Ανέβηκε στο App Store η εφαρμογή του myeBooks.gr για iPad – οι πρώτες εντυπώσεις, screenshots

Ανέβηκε σήμερα στο App Store η εφαρμογή του myeBooks.gr για το iPad μετά την αρχική αναβολή της κυκλοφορίας της λόγω της αλλαγής των κανόνων της Apple για την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων μέσα από τις εφαρμογές. Με την εφαρμογή μπορούμε να διαβάσουμε ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB και PDF είτε είναι κλειδωμένα με Adobe DRM (όπως τα e-books που πουλάει το myeBooks.gr) είτε δεν είναι κλειδωμένα, αλλά δεν υποστηρίζεται η αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων και η μεταφορά των ήδη αγορασμένων βιβλίων γίνεται με σύνδεση στον υπολογιστή μέσω του iTunes.

Αντανακλώντας τις αλλαγές που έγιναν για να πληρούνται οι νέοι κανόνες της Apple και καθώς υποστηρίζει την ανάγνωση, αλλά όχι την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων, η εφαρμογή ονομάζεται QnReader. Η αντίστοιχη εφαρμογή για Android ονομάζεται myeBooks Mobile και εξακολουθεί να είναι δωρεάν. Οι αγορές βιβλίων από το myeBooks.gr θα γίνονται από τον υπολογιστή και στη συνέχεια τα βιβλία θα πρέπει να μεταφέρονται στο iPad με συγχρονισμό της συσκευής μέσω του iTunes.

Πέρα από την αλλαγή στο όνομα, η εφαρμογή δεν είναι πια δωρεάν, αλλά κοστίζει στο ελληνικό App Store €1.59. Είναι διαθέσιμη μόνο για το iPad (απαιτεί iOS 3.2 ή νεότερο)

Οι πρώτες εντυπώσεις
Είχα δοκιμάσει μια pre-release εκδοχή της εφαρμογής σε iPad και από τη δοκιμή αυτή έχω κάποια screenshot (κλικ στις φωτό για μεγέθυνση) και κάποιες οδηγίες για τη χρήση της.

Ανεξάρτητα από το είδος του αρχείου, η μετάβαση στην επόμενη ή προηγούμενη σελίδα γίνεται με tap (άγγιγμα της οθόνης) στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά αντίστοιχα. Για να εμφανιστεί το μενού που βλέπουμε στα screenshots κάνουμε tap στο κέντρο της οθόνης. Ανάλογα με το πώς κρατάμε τη συσκευή, αλλάζει και ο προσανατολισμός της οθόνης.

Γιώργος Λεονάρδος, Ξεκλειδώνοντας τη Μυστική Θούλη, Εκδόσεις Λιβάνη.
ebook σε ePUB με Adobe DRM από το myeBooks.gr στην εφαρμογή QnReader

Σελίδα από το ίδιο ebook σε ePUB.
Με τη φορά το ρολογιού: -/+ για αλλαγή του μεγέθους της γραμματοσειράς, progress bar και μετάβαση σε άλλη σελίδα, ρύθμιση της φωτεινότητας του φόντου της σελίδας (σύροντας προς τα πάνω πιο σκοτεινό, προς τα κάτω πιο φωτεινό), day mode / night mode (μαύρα γράμματα σε λευκό φόνο / λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο για συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας, επιστροφή στη βιβλιοθήκη, αριθμός σελίδας

Βάσω Παπάκου, Ο εραστής του Σαββατοκύριακου, Εκδόσεις Λιβάνη
ebook σε PDF με Adobe DRM από το myeBooks.gr στην εφαρμογή QnReader

Σελίδα από το ίδιο ebook σε PDF
Με τη φορά το ρολογιού: -/+ για ζουμ (δεν υποστηρίζεται pinch-to-zoom), κλείδωμα/ ξεκλειδωμα του αρχείο για διατήρηση του κοψίματος του περιθωρίου (margin cropping),  progress bar και μετάβαση σε άλλη σελίδα, ρύθμιση της φωτεινότητας του φόντου της σελίδας (σύροντας προς τα πάνω πιο σκοτεινό, προς τα κάτω πιο φωτεινό), day mode / night mode (μαύρα γράμματα σε λευκό φόνο / λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο για συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας, επιστροφή στη βιβλιοθήκη, κόψιμο των περιθωρίων (margin cropping), αριθμός σελίδας

Αρχείο PDF που δημιούργησα από την αντίστοιχη σελίδα στη Wikipedia και δεν είναι κλειδωμένο.
Διαβάζεται όπως τα PDF που υπάρχουν προς πώληση στο myeBooks.gr

Τα αρχεία ePUB που εισάγονται από τον χρήστη θα πρέπει για τα ελληνικά να έχουν ενσωματωμένες ελληνικές γραμματοσειρίες, καθώς η εφαρμογή χρησιμοποιεί, όπως και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, software της Adobe και αν δεν έχουν ενσωματωθεί οι γραμματοσειρές εμφανίζεται ένα ? σε κάθε τονισμένο γράμμα. Όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία των ελληνικών εκδοτικών οίκων πάντως έχουν ενσωματωμένες τις γραμματοσειρές.

Πρόκειται για την πρώτη εκδοχή της εφαρμογής και ήδη σχεδιάζεται η αναβάθμιση και η βελτίωσή της ώστε να δίνει περισσότερες δυνατότητες. Τρια πράγματα που θα πρέπει να είναι προτεραιότητες είναι η υποστήριξη σελιδοδεικτών και σημειώσειων, καθώς και η εμφάνιση 2 σελίδων σε 1 στον οριζόντιο προσανατολισμό της οθόνης. Σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης μπορούν να υπάρξουν στη σταθερότητα, την ταχύτητα και την απόκριση της εφαρμογής. Τέλος, όπως και οι άλλες εφαρμογές ανάγνωσης ebooks στο iPad, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι δωρεάν.

Εφαρμογές που υποστηρίζουν ηλεκτρονικά βιβλία με Adobe DRM σε iPad είναι επίσης το Bluefire και το txtr.

Αναβαθμίσεις των εφαρμογών και νέες εφαρμογές
Για το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται η αναβάθμιση των εφαρμογών για Android και iPad, καθώς και η δημιοργία αντίστοιχων εφαρμογών για άλλες πλατφόρμες. Συγκεκριμένα:

  • Σημαντικες βελτιωσεις τοσο στο κατάστημα μέσα στην εφαρμογή οσο και στις δυνατότητες κατά την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων για την εφαρμογή για Android myeBooks Mobile. Αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας.
  • Βελτίωση της εφαρμογής QnReader για το iPad ως προς την ανάγνωση, ενώ εξετάζεται η υποστήριξη αγορών.
  • Εφαρμογή myeBooks για Windows Phone 7. Αναμέμενεται στο τέλος Μαρτιου μαζι με τις πρωτες συσκευες που θα τρέχονυ Windows Phone 7.
  • Εφαρμογή myeBooks για Blackberry (RIM). Αναμένεται στο τέλος Μαρτιου μαζι με το tablet της RIM, BlackBerry PlayBook.

Διαβάστε επίσης: