Ανακοινώθηκε το iPad 3 με οθόνη υψηλής ανάλυσης (Retina), φτηνότερο το iPad 2 16 GB

Οθόνη υψηλής ανάλυσης διαθέτει το νέο iPad. Πρόκειται για τη γνωστή από τα iPhone οθόνη Retina. Στο iPad η οθόνη έχει ανάλυση 2048 x 1536 pixels (ή 3,1 εκατ. pixels συνολικά) ή 264 ppi. Πρόκεαι για 4 φορές περισσότερα pixel σε σχέση με το iPad 2, μια δραματική βελτίωση της οθόνης. Πέρα όμως από την ανάλυση, η Retina διαθέτει πολύ πιο φυσικά χρώματα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές οθόνες.

Στις ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμο από τις 16 Μαρτίου και στην Ελλάδα στις 23 Μαρτίου (το Golden i έχει ήδη ανεβάσει “φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος” εδώ). Οι τιμές, όπως και πριν, ξεκινούν από το $499. Όμως το iPad 2 WiFi με 16 GB εσωτερική μνήμη θα παραμείνει στην αγορά και θα κοστίζει $399 ($529 για την έκδοση WiFi+3G). Σε αυτά τα χρήματα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με τα tablet PC 7 ιντσών, που ξεκινούν από τα $199, αλλά έχουν από κάθε άποψη μικρότερες δυνατότητες.

ebook στη νέα οθόνη του iPad

Η σελίδα της Apple, που έχει ανανεωθεί: www.apple.com/ipad, χαρακτηρίζει το νέο iPad ως resolutionary, από τη λέξη resolution, που σημαίνει ανάλυση, και παίζοντας με το revolutionary (“επαναστατικός”). Η νέα οθόνη αναμένεται να κάνει πολύ καταλληλότερο το iPad για την ανάγνωση περιοδικών, παιδικών ebooks και εφαρμογών.

το επίσημο promo video του iPad

Το νέο iPad διαθέτει ακόμη διπύρηνο επεξεργαστή A5X με τέσσερις πυρήνες όμως για τα γραφικά, φωτογραφική μηχανή iSight 5 MP (backside illuminated αισθητήρα πέντε κομματιών, φίλτρο IR, ενσωματωμένο ISP στον Α5Χ, αντίστοιχη με του iPhone 4S, και  δυνατότητα λήψης βίντεο 1080p. Υποστηρίζει δίκτυα ασύρματου internet 4G (δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα), που αποδίδουν ταχύτητες έως 72 Mbps, ενώ στα δίκτυα 3G (όπως στην Ελλάδα) φτάνει σε ταχύτητα μέχρι τα 42 Mbps. Υποστηρίζει πλέον φωνητική πληκτρολόγηση στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιαπωνικά αλλά δεν έχει πλήρως τις λειτουργίες του Siri. Η μπαταρία διαρκεί 10 ώρες (από 9) με χρήση internet με 3G και 9 με χρήση 4G. Το βάρος της iPad είναι στα 652 γραμμάρια (662 για όσα έχουν 3G/4G) και το πάχος στα 9,4 χιλιοστά. Από σήμερα είναι διαθέσιμη η αναβάθμιση του λειτουργικού σε iOS 5.1.

Αναβαθμίστηκαν οι εφαρμογές της σουίτας iWork και ολοκληρώθηκε η σουίτα iLife με την προσθήκη της εφαρμογής iPhoto, ειδικά σχεδιασμένης για το iPad.

Με δυο λόγια

Το νέο iPad είναι καλύτερο από κάθε πιθανή άποψη: στην οθόνη, την ταχύτητα, τις φωτογραφίες και το βίντεο, στο internet. Παραμένει ξεκάθαρα μπροστά από τον ανταγωνισμό και με το φτηνότερο iPad 2 απειλεί άμεσα και τα φτηνότερα tablet PC με Android και οθόνη 7 ιντσών.

Στις 23 Μαρτίου στην Ελλάδα

Οι τιμές του iPad 2 και του νέου iPad στις ΗΠΑ

Η κυριαρχία των post-PC devices

Πριν παρουσιαστεί το νέο iPad, ο διεύθύντας σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δυναμική άνοδο των λεγόμενων post-PC devices της, δηλαδή των iPhone, iPhone και iPad σε σχέση με τα PC, τους υπολογιστές desktop και laptop. To 76% του εισοδήματος της Apple προήλθε από τα post-PC devices. Συνολικά το 2011 πουλήθηκαν 352 εκατομμύρια iPhone, iPod και iPad, 62 εκατ. από αυτά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο τρίμηνου του 2011 πουλήθηκαν 15,4 εκατ. iPad, περισσότερες συσκευές δηλαδή από τα PC που πούλησε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών σήμερα, η Hewlett-Packard (15,1 υπολογιστές). Το App Store διαθέτει πλέον 585.000 εφαρμογές, εκ των οποίων περισσότερες από 200.000 είναι βελτιστοποιημένες για τα iPad. 
Την ιντερνετική υπηρεσία iCloud χρησιμοποιούν 100 εκατομμύρια χρήστες. Το iCloud υποστηρίζει πλέον το συγχρονισμό και των ταινιών.
Apple TV
Η τηλεόραση της Apple, η Apple TV, αναβαθμίστηκε και υποστηρίζει πλεόν ανάλυση 1080p. Εξακολουθεί να κοστίζει $99 και δεν ανακοινώθηκε η διάθεσή της για την Ελλάδα.

Πηγή: Engadget