Διαρροή: αυτός είναι ο νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης Sony Reader PRS-T1 (φωτό)

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Sony, o Sony Reader PRS-T1. Η διαρροή κρίνεται ως αξιόπιστη, καθώς τόσο η φωτογραφία όσο και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά διεύρρευσαν όταν το ολλανδικό ηλεκτρονικό κατάστημα bol.com ανέβασε κατά λάθος τη σελίδα του προϊόντος.
Πρόκεται για ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών, capacitive οθόνη αφής και τιμή στην Ολλανδία τα €164.95 €149,99.  Είναι εξαιρετικά ελαφρύς με βάρος μόλις 168 γραμμάρια (Kindle 3: 247 γραμ., Nook 2: 220 γρ., Kobo Touch: 200 γρ.), καθώς η Sony αυτή τη φορά επέλεξε το σώμα της συσκευής να είναι από πλαστικό και όχι αλουμίνιο. Διαβάζει ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή ePUB και PDF, με και χωρίς το κλείδωμα της Adobe. Έχει επίσης 2GB εσωτερικής μνήμης Flash, επεκτάσιμη με κάρτα microSD, και σύνδεεται στο internet  μέσω WiFi, ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Sony σε αυτές τις διαστάσεις που συνδέεται στο internet. Η οθόνη αφής χρησιμοποιεί την τεχνολογία zForce της Neonode, όπως και τα παλαιότερα μοντέλα, όπου η Sony έλυσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την αφή, και υποστηρίζει μάλιστα multi-touch. Υπάρχουν ενσωματωμένα 12 λεξικά και δυνατόητα αναζήτησης στο Google και τη Wikipedia, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και browser. Σε κατάσταση αναμονής, το screensaver δείχνει το εξώφυλλο του βιβλίου που διαβάζαμε τελευταίο. Όπως και με τα προηγούμενα μοντέλα, υποστηρίζονται σημειώσεις και υπογραμμίσεις τόσο με το πληκτρολόγιο όσο και με ελεύθερο χέρι με γραφίδα.

Διαθέσιμος σε 3 χρώματα

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιου Pearl της E Ink, 6 ιντσών, ανάλυση 800×600 pixels, 16 κλίμακες του γκρι
  • capacitive τεχνολογία αφής (zForce της Neonode), υποστήριξη multi-touch
  • βάρος: 168 γραμμάρια
  • 2GB εσωτερική μνήμη Flash, επεκτάσιμη με κάρτα microSD έως 32GB
  • σύνδεση στο internet μέσω WiFi, ενσωματωμένος browser
  • 12 ενσωματωμένα λεξικά
  • υποστήριξη ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή ePUB και PDF, με και χωρίς το κλείδωμα της Adobe, αρχείων ήχου σε μορφή MP3, AAC, και αρχείων εικόνας σε μορφή JPEG, PNG, POISON, BMP
  • χρώματα: μαύρο, λευκό, σομόν
  • τιμή (Ολλανδία): 165 ευρώ €149,99
Γραφίδα και θήκη και με ενσωματωμέτο φως

Δεν είναι γνωστό πότε θα κυκλοφορήσει επίσημα. Πάντως, για συσκευή σε αυτό το μέγεθος και με  internet για πρώτη φορά έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στην Ελλάδα, τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και το Public είχαν φέρει στο παρελθόν Sony Reader, αλλά επίσημα οι συσκευές δεν εισάγονται από την αντιπροσωπεία.

Πηγές: The Digital Reader