Γερμανία: οι πωλήσεις e-books είναι το 0.5% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων

Σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Γερμανών Εκδοτών (Börsenverein) σε συνεργασία με την GFK Panel Services για το ηλεκτρονικό βιβλίο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορα, το 2010 το 0.5% των βιβλίων που πουλήθηθηκαν συνολικά στη Γερμανία ήταν ηλεκτρονικά βιβλία. Το ποσοστό μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι η πρώτη εμφάνιση των e-books στα στατιστικά στοιχεία για το βιβλίο στη Γερμανία, μια από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές βιβλίου στον κόσμο.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία απέφεραν το 2010 στη Γερμανία 21,2 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% των πωλήσεων βιβλίων (οι ακαδημαϊκές εκδόσεις και τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια δεν περιλαμβάνονται στη στατιστική. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 82% των Γερμανών αγοράζουν αποκλειστικά και μόνο έντυπα βιβλία και το 2% μόνο ηλεκτρονικά βιβλία. Κατά μέσο όρο κάθε Γερμανός εκδότης διαθέτει στην αγορά 186 ηλεκτρονικούς τίτλους και οι μικρότεροι 85 τίτλους. Οι περισσότεροι εκδότες διαθέτουν το 40% των νέων τίτλων πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή. Το 35% των εκδοτών διαθέτουν ηλεκτρονικά βιβλία και το 80% προβλέπεται να προσφέρει ηλεκτρονικά βιβλία στα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη αισιοδοξή υπάρχει στους Γερμανούς εκδότες για το ηλεκτρονικό βιβλίο το 2011 και το 2015 υπολογίζουν ότι το 16.2% των πωλήσεων βιβλίων θα είναι ηλεκτρονικά βιβλία. Στις ΗΠΑ, την πιο ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου, το 2010 το 8.3% των βιβλίων που πουλήθηκαν ήταν e-books.

Στη Γερμανία μεγάλη ώθηση έχει δοθεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο με τη δημιουργία της libreka!, της κοινής πλατφόρμας βιβλιοπωλών και εκδοτών για τη διάθεση e-books, και τη διάθεση ηλεκτρονικών αναγνωστών μέσα από τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία με επιδότηση της τιμής της συσκευής.

Πηγές: boersenblatt.net via ΕΚΕΒΙ, Publishing Perspectives