Ανακρίβειες χτες στα Νέα για τα e-books και τους e-readers

Χτες η εφημερίδα τα Νέα (1, 2) είχε μια αρκετά εκτενή παρουσίαση για τα e-books και τους e-readers. Το αντικείμενο των άρθρων ήταν στην πραγματικότητα ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός ανέβασαν τα πρώτα τους ebooks στο iTunes της Apple και άρα μπορούν να διαβαστούν σε iPhone, iPod touch και iPad μέσω του iBooks, της εφαρμογής της Apple για τα ebooks. Πράγματι, οι εκδόσεις Ψυχογιός είναι ο πρώτος παραδοσιακός εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα που μπαίνει στο iTunes. Βέβαια, αν δεν παραλείπω κι εγώ κάποιον, το πρώτο ebook στα ελληνικά, σε μορφή εφαρμογής όμως, ήταν το Padtales “Η καλύτερη μέρα του καλοκαιριού”, που ανέβηκε το Μάιο από την Playcompass Entertainment, ενώ έχουν ανέβει και audio books στα ελληνικά από την Pathos Publishing. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πρωτιά για τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν στα χτεσινά Νέα μια σειρά από ανακρίβειες και υπερβολές. Δε γνωρίζω τι από αυτά οφείλεται στους δημοσιογράφους και τι στις δηλώσεις που έχουν πάρει από τις εκδόσεις Ψυχογιός. [Τα κείμενα σε εισαγωγικά δεν είναι απαραίτητα κατά λέξη παράθεση, αλλά συνοψίζουν τις θέσεις που παρουσιάζονται στην εφημερίδα]

1. “πολυχρηστικοί e-readers”
Έχω αναφερθεί κι άλλες φορές στο θέμα tablet PC vs ηλεκτρονικοί αναγνώστες (εδώ κι εδώ). Ως τώρα αυτό που είχαμε ακούσει ήταν ότι τα tablet PCs (και το iPad ανάμεσά τους) μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάγνωση e-books, με αποκορύφωμα τον ισχυρισμό της Barnes & Noble ότι το δικός της tablet PC, το Nook Color, είναι “reader’s tablet”, δηλαδή tablet PC προσανατολισμένο στην ανάγνωση. Κανείς όμως δε χαρακτηρίζει τα tablet PC ως “e-readers”, μια αρκετά παραπλανητική ονομασία. Είναι εντυπωσιακό επίσης πώς η διαφορά ανάμεσα στις οθόνες των συσκευών υποτιμάται τελείως. Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις οθόνες των tablet PC “θεωρητικά τουλάχιστον, κουράζονται τα μάτια από το πολύ διάβασμα”. Ε, όχι και τόσο θεωρητικά…

2. “Ενας βασικός λόγος που η Αmazon και η Αpple επικρατούν είναι ότι η αξιοπιστία του κλειδώµατος τους στα e-books περιορίζει την πειρατεία”
Το κλείδωμα του Amazon για τα ebooks έχει σπάσει, ενώ το να γίνει το ίδιο και για το κλείδωμα της Apple είναι θέμα χρόνου – απλά είναι στην αγορά μόνο από τον Απρίλιο και έχει ακόμα συγκριτικά περιορισμένο αριθμό ebooks.

3. “Oι Εκδόσεις Ψυχογιός ανέπτυξαν το απαιτούµενο λογισµικό για την ανάγνωση των e-books”
Το λογισμικό είναι το iBooks της Apple, οι εκδόσεις απλά ανέβασαν τα δικά τους βιβλία.

4. “H Apple πείστηκε να υποστηρίξει στα ebooks και το ελληνικό αλφάβητο”.
Στο iBooks της Apple ήταν δυνατόν και πριν να διαβαστούν ebooks στα ελληνικά.