέλιος Αναγνωστόπουλος και τον Πάνο στα σχόλια που υπέδειξαν τη δυνατότητα κατεβάσματος των τευχών του περιοδικού, σε PDF εικόνας και κειμένου (με OCR), από τα ίδια τα φόρουμ που έκαναν το αρχικό σκανάρισμα.