Διαρροή: αυτό είναι το νέο Kindle Touch (ή Kindle Paperwhite)

Το νέο Kindle Paperwhite

Διαρροή φωτογραφιών του νέου Kindle Touch στο τεχνολογικό site The Verge μας δίνουν πολλές και μάλλον αξιόπιστες πληροφορίες για τη νέα γενιά ηλεκτρονικών αναγνωστών του Amazon. Οι 7 φωτογραφίες απεικονίζουν την επόμενη γενικά του Kindle Touch, του ηλεκτρονικού αναγνώστη του Amazon με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού και χειρισμό με αφή, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου. Το κείμενο των φωτογραφιών είναι στα γαλλικά υποδεικνύοντας πως η πηγή της διαρροής είναι ευρωπαϊκή.
Kindle Paperwhite

Το νέο Kindle με οθόνη αφής αναφέρεται ως “Kindle Paperwhite”. Δεν είναι σαφές αν αυτό θα είναι το νέο όνομα της συσκευής ή αν πρόκειται για εμπορική ονομασία των νέων δυνατοτήτων της οθόνης του Kindle.
Επί της ουσίας πάντως, οι νέες δυνατότητες της οθόνης του “Kindle Paperwhite” είναι:
  • Μεγαλύτερο κοντράστ (αντίθεση)
  • Υψηλότερη ανάλυση
  • Ενσωματωμένος φωτισμός
  • 8 εβδομάδες αυτονομίας, ακόμα και με την οθόνη φωτισμένη
Το Amazon αναφέρει ότι είναι “η πρώτη οθόνη paperwhite”, τόσο λευκή όσο το τυπωμένο χαρτί. Ο χαρακτηρισμός paperwhite φαίνεται να αναφέρεται στις βελτιώσεις στην ανάλυση της ανάλυσης και του κοντράστ της οθόνης πέρα από τις υπάρχουσες οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού (Pearl της E Ink) που χρησιμοποιούν όλες οι ανταγωνιστικές συσκευές. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα χαρακτηριστικά θα δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στα νέα Kindle. Επιπλέον, ο ενσωματωμένος φωτισμός είναι αντίστοιχη προσπάθεια με το Nook Simple Touch with Glowlight: δηλαδή το φως δε βρίσκεται πίσω από την οθόνη, όπως συμβαίνει στις οθόνες των υπολογιστών, των tablet PC και των κινητών που κουράζουν τα μάτια, αλλά μπροστά και στα πλάγια της οθόνης ηλεκτρονικού χαρτιού, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το εξωτερικό φωτάκι που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα στα Kindle.
Η διάρκεια της μπαταρίας είναι εντυπωσιακή κυρίως γιατί το Amazon διαβεβαιώνει πως έχει αυτονομία 2 μηνών με μία μόνο φόρτιση ακόμα και με την οθόνη φωτισμένη. Αντίστοιχη αυτονομία χωρίς τη φωτισμένη οθόνη είναι συνηθισμένη σήμερα πια για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.

Χειρισμός αποκλειστικά με την αφή

Οι άλλες αλλαγές
Από τις φωτογραφίες προκύπτουν ακόμα 3 αλλαγές:

  • Καταργείται το κουμπί στο κάτω μέρος της οθόνης. Εκτός του on/off ο χειρισμός της συσκευής γίνεται αποκλειστικά από την οθόνη αφής
  • Το χρώμα της συσκευής είναι σκούρο γκρι από ανοιχτό γκρί/ασημί
  • Τα μενού και η βιβλιοθήκη έχουν πλέον εμφάνιση πιο κοντά στις εφαρμογές Kindle
Αν και εκ πρώτης όψεως όχι τόσο σημαντική, η επιλογή πιο σκούρου χρώματος για τα νέα Kindle είναι σωστή κίνηση από την πλευρά του Amazon, γιατί ευνοεί το καλύτερο κοντράστ και την αναγνωσιμότητα των γραμμάτων, όπως είχε συμβεί και στο Kindle 3 Keyboard που είχε παρόμοιο χρώμα.

Επανασχεδιασμός μενού και βιβλιοθήκης