Δυναμική είσοδος της Apple στην εκπαίδευση με νέες εφαρμογές iBooks, iTunes U και iBooks Author

Ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και τις φήμες, η Apple έκανε σήμερα δυναμική είσοδο στο χώρο της εκπαίδευσης και απλοποίηση δραματικά τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, αν και μόνο για το iPad και το iPhone.

Τρεις ήταν οι σημερινές ανακοινώσεις της Apple για την εκπαίδευση και τα ebooks (ολόκληρη η παρουσίαση της Apple)

  • Νέα έκδοση της εφαρμογής iBooks, το iBooks 2, για την ανάγνωση ebooks, ειδικά textbooks, με υποστήριξη βίντεο, ήχου, διαδραστικότητας, εικόνων 3D και παρουσιάσεων. Η υπογράμμιση κειμένων γίνεται πια σύροντας το δάχτυλο πάνω στο κείμενο. Ειδική ενότητα με σχολικά και ακαδημαϊκά εγχειρίδια δημιουργείται στο iBookstore, τα οποία διαβάζονται μόνο στο iPad και είναι διαθέσιμα μόνο στις ΗΠΑ. Συμμετέχουν ήδη οι εκδοτικοί οίκοι McGraw Hill, Pearson και Houghton Mifflin Harcourt, που κατέχουν σήμερα το 90% της αγοράς. Τα εμπλουτισμένα ηλεκτρονικά συγγράμματα έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος, ξεκινάνε από σχεδόν 1 GB και φτάνουν ως τα 3 GB. Ούτε και αυτή τη φορά ανακοινώθηκε έκδοση του iBooks για Mac ή PC.
  • Το νέο, δωρεάν πρόγραμμα iBooks Author για Mac με OS X Lion, για εύκολη και γρήγορη δημιουργία ebooks με τη χρήση προτύπων (templates). Υποστηρίζει εισαγωγή εικόνων, widgets, καθώς και 3D αντικειμένων, καθώς και αρχείων Word  στα ebooks με απλό drag-and-drop. Για να γίνει προεπισκόπηση του ebook που δημιουργούμε, απαιτείται iPad, στο οποίο όμως εμφανίζεται αμέσως το ebook μας πατώντας απλά preview αρκεί να υπάρχει κοινό δίκτυο WiFi. Τα ebooks που δημιουργούνται με το iBooks Author πρέπει να πουλιούνται αποκλειστικά στο iBookstore. Τα δωρεάν ebooks μπορούν να διατίθενται και εκτός iBookstore.
  • Ξεχωριστή, επίσης δωρεάν εφαρμογή iTunes U, που από ενότητα του καταστήματος της Apple μετατρέπεται σε μια ολόκληρη ψηφιακή τάξη με τα μαθήματα, τις ασκήσεις τους, τη δυνανότητα  εγγραφής σε μάθημα. Το iTunes U είναι πλεόν ανοιχτό και για τα σχολεία, όχι μόνο τα πανεπιστήμια. Συνοδεύεται από την ιντερνετική εφαρμογή iTunes U Course Manager για τη δημιουργία των μαθημάτων από τους εκπαιδευτικούς.
Και οι 3 εφαρμογές είναι δωρεάν και ήδη διαθέσιμες για κατέβασμα στην Ελλάδα.
Και τώρα τα κακά νέα: το iBooks Author τρέχει μόνο σε Mac με OS X Lion και  δίνει βιβλία μόνο σε μορφή .ibooks για iPad και όχι σε μορφή ePUB για άλλα tablet PC και ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Έτσι, η Apple προσπαθεί να δεσμεύσει τους δημιουργούς ebooks για iPad στους δικούς της υπολογιστές (και μάλιστα τους αρκετά πρόσφατους) και να αμφισβητεί το ανοιχτό, διεθνές πρότυπο για τα ebooks, το ePUB. Βάζει σε δίλημμα τους δημιουργούς περιεχομένου να διαθέτουν πρώτα ή μόνο για το iPad τα ηλεκτρονικά τους βιβλία και τους αναγκάζει να επωμιστούν αυξημένο κόστος για την έκδοση κάθε ebooks

iBooks 2

iBooks Author

iTunes U
Μάθημα στο iTunes U οργανωμένο σε ενότητες και συνδεδεμένο 
με όλο το σχετικό υλικό του μαθήματος: βίντεο, βιβλία, αρχεία PDF κ. ά.